Asociaţia Aresel anunţă eliminarea din nomenclatorul etniilor a tuturor denumirilor peiorative cu referire la romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto News
Foto News

Asociaţia Aresel anunţă, marţi, că a reuşit să elimine din nomenclatorul etniilor toate denumirile peiorative cu referire la romi, cum ar fi ţigan, cocalar, pletos, zarvagiu, caştaliu, ţigan de mătase. Decizia a fost luată în principal în perspectiva recensământului populaţiei de anul viitor.

„În urma eforturilor noastre, au fost eliminate din nomenclatorul etniilor toate denumirile peiorative cu referire la romi (ţigan, cocalar, pletos, zarvagiu, caştaliu, ţigan de mătase) şi chiar am sugerat adăugarea altor termeni care până acum lipseau (precum fierar). Mai multe organizaţii puternice sau reprezentative ale romilor îşi doreau ca şi anul viitor, în actele oficiale ale statului român din timpul recensământului, să apară la fel ca în ultimii 30 de ani cuvinte precum ţigan sau pletos, dar de această dată decenţa şi respectul faţă de romi au câştigat”, a anunţat, marţi, Aresel, într-o postare pe pagina de Facebook.  

Asociaţia anunţă că va reveni cu detalii despre recensământul de anul viitor şi despre implicarea platformei Aresel în recenzarea corectă a comunităţilor de romi. 

Recensământul populaţiei, care ar fi trebuit să aibă loc în anul 2021, a fost afectat de pandemie, astfel încât aproape toate termenele au fost decalate.  

Recenzarea propriu-zisă, de către cei peste 25.000 de recenzori, va avea loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite