Boala pe care România o bagă sub preş: „Creşte riscul decesului de COVID-19 cu 48%!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea e o boală care afectează un procent alarmant din populaţia României
Obezitatea e o boală care afectează un procent alarmant din populaţia României

Un studiu care i-a băgat în sperieţi pe medicii din toată lumea, cu cifre catalogate drept „înfiorătoare“ în contextul pandemiei de coronavirus, e complet ignorat la noi.

România se poate mândri cu o premieră mondială: trecerea persoanelor care suferă de o boală extrem de gravă, obezitatea, în categoria oamenilor sănătoşi!

Iar asta se întâmplă exact când cercetătorii şi medicii din restul lumii sunt oripilaţi de rezultatele unui studiu care arată că obezitatea e, de fapt, comorbiditatea cel mai des întâlnită în cazul pacienţilor răpuşi de COVID-19. La noi însă, lucrurile se văd... altfel! 

În weekend, presa din România a preluat ştirea morţii lui Cristian Milicin, un medic din Timişoara, în vârsta de 44 de ani. Prezentată drept o „moarte misterioasă“, cauzată de COVID-19, ştirea include două declaraţii halucinante oferite de alţi medici. Aceştia îl descriu pe pacientul decedat drept „un om tânăr, perfect sănătos, fără comorbidităţi“.

„Astăzi, a decedat domnul Asistent Universitar, Dr. Cristian Milicin, un medic tânăr, de doar 44 de ani, care activa în propria clinică, din cauza COVID-19, infectat în urmă cu mai puţin de 3 săptâmâni. Nu l-am cunoscut personal, dar profesional a fost un medic foarte bun, puternic şi sănătos“, a fost un fragment din postarea lui Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.

„Cristian Milicin a fost un om deosebit, un tânăr de 44 de ani, fără comorbidităţi, n-a fumat în viaţa lui“, a adăugat şi Cristian Oancea (foto, jos), directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara. Doar că, parcurgând în continuare declaraţia oferită de Oancea, descoperim un amănunt incredibil despre un om care ne-a fost prezentat ca fiind „perfect sănătos“.

Oancea

„E adevărat că avea obezitate gradul II, dar să fim serioşi, dacă ar muri toţi obezii care ar face COVID, s-ar goli planeta“, sună afirmaţia şocantă a lui Cristian Oancea, director de spital în România!

Procentele „înfiorătoare“ care fac valuri în lume

Dacă la noi, obezitatea e considerată o nimica toată, în schimb, această boală tocmai i-a băgat în sperieţi pe medicii din toată lumea, în contextul pandemiei de coronavirus.

Concret, un studiu care a fost condus de Universitatea din Carolina de Nord a relevat nişte procente catalogate drept „înfiorătoare“ de către oamenii de ştiinţă. Iată cifrele despre pacienţii cu COVID-19 care suferă de obezitate:

* Riscul internării lor în spital din cauza COVID-19 creşte cu 113%. 

* Au 74% şanse mai mari să ajungă la Terapie Intensivă după ce iau coronavirus.

* Riscul decesului cauzat de COVID-19 creşte cu 48%.

„Am fost şocat când am văzut cifrele“

Studiul, condus de profesorul Barry Popkin, din cadrul departamentului de nutriţie la Şcoala Mondială de Sănătate Publică din Gillings, l-a şocat pe acesta. Pentru că a arătat că riscul decesului cauzat de COVID-19, în cazul persoanelor care suferă de obezitate, e mult mai mare decât s-a crezut până acum.

„Când riscul decesului creşte cu aproape 50%, ăsta e un procent al naibii de mare şi de alarmant! De fapt, tot ce am aflat prin acest studiu e de-a dreptul înfiorător, mult peste aşteptările noastre. Şi nu mă refer doar la riscul decesului! Păi, riscul internării la Terapie Intensivă se dublează în cazul pacienţilor obezi care au COVID-19. Aceste procente m-au şocat“, a spus profesorul Barry Popkin (foto, jos), potrivit „The Guardian“.

Popkin

Pacientul răpus la Timişoara, în categoria de risc maxim

Cazul de la Timişoara şi modul în care el a fost comentat la noi arată că oamenii care fac parte din sistemul medical românesc n-au nici cea mai vagă idee despre efectele devastatoare ale obezităţii asupra pacienţilor cu COVID-19. 

Dacă ar fi ştiut despre studiul publicat în toată presa internaţională, încă de săptămâna trecută, Cristian Oancea, director de spital în România (!), n-ar fi prezentat moartea lui Cristian Milicin drept una „misterioasă, fără explicaţii“. Iar asta pentru că, potrivit datelor furnizate de ultimele studii, Cristian Milicin se afla chiar în categoria de risc maxim în rândul pacienţilor cu COVID-19! S-a dovedit că riscul decesului creşte cu cât surplusul de kilograme e mai mare, în cazul bărbaţilor mai tineri, sub 60 de ani! Adică, exact categoria de vârstă în care se afla Cristian Milicin (44 de ani), care suferea şi de obezitate gradul II!

În acest moment, avem de-a face cu două pandemii, de fapt: COVID-19 şi obezitatea. Şi trebuie să le combatem pe ambele, deoarece efectele lor sunt devastatoare. David A. Kass, cardiolog în cadrul Universităţii Johns Hopkins din SUA  
Arafat

Reacţia României? Tăcere totală şi închiderea piscinelor şi a sălilor de fitness!

Studiul care a arătat că obezitatea e comorbiditatea numărul 1 în cazul pacienţilor cu COVID-19 a fost complet ignorat de autorităţile din România!

El n-a fost comentat nici de Raed Arafat (foto), şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, nici de Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, doi oameni care apar, seară de seară, la televizor! De fapt, epidemia de obezitate, care face ravagii în România, şi care a devenit o preocupare pentru mai toate ţările din lume, în contextul pandemiei de coronavirus, a fost complet ignorată la noi, de la declanşarea crizei sanitare!

Mai mult, având în vedere că principalele cauze ale obezităţii sunt sedentarismul şi un regim alimentar nesănătos, şochează ceea ce s-a întâmplat şi continuă să se întâmple în România. În primul rând, începând cu data de 18 martie, sălile de fitness au fost închise, timp de 91 de zile, reluându-şi activitatea abia la 15 iunie. Ele au fost închise, din nou, în judeţul Argeş, de la 1 august! În plus, de mai bine de 6 luni, piscinele acoperite sunt închise în România, deşi s-a dovedit din punct de vedere ştiinţific că noul coronavirus nu se ia prin apă!

73 la sută din populaţia României e afectată de obezitate şi de supraponderalitate, obezitatea fiind prezentă în aproximativ 36% dintre cazuri, iar supraponderalitatea, în 37% dintre cazuri.  

Ţesutul adipos, mediul perfect pentru coronavirus

Mai există o problemă gravă în cazul pacienţilor cu COVID-19 cu multe kilograme în plus: ţesutul adipos atrage SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, precum un magnet! „În ţesutul adipos există o proteină care facilitează intrarea virusului SARS-CoV-2 în celule. Aici, virusul se multiplică în organism, iar ţesutul adipos devine un refugiu pentru el“, a explicat David A. Kass, cardiolog în cadrul Universităţii Johns Hopkins din SUA. Persoanele care suferă de obezitate se confruntă deja şi cu alte probleme medicale, precum diabet zaharat tip II şi boli cardiovasculare, care cresc pericolul, în cazul apariţiei coronavirusului. De asemenea, obezitatea cauzează schimbări metabolice în organism, cum este rezistenţa dezvoltată la insulină, dar şi o stare permanentă de inflamaţie. Aceste probleme îngreunează capacitatea organismului de a se lupta cu infecţii.

Cum putem afla dacă suntem obezi?

Folosind calculatorul BMI, care socoteşte indicele de masa corporală, în funcţie de parametri fizici. Când de aici rezultă o cifră peste 30, persoana respectivă intră în categoria obezilor.

CITEŞTE ŞI:

Japonia uimeşte: De ce are una dintre cele mai mici rate de decese cauzate de COVID-19

România ignoră o armă anti-COVID, britanicii o fac politică de stat: „Ne va salva sistemul sanitar!“

Coronavirusul îşi alege victimele: De ce au murit mai mulţi oameni în Europa şi în SUA

   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite