Ce este atacul cerebral şi cum îl recunoaştem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mare fotbalist, Ilie Balaci, a murit în urma unui atac cerebral, o patologie des întâlnită în România, inclusiv în rândul tinerilor, atrag atenţia medicii specialişti. Aceştia afirmă că deficienţele de limbaj, deficitul motor, furnicăturile intense în corp şi durerele intense de cap sunt doar câteva dintre semnele care ar trebui să-i trimită pe pacienţi la neurolog.

„Frecvenţa accidentului vascular cerebral a crescut în ultimii 20 de ani. România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară”, a explicat profesorul Dafin Mureşanu, fost preşedinte al Societăţii Române de Neurologie, pentru „Adevărul”. 

Potrivit acestuia, există câteva semne pe care pacienţii ar trebui să le ia în seamă şi care să-i determină să ajungă în cabinetul specialistului: asimetria feţei sau o deficienţă de limbaj, un episod de pierdere a memoriei de scurtă durată sau o vedere dublă, ameţeli grave sunt doar câteva dintre acestea.

Şansele de recădere sunt foarte mari 

„Este esenţial să se înţeleagă că un accident vascular cerebral, odată instalat, are un mare risc de recurenţă, de revenire şi avem metode medicale prin tratamentul antiagregant şi prin cel anticoagulant, pentru a preveni apariţia AVC-ului”, completează neurologul. 

Medicul spune că, în cazul pacienţilor care rămân în viaţă în urma unui accident cerebral, şansele de recădere sunt foarte mari. 

„Dacă pacientul face un tratament corect, bine condus şi permanent, antihipertensiv, scade riscul producerii unui nou AVC. De asemenea, renunţarea la fumat şi controlul colesterolului precum şi reducerea lui contribuie şi ele la scăderea riscului de apariţie a atacului vascular cerebral”, a mai explicat profesorul Dafin Mureşanu. 

În ceea ce priveşte apariţia unui AVC, neurologul spune că absenţa bucuriei şi lipsa motivării pozitive se numără printre factorii de risc. „Trebuie să ne îngrijim, să respectăm raportul dintre orele active şi orele de odihnă. Alimentaţia, respectarea unor elemente de bun simţ în ceea ce priveşte modul nostru de viaţă sunt importante. Mişcarea este o caracteristică fundamentală pentru sănătate”, a conchis medicul. 

Formula FAST poate salva viaţa 

Accidentul vascular cerebral poate fi recunoscut prin formula FAST:

F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.

A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan braţele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).

T (time=timp): Rapiditatea intervenţiei este esenţială. Sunaţi imediat la 112 sau transportaţi pacientul de urgenţă la spital.

A murit Ilie Balaci. Sportivul de 62 de ani a suferit un atac cerebral

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite