Bugetul pe 2019 a fost adoptat cu scandal. „Ţineţi-i în bănci pe cei care nu şi-au luat pastilele“. Dăncilă: Îndrăzniţi să credeţi în România!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto MEDIAFAX
Foto MEDIAFAX

Bugetul de stat pe 2019 a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului cu 275 de voturi pentru, 122 de voturi împotrivă şi două abţineri. UDMR a votat alături de PSD şi ALDE. Şedinţa a fost marcată de un nu scandal suburban între PNL şi PSD. Premierul Viorica Dăncilă a susţinut, în plen, că România e în topul ţărilor din UE cu cea mai mare creştere economică.

UPDATE Întrebată pe holul din Parlament dacă se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să întoarcă bugetul, Viorica Dăncilă a precizat că „nu ştiu ce va face domnul preşedinte. Nu am ştiut ce va face în cele 70 şi ceva de zile în care nu am avut doi miniştri”.

În prvinţa alocaţiilor, Dăncilă a spus că Guvernul va da pe 1 martie o Ordonanţă de Urgenţă pentru a putea majora alocaţiilor de la 84 de lei la 150 de lei şi a acuzat opoziţia de neseriozitate.

„Există Legea alocaţiilor de stat 61 pe 1993, iar ca să putem modifica alocaţiile trebuie dată o Ordonanţă de Urgenţă care sa reglemteze calculul acestor alocaţii. Am găsit modalitatea şi mă uimeşte că se vede neseriozitate să spui ca iei din excendentul bugetar ca să măreşti alocaţiile. Oricum, vom adopta această Ordonanţă. Nu aveai cum să iei din excendentul bugetar banii. Oricum, deficitul este sub 3%, ne încadrăm în normele europene, 2,76%, este totul corect”, a relatat Dăncilă.

Premierul a vorbit şi despre programul de guvernare PSD, spunând despre cele trei spitale promise că „încă nu suntem în 2020” şi că în momentul promisiunilor „am crezut în capacitatea noastră”.

„Nu suntem încă în 2020. Avem alocate sume, avem o schimbare de management şi în plus am făcut referire şi la fondurile europene. În 2016 nu erau nici măcar acreditate activităţile de management. A trebuit să recuperăm şi iată că am ajuns le media europeană. Când am făcut acele promisiuni am crezut în capacitatea noastră. Cred şi acum în această capacitate şi am găsit şi alte alternative”, a declarat Dăncilă.

De asemenea, premierul a fost întrebat şi despre audierea lui Koveşi, acesta explicând că „nu este treaba premierului să comenteze probleme legate de justiţie. Atât îmi doresc, ca justiţia să-şi facă datoria şi să fie independentă”.

Cât despre candidatura fostei şefe a DNA la funcţia de procuror-şef european, Dăncilă a spus că „această funcţie, de procuror european, nu e legată de preşedinţia Consiliului UE. Nu avem nominalizarea pentru procurorul european pe agenda preşedinţiei rotative. Se discuta în Parlamentul European, în comisia LIBE şi atât timp cât nu se află pe masa preşedinţiei rotative nu am sa comentez”.

UPDATE Legea bugetului de stat merge la Cotroceni pentru promulgare. Preşedintele Klaus Iohannis are trei variante: o poate întoarce în Parlament, o poate contesta la CCR sau o poate promulga. 

UPDATE Varujan Vosganian, ALDE: E bugetul cel mai consistent din 1990 încoace pe domenii esenţiale. 

UPDATE Cosette Chichirău, USR: Venuturile sunt prea optimiste în acest buget. Daţi bani cu o mână şi luaţi cu alta. Ne-am fi dorit un deficit mai mic.  

UPDATE Florin Roman, PNL: Domnule Drganea, cât de cinic poţi să fii ca să furi de la copii, de la primari şi de la pensionari? Singurul lucru bun din acest buget e majorarea alocaţiilor pentru copii, pe care PNL a reuşit să o impună. Domnule Dragnea, o instanţă v-a condamnat pentru că aţi furat de la copii. 

UPDATE Legea bugetului de stat a fost adoptată: 275 de voturi pentru, 122 de voturi împotrivă şi două abţineri. 

UPDATE Viorica Dăncilă, în plen: Programele europene vor merge cu toate motoarele turate. Am recuperat întârzierile din 2016, am ajuns din urmă media europeană la gradul de absorbţie, iar în 2019 vom avea mai mulţi bani pentru investiţii în ţara noastră. Ne vom bate pentru aceşti bani europeni. Aşa cum am discutat şi cu partenerii europeni, ne dorim un tratament faţă de România, iar tratement egal însenmaă inclusiv accesul ţării noastre la fondurile de dezvoltare. Avem tot ce ne trebuie pentru a depăşi media UE pe gradul de absorbţie. Anul acesta vom avem 50 de miliarde de lei pentru investiţii. În cei doi ani de guvernare PSD-ALD, România a înregistrat creşteri economice spectaculoase. România va depăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde la PIB. Câşitgul salarial minim net va fi cu 50% mai mare decât în 2016. Pentru prima dată la bugetul de pensii vom avea excedent. Le spun românilor: îndrăzniţi să credeţi în România! Suntem în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică. 

UPDATE Ceartă în plen, după ce deputatul PNL Florin Roman a criticat PSD.

Nicolae Bacalbaşa, PSD: Impotenţa se manifestă la modul grotesc. Colegul are grave probleme personale, pe care eu le-am depistat când a început greva foamei.

Alexandru Băişanu, ALDE: Stimaţi colegi, mai ţineţi-i în  bănci pe cei are nu şi-au luat pastiele de dimineaţă. Domnilor din PNL, dacă nu ar exista Dragnea aţi fi şomeri!

***

Deputatul PNL Robert Sighiartău a susţinut un amendament prin care a propus majorarea de la 84 de lei la 150 de lei a alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani. Copiii sub această vârstă ar primi 300 de lei în loc de 200. Deşi PSD şi ALDE au majoritate în plenul reunit al celor două Camere, amendamentul PNL a fost adoptat. Cum a fost posibil? Mai mulţi aleşi PSD erau pe hol, la cafea, în momentul votului. În plus, au fost şi câţiva parlamentari ai Puterii care au votat alături e Opoziţie, de teamă să nu fie criticaţi că se opun unei măsuri cu impact social. 

PSD susţine că amendamentul prin care PNL a dublat alocaţiile pentru copii este inaplicabil, prin urmare Guvernul va da ordonanţă de urgenţă „ca să îndrepte lucrurile făcute prost de Opoziţie“. Mai exact, Liviu Drganea le-a reproşat liberalilor că au indicat o sursă eronată e finanţare pentru majorarea alocaţiilor. 

Liberalul Robert Sighiartău a pus tunurile pe Dragnea: ”Pentru pensii speciale aveţi bani, pentru clientela PSD aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi peste 150 de secretari de stat aveţi bani. Pentru amante şi nepotism distrugeţi ţara! Distrugeţi  ţara, domnule Dragnea!”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite