Codul penal a fost adoptat cu scandal. UDMR, vot decisiv în favoarea PSD. PNL: Dragnea îşi rezolvă dosarul prin lege; PSD: Nu ne daţi lecţii. Halal jurişti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat azi modificările operate de coaliţia PSD-ALDE la Codul penal şi la Codul de procedură penală. Unele articole schimbate de PSD îl ajută pe Liviu Dragnea să scape de dosarul angajatelor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor, dar s-a bazat pe voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale.

UPDATE Codul de procedură penală a fost adoptat cu 16 voturi peste limita majorităţii. UDMR şi minorităţile naţonale au înclinat decisiv balanţa în favoarea coaliţiei PSD-ALDE, care nu mai are majoritate. 13 deputaţi maghiari şi 8 ai minorităţilor naţionale au votat cot la cot cu Puterea, după cum arată votul electronic. 

vot

UPDATE Liviu Dragnea: La orice vot în plen, noi putem avea vreo 20-30 de voturi în plus. Am arătat azi că avem 180, 181 de voturi.

UPDATE Codul penal a fost adoptat: 180 de voturi pentru, 81 împotrivă,  2 abţineri. Voturile UDMR şi ale minorităţilor naţionale a contat decisiv. 

Dan Barna, USR: Un milion de români au votat fără penali. Azi, hoţia a câştigat în Parlament. Pe 26 mai veţi fi trimişi acasă. 

UPDATE Codul de procedură penală a fost adoptat: votul 181 de voturi pentru, 83 împotrivă, o abţinere. Au fost 16 voturi în plus. 

Raluca Turcan, PNL: Azi  ţară întreagă poate să vadă parlamentarii care au votat favorizarea infractorilor. Aţi făcut-o împotriva românilor cinstiţi din această ţară. Liviu Dragnea îşi rezolvă problemele de dublu condamnat printr-o lege dată în Parlamentul României. PNL va contesta la CCR toată această bătăie de joc. 

Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, i-a tăiat microfonul Rlaucăi Turcan

Ion Stelian, USR: Un nimic îşi modifică legea în Parlament pentru a scăpa de dosar.Sper să fiţi sancţionaţi drastic la votul din 26 mai. 

Eugen Tomac, PMP: Am votat împotrivă pentru că nu credem în aceast mascaradă. Nu vă bucuraţi azi. Se va bucura la sfârşit poporul român când vă va trimite la lada de gunoi a istoriei. 

***

UPATE Votul final este programat  la ora 12.00. Ca modificările să treacă, e nevoie de 165 de voturi. Coaliţia PSD-ALDE numără 158, cu 7 sub limita majorităţii. Însă Liviu Dragnea se bazează pe voturile UDMR (21 de deputaţi) şi ale minorităţilor naţionale (17). 

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Vom contesta la CCR această nenorocită de lege care va arunca România la periferia Europei. Sper că cei din ALDE să se delimiteze de acest proiect. 

UPDATE Eugen Nicolicea, PSD: Unii au doi ani de urlete în Parlament şi atât. Nu pot să ne dea nouă lecţii. Halal jurişti!

UPDATE Marton Arpad, UDMR: Noi nu susţinem legiferarea prin OUG, ca atare ne bucurăm la acea idee de a adopta prin OUG modificarea textelor din Codul penal şi Codul de procedură penală. USR denaturează adevărul.

UPDATE Stelian Ion, USR: Asemenea atacuri la statul de drept nu au fost aduse de niciun regim politic. Le solicităm colegilor de la minorităţi să nu fie complici la aceste modificări. Nu vă mai agăţaţi de CCR. Nu tot ce este constituţional este oportun. Lupta împotriva corupţiei trebuie întărită, lupta împotriva criminalităţii trebuie întărită. 

UPDATE Ioan Cupşa, PNL: Abuzul în serviciu este dezincriminat de dvs dacă veţi vota acest proiect de lege. Niciunul dintre textele modificate nu vizează partea vătămată, nu privesc victima, toate vizează protejarea intereselor infractorilor din România. 

***

Unul dintre articolele modificate de PSD vizează termenele de prescripţie a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja şi pe Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu în dosarul anagajrăilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. Potrivit procurorilor, Dragnea ar fi comis faptele în intervalul 2006-2012. Mai exact, două femei din Teleorman erau angajate pe hârtie la Direcţia Copilul Telorman, însă munceau efectiv la filiala PSD, condusă de Liviu Dragnea, care la acea vreme era preşedintele CJ Teleorman. 

Mai exact, termenul de precripţie a faptei penale scade de la 10 la 8 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 10 ani, dar care nu mai mult de 20 de ani. De asemenea, termenul de prescripţie scade de la 8 la 6 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar nu mai mare de 10 ani. Mai mult, termenul de prescripţie specială nu mai este de dublul prescripţiei normale, ci doar de o dată şi jumătate.  Ori, Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă,. Drganea a fost condamnat la trei ani şi jumătate cu executare. 

Liderii PSD ar fi vrut ca Ministerul Justiţiei să dea o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale. Însă cum Tudorel Toader a refuzat, coaliţia PSD-ALDE a decis înlăturarea sa din funcţia de ministru al Justiţiei, iar Codurile penale s-au întors la Comisia Iordache, unde au fost modificare din nou în interesul lui Liviu Dragnea. Opoziţia va contesta noile modificări la CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite