Care sunt acuzaţiile care i-ar putea fi aduse Dianei Şoşoacă după ce a blocat vaccinarea într-o comună din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă

Poliţia s-a sesizat cu privire la scandalul din comuna ieşeană Răchiteni după ce, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, doctorul Vasile Cepoi, senatoarea Şoşoacă ar fi organizat unui protest chiar la centrul de vaccinare din localitate, prin care a blocat accesul la imunizare.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat de ce ar putea fi acuzată Diana Şoşoacă. 

„În primul rând, dacă persona în cauză ar fi avut în vedere că informaţiile referitoare la motivul protestului îi erau cunoscute ca mincinoase, şi anume că propagă nişte informaţii false, atunci se poate face vinovată, dacă este pusă în pericol securitatea naţională, de comunicarea de informaţii false, şi aici discutăm, desigur, de o infracţiune extrem de gravă, care este pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani. În altă ordine de idei, blocarea activităţii unei instituţii publice prin asemenea acte poate fi sancţionată din punct de vedere contravenţional în ipoteza în care prin gesturile, actele şi faptele desfăşurate în faţa acestei unităţi publice nu se săvârşesc acţiuni de natură penală. Trebuie să precizăm că într-un sens mai larg am putea vorbi chiar despre o zădărnicirea combaterii bolilor sub forma instigării, în sensul în care se militează pentru încetarea vaccinării, pe deoparte, şi, pe de altă parte, această sancţiune ar putea să intervină doar într-o ipoteză exagerată în care s-ar dovedi acest lucru, respectiv că prin protestul din faţa Centrului de vaccinare, anumite persoane ar săvârşi acest tip de infracţiune ce ţine de natura pandemiei”, a explicat apărătorul.

Reamintim că localitatea Răchiteni, din judeţul Iaşi, se află de o săptămână în scenariu roşu. Astfel, oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au amenajat un centru de vaccinare şi au mobilizat oamenii la imunizare. Totuşi, sâmbătă, 4 septembrie, în centrul de vaccinare amenajat în comună nu s-a imunizat nimeni. Vina i-ar aparţine, potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, doctorul Vasile Cepoi, senatoarei Diana Şoşoacă, organizatoarea unui protest chiar la centrul de vaccinare din Răchiteni. „Avem probleme, ultima situaţie nedorită este intervenţia doamnei senator Şoşoacă la Răchiteni, care a blocat o acţiune de vaccinare a persoanelor care şi-au exprimat această dorinţă, prin prezenţa ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-au permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acţiune ilicită”, explică doctorul Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. 

„Jos masca!” 

Astfel, din cauza scandalului care s-a iscat în comuna  Răchiteni, caravana de vaccinare trimisă de la Iaşi s-a întors fără să imunizeze ieşenii înscrişi pe listă. Răchiteni are cea mai mare incidenţă de infectări din judeţul Iaşi. „Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La puşcărie! Primarul, la puşcărie! Fără vaccinare!”, a scandat senatoarea. Ea a transmis live pe Facebook protestul din comuna despre care susţine că e circumscripţia ei.

Niciun flacon de vaccin nu a fost deschis în ziua respectivă la Răchiteni, iar cabinetul medical al localităţii a fost închis în urma protestului. De aceea, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a făcut plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte pe numele Dianei Şoşoacă. 

Şi Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a reacţionat după ce Şoşoacă a blocat vaccinarea anti-COVID. „În acest sens, ne manifestăm întreaga susţinere şi încurajăm sesizarea imediată a instituţiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare şi siguranţei personalului de la centrele de vaccinare, la nivel naţional”, transmit reprezentanţii CNCAV.

Reacţia Colegiului Medicilor 

Colegiul Medicilor a lansat un apel public, pentru ca medicii şi personalul medical să-şi poată desfăşura activitatea, pe viitor, în condiţii de siguranţă. „Există voci pro şi contra – un drept pe care se bazează democraţia –, însă în permanenţă trebuie să existe respect reciproc şi nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfăşurarea unui act medical, indiferent care este acesta. De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităţilor să asigure protecţia personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare”, a precizat Colegiul Medicilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite