De ce nu scăpăm de vremea rea: un nor s-a blocat deasupra României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea face în continuare probleme. Meteorologii au prelungit Codul galben de ploi torenţiale pentru 22 judeţe din sudul, nord-estul şi sud-estul ţării, până joi seară. Dar ploile vor continua şi în zilele următoare.

Specialişti Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) vorbesc de o vară atipică, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. De vină ar fi aerul mai rece care a rămas blocat în ţara noastră. 

„Cauza principală o reprezintă distribuţia maselor de aer, care în ultima perioadă a fost una neobişnuită. Pe de o parte, masele de aer foarte cald au reuşit să avanseze până în nordul extrem al continentului, dincolo de Cercul Polar, iar pe de altă parte în partea de sud-est a Europei au persistat mase de aer ceva mai reci, dar cu un conţinut de umezeală foarte ridicat. Este o structură de blocaj, în sensul în care câmpul de presiune ridicată a staţionat în partea de vest, blocând posibilitatea ciclonilor din Marea Mediterană de a se deplasa. Astfel de structuri au mai existat, însă în această vară masele de aer au stagnat foarte mult. În context mai vast, această evoluţie ţine de climatologie. Adică, suntem într-un climat de tranziţie. Tot vorbim despre modificările climatice. Clima se schimbă şi nu şi-a găsit încă un nou echilibru. Ne îndreptăm către ceva diferit faţă de ce am avut cu câteva decenii în urmă. Iar această tranziţie nu este una liniştită, asistăm la o creştere a numărului de fenomene extreme şi la intensitate mai mare”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM. 

Meteorologii spun că ploile vor mai persista o perioadă. „Deblocarea a început de câteva zile, pentru că treptat se răceşte dincolo de Cercul Polar. E un semnal bun, masa de aer rece tinde să se reaşeze acolo unde îi este locul, astfel încât să dea posibilitatea maselor de aer mai cald dinspre Africa de Nord să se extindă deasupra Europei, cu caracteristicile fireşti pentru această perioadă din an. Pe de altă parte, în atmosferă este foarte multă umezelă, iar combinaţia cu temperaturile în creştere va da în continuare instabilitate atmosferică. Vom avea în continuare averse, mai ales în cursul după-amiezelor, dar pe arii mai restrânse”, a mai spus Florinela Georgescu. 

Record de atenţionări 

Luna iunie a acestui an, afirmă meteorologii, a fost a doua cea mai ploioasă lună în România, din ultimii 60 de ani, după iunie 1969. În iunie au fost nu mai puţin de 1.026 de atenţionări nowcasting Cod Galben de furtună, 255 atenţionări nowcasting Cod Portocaliu de furtună, dar şi o atenţionare nowcasting Cod Roşu de furtună. Şi în iulie meteorologii au emis 547 de atenţionări Cod Galben de furtuni şi 146 de atenţionări Cod Portocaliu. Iar de la începutul verii şi până acum au fost peste 20 de avertizări de inundaţii.  

CE: Producţia de cartofi, în pericol

Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că producţia de cartofi a României, afectată de prea multă umiditate, va scădea anul acesta cu 23% faţă de anul trecut şi cu 12% faţă de media ultimilor cinci ani. Comisia estimează pentru fermierii români o producţie de numai 14 tone la hectar. Este cea mai mare diminuare a productivităţii dintre statele membre, în condiţiile în care, în medie, producţia UE va scădea cu 5,6% faţă de anul trecut, până la 33,3 tone la hectar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite