AVERTISMENT Necompensarea medicamentelor ieftine va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii locali vor avea de suferit dacă medicamentele ieftine vor fi scoase de la compensare FOTO Adevărul
Producătorii locali vor avea de suferit dacă medicamentele ieftine vor fi scoase de la compensare FOTO Adevărul

Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor cu venituri reduse şi majoritatea pacienţilor cronici din România. De asemenea, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), vor avea de suferit şi producătorii locali de medicamente.

„Privim cu îngrijorare ultimele declaraţii ale reprezentanţilor CNAS şi Ministerului Sănătăţii care iau în considerare limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil. Într-o ţară în care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuială în plus cu medicamentele, fie că este vorba de 200 RON, fie că este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povară financiară de nesuportat”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR, potrivit unui comunicat.

Conform acestuia, măsura va afecta pacienţii care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice, susţine APMGR.

Medicamentele sub 30 de lei reprezintă 85% din pastilele vândute

În opinia asociaţiei, impactul bugetar al eliminării medicamentelor compensate ar fi extrem de redus, dar efectele asupra stării de sănătate a populaţiei ar fi extrem de grave, având în vedere că peste 50% din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România sunt medicamente cu preţ redus, de până la 10 RON.

„În tratamentul afecţiunilor sistemului cardovascular, cauză majoră de mortalitate, medicamentele sub 30 de lei reprezintă peste 85% din numărul pastilelor vândute. În schimb, România ar putea avea pierderi economice importante având în vedere că o astfel de măsură ar afecta grav producătorii de medicamente cu capacităţi de producţie din România: 60% din totalul medicamentelor sub 10 RON sunt produse în România. Aceşti producători, în exclusivitate producători de medicamente generice, asigură peste 8.000 de locuri de muncă şi contribuie cu circa 1,5% la PIB”, se mai arată în comunicat.

APMGR arată că nu poate fi de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazată exclusiv pe alocări bugetare, care ar afecta accesul majorităţii populaţiei la tratament cu preţ accesibil şi distrugerea industriei farmaceutice locale şi a producătorilor de medicamente generice.

Economii de 100 de milioane de euro pe an

Asociaţia reaminteşte că a propus Guvernului, în septembrie o serie de măsuri care, printr-o mai bună utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de aproximativ 100 de milioane de euro pe an, care să permită inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste măsuri includ aplicarea unei taxe clawback diferenţiate, care să protejeze industria producătoare de medicamente generice şi să asigure în continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile.

„Avem speranţa că vom continua să lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii pentru a pune în practică măsurile agreate în Protocolul încheiat la începutul anului, în beneficiul pacienţilor şi al economiei româneşti”, a mai spus preşedintele APMGR.

Taxare diferită pentru producătorii de originale şi cei de generice

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat, în septembrie, că ar trebui să existe o departajare între taxa de clawback pentru medicamentele originale şi pentru cele generice, odată cu introducerea noii liste de medicamente compensate.

Buşoi a adăugat că, la nivelul Ministerului Sănătăţii, există un grup de lucru privind taxa clawback, la întrunirile căruia participă şi un reprezentant al CNAS, dar deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie. Preşedintele CNAS este de părere că anul viitor, dacă nu şi în 2015, ar trebui să fie menţinută taxa clawback în România, neexistând altă soluţie bugetară.

Pe aceeaşi temă:

Actualizarea listei medicamentelor compensate ar genera un impact pozitiv de aproximativ 0.5% din PIB

Actualizarea listei de medicamente ar genera impact pozitiv la produsul intern brut, se arată într-un studiu realizat de Institutul de Prognoză al Academiei Române, cu susţinerea Local American Working Grup. Concret, studiul relevă faptul că, prin creşterea accesului la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor.

Pacienţii români mor cu zile. Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a fost actualizată de peste 1.900 de zile

Pacienţii români bolnavi de cancer au puţine şanse de supravieţuire în România, unde lista de medicamente gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de peste 1.900 de zile, ceea ce „limitează egalitatea de şanse” pentru pacienţi, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Data intrării în vigoare a listei de medicamente şi compensate, incertă. Nicolăescu mizează pe luna august

Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, a anunţat că lista nouă de medicamente compensate şi gratuite ar putea intra în vigoare abia din 2014, având în vedere faptul că bugetul este mai mic decât în 2012. Ministrul Sănătăţii susţine, însă, că pacienţii români vor avea acces la tratamente noi începând cu luna august a acestui an.

PROIECT Pacienţii care vor să fie trataţi de un anumit medic ar putea scoate până la 1.500 de lei din buzunar

Un pacient care va dori să se interneze în spital la un anumit medic va fi nevoit să scoată din buzunar până la 1.500 de lei, se arată într-un proiect al Ministerului Sănătăţii privind sistemul de salarizare. Conform aceluiaşi proiect, o consultaţie preferenţială în ambulatoriu ar putea costa cel mult 150 de lei, plata făcându-se direct la casieria spitalului.

Raport: plata medicilor în funcţie de performanţă nu acţionează ca antidot pentru corupţia şi neglijenţa din sistem

Plata medicilor în funcţie de performanţă este dificil de pus în practică, arată cel mai recent raport al asociaţiei Observatorul Român de Sănătate, intitulat "Plata în funcţie de performanţă în sănătate – Un pod prea îndepărtat?”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite