Comisia Europeană semnează un contract cu Pfizer-BioNTech pentru vaccinul anti-COVID. Câte doze primeşte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va primi 4% din prima transă de doze cumpărate de UE
România va primi 4% din prima transă de doze cumpărate de UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi, 10 noiembrie, semnarea unui contract cu gigantul farmaceutic  Pfizer -BioNTech pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de ser. România va primi, într-o primă fază, 1.290.000 de doze cumpărate de UE din cele 10 milioane negociate.

„Un vaccin sigur şi eficient este cea mai bună şansă de a învinge coronavirusul şi de a ne întoarce la viaţa noastră normală. În ultimele luni, Comisia Europeană a lucrat neobosit pentru a asigura doze de potenţiale vaccinuri. Şi mâine autorizăm un contract pentru până la 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech şi Pfizer. Acesta este cel mai promiţător vaccin de până acum”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, citată de Digi24.  

Odată ce acest vaccin devine disponibil, a mai spus oficialul, planul nostru este să îl implementăm rapid, peste tot în Europa. ”Acesta va fi al patrulea contract cu o companie farmaceutică pentru a cumpăra vaccinuri. Şi vor veni mai multe. Pentru că trebuie să avem un portofoliu larg de vaccinuri bazate pe diferite tehnologii. Am început deja să lucrăm cu statele membre pentru a pregăti campanii naţionale de vaccinare”, a mai spus preşedinta Comisiei Europene.

UE a semnat deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson pentru potenţialele lor vaccinuri împotriva COVID-19. 

Preşedintele Klaus Iohannis declara în urmă cu câteva zile că vaccinul anti-COVID va ajunge în România în primul trimestrul al anului viitor. 

„Situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradeaază rapid, iar populaţia e expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID, sigur şi eficient, iar eforturile la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România e parte a colaborării pentru furnizarea de vaccin la nivel european”, declara Iohannis, pe 3 noiembrie. 

Preşedintele mai preciza că România este parte a acordurilor încheiate de Comisia Europeană pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, atunci când acesta va fi disponibil. România va beneficia de 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii mari, cantitatea de vaccin va fi livrată în tranşe. „Când va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima tranşă”, a explicat Iohannis. 

La începutul lunii septembrie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că, din cele 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID achiziţionate de UE într-o primă tranşă, România va primi 4%, adică 1.290.000 de doze. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite