De la violenţă la crimă. Astă seară ne omorâm în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 26% din omoruri au avut loc în familie în 2017, cele mai multe dintre victime fiind femei. Cel puţin aşa arată datele transmise de Poliţia Română. În acelaşi timp, Agenţia Fundamentală pentru Drepturile Omului arată că 24% din românce au fost agresate la un anumit moment de partenerii lor, media europeană fiind de 22%.

Concret, anul trecut şi-au pierdut viaţa 46 de femei, 26 de bărbaţi şi 12 copii, în urma violenţelor comise asupra lor de foşti sau actuali parteneri sau alţi membri ai familiei. În 73 din cele 84 de cazuri, agresorul a fost un adult de sex masculin.

Tot în anul 2017, s-a raportat o creştere a numărului de cazuri de violenţe în familie, ajungându-se la 20.531 de cazuri, comparativ cu anul 2016, când au fost înregistrate 18.531 de cazuri. Dintre acestea, 76% s-au manifestat împotriva femeilor, iar 4% din ele victime au fost copii.

„Este o situaţie extrem de gravă care ne arată că efectiv se moare din cauza violenţelor în sânul familiei, de multe ori fiind vorba despre femei sau de copii. Din acest motiv este nevoie, în primul rând, de o intervenţie imediată. Din această perspectivă, o măsură urgentă ar fi aplicarea brăţărilor electronice pentru agresorii care au primit ordin de protecţie, dar şi formarea poliţiştilor pentru instrumentalizarea cazurilor de violenţă domestică şi construirea de adăposturi măcar în cele 14 judeţe în care nu există niciunul.

Apoi, vorbim de măsuri pe termen lung precum introducerea de noţiuni cu privire la violenţa de gen în şcoli. Nu în ultimul rând, ar trebui să se discute despre egalitatea de gen pentru că asta este una dintre principalele cauze ale violenţei asupra femeilor - relaţia de putere dintre femei şi bărbaţi prin care cei din urmă devin dominatori şi agresivi“, atrage atenţia Andreea Bragă, director executiv Centrul FILIA.

Multe femei nu mor pentru că le doboară cancerul de col uterin, ci pentru că partenerul le bate cu bestialitate. (Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei Necuvinte)

 La rândul său, Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei „Necuvinte“, subliniază că violenţa domestică este a cincea cauză în România pentru decesul femeilor dintr-un număr de 30, prezentate de Ministerul Sănătăţii. „Este o problemă profund nedreaptă şi imorală. Practic, multe femei nu mor pentru că le doboară cancerul de col uterin, ci pentru că partenerul le bate cu bestialitate“, subliniază Voicescu.

Victimele violenţei în familie, la voia întâmplării

Legea privind violenţa domestică trebuie schimbată fundamental în România, spune profesorul Tudorel Butoi, psiholog criminalist. „Asta pentru că elementul agresor trebuie scos şi dus în custodie poliţienească, unde să i se acorde asistenţă juridică, psihologică, iar acasă trebuie să rămână femeia cu copilul ei cât timp doreşte. Legea cu privirea la violenţa domestică în România presupune că atunci când ai relaţii conflictuale într-o familie, iei femeia şi o duci la adăpost, pe când în toate ţările europene e invers”, a declarat, pentru „Adevărul”, Tudorel Butoi.

La rândul său, Andreea Bragă, directorul executiv al Centrului FILIA, spune că multe femei nu vor să meargă în adăpost, se întreabă cu ce au greşit şi de ce trebuie să plece ele din oraş sau să-şi părăsească locul de muncă. „Până la urmă, cel care a greşit ar trebui să părăsească domiciliul. Pentru violenţă nu există scuză şi este responsabilitatea fiecărei persoane care are atribuţii în domeniu să-şi facă datoria cu maxim profesionalism pentru că de asta depinde dacă mâine o femeie va trăi sau va fi ucisă de agresor”, susţine Andreea Bragă, directorul executiv al Centrului FILIA.

Avantajele ordinului de restricţie provizoriu

Ultimele raportări ale Institutului Naţional de Medicină Legală evidenţiază că 53% din expertizele medico-legale solicitate într-un an sunt acordate victimelor agresiunilor şi abuzurilor. Totuşi, în ciuda problemelor din legislaţie, un avantaj pe care victimele violenţei domestice îl au, începând cu luna iunie 2018, este posibilitatea de a beneficia de un ordin de restricţie provizoriu, emis de poliţist, valabil 14 zile şi cu posibilitatea de a fi prelungit timp de şase luni.

„Poliţistul, odată ce ajunge la faţa locului, are dreptul să intre în domiciliu indiferent dacă i se dă voie sau nu. El poate dispune pe loc evacuarea agresorului din locuinţă şi poate să ia toate măsurile de siguranţă. Până în luna iunie, legea privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie avea anumite limite. În continuare, Codul penal prevede că inclusiv procurorii se pot sesiza în cazuri de violenţă în familie, dar această sintagmă  se traduce în faptul că se sesizează doar în cazuri excepţionale. Obligaţia lor de a se sesiza din oficiu apare abia atunci când victima are nevoie de 90 de zile de îngrijiri medicale”, mai spune Andreea Bragă. 

Ce vor solicita activiştii la marşul „Împreună pentru Siguranţa Femeilor“

Sâmbătă, de la ora 15.00, va avea loc în Bucureşti marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”. Punctul de întâlnire este Piaţa Universităţii şi se va merge înspre Piaţa Victoriei. Printre solicitările activiştilor se numără: alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru programe de conştientizare şi educaţie, modificarea de urgenţă a legislaţiei astfel încât să existe un sistem de supraveghere a agresorilor folosind brăţări electronice, cât şi a codului penal astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima îşi retrage plângerea. De asemenea, organizatorii protestului cer şi sesizarea din oficiu a procurorilor în cazul violenţei împotriva femeilor pentru un număr de 10 zile de îngrijiri medicale, corespunzător realităţilor trăite de femei, nu de 90 de zile de îngrijiri medicale cum este specificat în prezent.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite