Cine poate merge la centrele de evaluare COVID-19 şi unde sunt acestea
0Pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19 pot merge la centrele de evaluare în ambulatoriu, chiar dacă nu au trimitere de la medicul de familie, au decis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Condiţia este de a avea însă un test rapid antigen cu rezultat pozitiv, efectuat fie la un laborator acreditat, fie medicul de familie înregistrat obligatoriu în aplicaţia Corona Forms.
Potrivit reprezentanţilor MS, în acest moment, harta acestor centre care funcţionează pe lângă spitalele publice include 174 de unităţi distribuite în toată ţara, dar urmează ca aceasta să fie actualizată pe măsură ce noi centre vor fi operaţionalizate. În total, în valul 5 al pandemiei vor fi deschise circa 230 astfel de centre.
Medicii recomandă pacienţilor ale căror rezultate la teste se dovedesc pozitive să ajungă cât mai repede la centrele de evaluare pentru consultaţie şi, eventual, tratament cu antivirale sau cu anticorpi monoclonali. Mai ales că aceste tratamente, pentru a fi eficiente, trebuie administrate în primele cinci zile de la debutul infecţiei, atrag atenţia specialiştii. Totodată, recomandarea este de a se utiliza maşina proprie pentru deplasare şi nu mijloacele de transport în comun.
Antiviralele nu sunt eficiente 100%
În funcţie de simptomele pe care pacientul le are, factorii de risc şi bolile asociate, medicul de la centrul de evaluare poate dispune un set de analize de laborator, rafiografie pulmonară sau CT, potrivit Ghidului de evaluare elaborat de MS.
Factori de risc în infecţia cu SARS-CoV-2 sunt obezitatea, vârsta peste 65 de ani, patologii cronice preexistente: afecţiuni cardiace sau respiratorii cronice, imunodepresii, diabet zaharat, insuficienţă renală cronică, hepatopatii cronice. Se află la risc şi copiii cu vârste între 12 şi 17 ani cu patologii severe asociate.
În situaţia în care medicul din centrul de evaluare consideră că pacientul întruneşte criteriile de internare, acesta va fi îndrumat direct la spital. Dacă nu, acestuia i se eliberează tratamentul, urmând ca monitorizarea administrării lui şi a stării de sănătate să fie făcută de către medicul de familie. Specialiştii atrag atenţia că tratamentul antiviral nu este 100% eficient, astfel că monitorizarea stării de sănătate este foarte importantă. În cazul în care acestea nu funcţionează şi starea de sănătate a pacientului se deteriorează, este necesară internarea prin apelarea Serviciului de Urgenţă 112.
Pacienţii cu recomandare de internare din centrele de evaluare sunt cei cu o saturaţie de oxigen sub 94%, dacă nu sunt cunoscuţi cu afecţiuni pulmonare preexistente, sau sub 90%, pentru cei care au insuficienţă respiratorie cronică. Potrivit recomandărilor, vor fi internaţi şi pacienţi cu forme uşoare de COVID-19 sau cu saturaţie de oxigen peste 94%, dacă au indicaţie de spitalizare pentru o altă afecţiune.
Harta centrelor de evaluare pentru pacienţii cu COVID-19 este disponibilă pe site-ul MS, la adresa http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/ .
În Bucureşti, de exemplu, sunt centre de evaluare la Spitalul Ministerului de Interne, la Spitalul Malaxa, la Institutul Marius Nasta, la Spitalul Sf Ioan, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Carol Davila, la Spitalul Sf Maria, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale – Secţia Externă Pipera Spitalul de Pneumoftiziologie Sf Stefan, la Institutul Naţional Boli Infecţioase „Matei Balş”.