Articol publicitar

Colectarea separată a deşeurilor – nu e doar o modă afară, se poate şi la noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Reciclarea deşeurilor este deja o regulă în foarte multe ţări iar pentru asta, cetăţenii şi orice entitate, publică sau privată, colectează deşeurile separat. Nu e o modă, e o necesitate: anual, Uniunea Europeană produce peste 2,5 miliarde de tone de deşeuri. Dacă acestea sunt colectate separat, pot fi reciclate şi refolosite, în caz contrar, ajung la groapa de gunoi, crescând şi mai mult poluarea care ne afectează pe toţi.

Prin colectare separată, deşeul devine o resursă valoroasă în economia circulară.

Se poate şi în România? Legislaţia privind colectarea separate a deşeurilor este bine pusă la punct, dar mai este nevoie să lucrăm la implementarea ei, spune Asociaţia CSR Nest, care promovează colectarea separată a deşeurilor prin platforma Azi pentru Mâine, finanţată de Fundaţia Coca-Cola. Mai mult, una dintre cele mai recente initiative ale ONG-ul este publicarea unui ”manual” destinat cetăţenilor, firmelor sau asociaţiilor, care face colectarea separată mai simplă decât pare la prima vedere.

Colectarea separată e o muncă de echipă

Germania, Slovenia şi Austria sunt în topul ţărilor celor mai eficiente la reciclare. Ljubljana, capitala slovenă, este prima capitală europeană care s-a apropiat de obiectivul unei societăţi fără deşeuri, unde produsele şi resursele sunt reciclate sau refolosite şi aproape nimic nu ajunge la groapa de gunoi. Acest lucru a fost posibil în ultimii 10 ani, prin colaborarea decidenţilor politici, a operatorilor economici şi a cetăţenilor pentru a crea un mediu urban mai sustenabil, arată Ghidul de colectare separată lansat de CSR Nest (care poate fi consultat aici).

Un sistem de colectare funcţional nu înseamnă doar cetăţeni responsabili sau autorităţi competente, ci necesită colaborarea tuturor: populaţie, ONG-uri, companii şi autorităţi.

De aici a pornit Azi pentru Mâine în comunitate, programul implementat de CSR Nest, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Programul îşi propune să aducă împreună toţi actorii care trebuie să se implice pentru ca sistemul de colectare separată a deşeurilor să funcţioneze şi în România.

Ghidul de colectare separată lansat recent este una dintre iniţiativele acestui program şi a rezultat dintr-o serie de consultări cu comunităţile din 6 judeţe din România.

Azi pentru Mâine în comunitate merge mai departe cu o nouă fază, în care programul va oferi asistenţă şi susţinere pentru 50 de entităţi, persoane fizice sau juridice, în demersurile de colectare separată. Şi pentru că buna funcţionare a unui sistem de colectare are la bază pregătirea şi interesul instituţiilor şi autorităţilor locale, programul va oferi, începând de anul viitor, o serie de traininguri pentru reprezentanţii acestora.

Imagine indisponibilă

De unde începi: ghidul pentru colectarea separată

Nu contează cât de puţin ştii despre colectarea separată pentru reciclare. Ghidul dezvoltat de Asociaţia CSR Nest te va ajuta să faci cei mai importanţi paşi.

Dacă nu ai infrastructură de colectare separată, e important să ştii că poţi solicita acest serviciu operatorului de salubritate din oraşul tău sau din zona în care locuieşti. Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile publice locale din România sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată pe minimum 5 fracţii: hârtie, plastic, metal, sticlă, compost, sau pe două fracţii: umedă şi uscată, asigurând, mai apoi, sortarea în urma căreia să obţină cel puţin 4 fracţii. 

De asemenea, operatorii de salubritate sunt obligaţi să pună la dispoziţia populaţiei pubele şi saci pe culori. Mai este util să ştii şi că operatorul tău de salubritate este obligat să înregistreze toate reclamaţiile sau sesizările pe care tu, ca utilizator le faci, şi să le rezolve în maximum 30 de zile.

Imagine indisponibilă

De ce este important să colectezi separat?

Colectate separat, pentru a fi reciclate, deşeurile devin o resursă valoroasă în economia circulară. Sună un pic complicat, dar nu este deloc aşa. Astăzi, economia noastră este încă în cea mai mare parte lineară şi numai 12% din materialele şi resursele secundare sunt reintegrate în economie. Numeroase produse se strică prea uşor, nu pot fi refolosite, reparate sau reciclate sau sunt produse doar pentru o singură utilizare.

Trecerea la o economie circulară, bazată pe reutilizarea şi reciclarea cât mai multor materiale existente, ar putea aduce numeroase beneficii pentru mediu, dar şi economice, printr-o siguranţă mai mare a aprovizionării cu materii prime, prin creşterea competitivităţii, stimularea inovării, stimularea creşterii economice, crearea de locuri de muncă. În plus, oamenii vor beneficia de produse mai durabile şi inovatoare, care vor spori calitatea vieţii şi îi vor ajuta să economisească bani pe termen lung.

Azi pentru Mâine – o platformă care vrea să transforme colectarea separată într-un obicei şi o posibilitate

Iniţiată de Asociaţia CSR Nest şi finanţată de Fundaţia Coca-Cola, platforma Azi pentru Mâine, din care face parte şi ghidul de colectare separată, intervine concret, pentru educare şi asigurarea de infrastructură de colectare separată, prin trei programe: Azi pentru Mâine în Comunitate, Azi pentru Mâine pe Plajă şi Azi pentru Mâine în Şcoală.

Această iniţiativă, care îi ajută pe oameni să înţeleagă ce, cum şi unde să colecteze în vederea reciclării, reprezintă un parteneriat important pentru Coca-Cola, în demersul său global pentru  O lume fără deşeuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite