Votul prin corespondenţă, un meci de ping-pong între PNL şi PSD. AEP ia măsuri concrete pentru Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wikipedia.org
FOTO wikipedia.org

La cererea PNL de a discuta proiectul care prevede introducerea votului prin corespondenţă în sesiunea extraiordinară a Parlamentului programată pentru sfârşitul lunii august, PSD arată că liberalii deţin preşedinţia Comisiei pentru elaborarea legislaţiei electorale, for care trebuie să pregătească un proiect. AEP anunţă extinderea Registrului Electoral şi pentru românii din străinătate.

„Pentru liderii PNL, votul prin corespondenţă nu este decât un subiect ofertant pentru declaraţii bombastice şi nu o temă politică reală. Dacă într-adevăr şi-ar fi dorit rezolvarea acestei probleme, ar fi avut pârghiile necesare, întrucât deţin preşedintia comisiei parlamentare privind legile electorale. Numai că în loc de o lege bună privind votul cetăţenilor români aflaţi peste hotare, avem patru proiecte de lege pe aceasta temă, am avut o moţiune de cenzură, o solicitare de convocare a unei sesiuni parlamentare extraordinare pe aceasta temă, iar acum, de ultimă oră, solicitarea de a include acest subiect pe ordinea de zi a sesiunii ce va fi convocată pentru Codul Fiscal“, arată Gabriela Vrânceanu Firea, purtător de cuvânt al PSD, potrivit unui comunicat de presă.

Social-democraţii, prin vocea lui Firea, spune că proiectul poate fi adoptat şi la începutul sesiunii parlamentare pentru că legislaţia electorală nu poate fi modificată mai devreme de un an de alegeri, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru luna decembrie. „Dacă într-adevăr există voinţă politică din partea PNL, subiectul va putea fi tranşat de comisie şi apoi de plenul Parlamentului în sesiunea de toamnă, pentru că alegerile din 2016 nu vor avea loc în septembrie, ci probabil mult mai aproape de sfârşitul anului. Timp este aşadar suficient, aşa că aşteptăm de la colegii liberali dovezi de responsabilitate şi nu doar exerciţii sterile de retorică“, a mai spus Firea.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a cerut, vineri, PSD să accepte ca Legea votului prin corespondenţă să fie înscrisă pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare din 24-26 august, în care se va discuta Codul Fiscal, astfel încât legea să poată fi aplicată anul viitor.

"Le cer celor din conducerea PSD ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, în care se va discuta Codul Fiscal, să se ia în discuţie şi Legea votului prin corespondenţă. (...) Vă atrag atenţia că dacă nu reuşim în acestă sesiune extraordinară, va fi prea târziu în septembrie, intrăm în acel an dinainte de alegerile parlamentare în care nu ai voie să mai modifici legislaţia electorală, aşa cum prevede Curtea Constituţională, respectiv recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat Alina Gorghiu, la Târgovişte, într-o conferinţă de presă.

Gorghiu a mai afirmat că cere PSD-ului să repare greşeala din noiembrie 2014, când la alegerile prezidenţiale, românii din diaspora care au vrut să voteze au întâmpinat dificultăţi.

"Domnul Dragnea, actualmente preşedinte al PSD, a fost în Guvern când au adus cea mai mare ofensă celor din diaspora, încălcându-le exercitarea dreptului de vot. Cer astăzi PSD, condus de Liviu Dagnea, să repare acea gravă eroare şi să îşi anunţe public intenţia de a sprijini propunerea noastră de a rezolva problema votului prin corespondenţă", a mai afirmat Alina Gorgiu.

Diaspora, introdusă în Registrul Electoral

În tot acet timp, purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ, a anunţat că Registrul Electoral va fi extins şi pentru românii din diaspora, precizând, pentru Mediafax, că modificările aduse vor permite românilor din străinătate să voteze cât mai aproape de locul în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, fără să mai stea la cozi.

„Ne dorim ca, în baza modificărilor legislative operate recent, care prevăd că, dacă un numar de cetăţeni români - 100 de cetăţeni limita stabilită pentru alegerea Parlamentului - doresc să li se înfiinţeze o secţie de votare, aceştia pot completa o cerere, urmând ca, în baza cererilor făcute de ei, să se întocmească o listă permanentă, aşa cum există şi în secţiile de votare din România“, a declarat Marian Muhuleţ, pentru Mediafax.

Extinderea Registrului Electoral pentru românii din diaspora face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se întinde pe patru ani şi care prevede, de asemenea, mentenanţa şi modernizarea Registrului Electoral, valoarea estimativă a proiectului publicat, miercuri, de AEP în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusă.

„Este vorba despre achiziţia unui contract-cadru multianual care se întinde pe patru ani. Conţine un număr de cinci contracte subsecvente, care sunt fiecare bugetate, începând cu anul acesta. Noi am reuşit să prindem în buget, anul acesta, o sumă de aproape două milioane de euro, TVA inclusă, urmând de văzut dacă Guvernul va aloca în anii următori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente“, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite