Victor Negrescu: Alegerile la termen vor duce la suspendarea drepturilor la vot pentru românii din diaspora în contextul în care Europa e la un pas de lockdown

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea
Victor Negrescu - FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu acuză Guvernul Orban, că prin organizarea alegerilor parlamentare la termen, suspendă în acest fel dreptul la vot al românilor din Diaspora, întrucât mai multe ţări din Europa urmează să introducă lockdown, fiind astfel imposibil organizarea secţiilor de votare în stale respective.

„Toţi cetăţenii români care îndeplinesc criteriile legale trebuie să poată vota, indiferent unde s-ar afla, ce opinii sau convingeri ar avea, indiferent de statutul lor social, de valorile pe care le au, de istoricul lor de vot sau de predispoziţia pentru a simpatiza un partid sau altul. O garantează Constituţia. Că trăieşti în Bucureşti, în Alba Iulia sau în cea mai sudică parte a lumii, unul din principale tale drepturi de cetăţean român este de a putea vota. Doar că decizia Guvernului de a merge înainte cu alegerile parlamentare la termen va duce la suspendarea indirectă a acestui drept pentru sute de mii de români din afara graniţelor.

Acest lucru se întâmplă pentru că Europa, aşa cum ştim, se află la un pas de lockdown. Sau, dacă vrem să fim mai exacţi, majoritatea statelor europene în care România are o diasporă puternică se află în lockdown. Diaspora activă din Paris, spre exemplu, de la Madrid, de la Londra, se vede obligată să respecte restricţiile pe care autorităţile din statele adoptive le-au gândit pentru protejarea tuturor cetăţenilor din interiorul graniţelor lor. Acest lucru ar putea conduce la faptul că autorităţile locale şi naţionale din mai multe state aflate în lockdown nu vor putea permite realizarea unor mari aglomerări în proximitatea secţiilor de votare. Ori acest lucru ar însemna, de fapt, că cetăţenii români din aceste state îşi văd limitat dreptul de a-şi exprima opţiunea electorală în mod democratic”, a transmis Victor Negrescu într-un comunicat.

Acesta mai argumentează că liberalii nu s-au preocupat de drepturile românilor din Disapora şi e de părere că votul prin corespondenţă nu este îndeajuns.

„Guvernul nu s-a străduit încă să facă lumină în această problemă. Dacă s-ar fi preocupat de drepturile fundamentale ale românilor din afara graniţelor, liberalii ar fi anunţat, de la cel mai înalt nivel, faptul că secţiile de votare au fost pregătite, că s-a discutat cu autorităţile din statele membre UE şi că numărul secţiile de vot a crescut pentru a nu favoriza aglomerări periculoase în context pandemic. Doar că oamenii lui Orban n-au anunţat nimic, abandonând efectiv sute de mii de oameni. Au circulat doar zvonuri, informaţii neclare privind modul în care dreptul la vot ar putea fi exercitat în condiţii restrictive, şi au dat dovadă de o lipsă de comunicare cu românii din diaspora.

Este clar că românii din afara ţării au avut teoretic avantajul de a putea să-şi exprime votul prin corespondenţă, ceea ce este un lucru care a putut fi realizat inclusiv cu sprijinul Partidului Social Democrat în Parlamentul României, dar asta nu rezolvă problema. Guvernul ştie, cu certitudine, că foarte puţini oameni din diaspora au apelat la această metodă, din lipsă de informare sau de timp. În consecinţă, foarte mulţi vor opta să meargă la secţiile de vot.

Pentru dreapta, care conduce astăzi România, un cetăţean prezintă interes doar din raţiuni electorale sau economice. Pe măsură ce liberalii s-au instalat la butoane, nu au mai avut nevoie de diaspora, fiind acum preocupaţi de satisfacerea clientelei politice. Niciun program naţional pentru reîntoarcerea acasă a românilor din afara ţării, nicio iniţiativă pentru conectarea cu diaspora şi promovarea culturii şi limbii române, nimic concret. Nici economic românii din diaspora nu mai sunt de interes pentru ei, mulţi fiind puternic afectaţi de criza economică care astăzi loveşte Europa şi fiind în imposibilitatea de a mai trimite bani acasă.

Ignorarea problemei votului românilor din diaspora survine pe fondul unei serii de acţiuni împotriva românilor din afara ţării. În timpul pandemiei, PNL a administrat dezastruos criza lucrătorilor români din străinătate. Au făcut câteva poze, dar în realitate guvernanţii nu au depus niciun efort real pentru a reprezenta interesele lucrătorilor români din afara ţării.

Liberalii speră că o comunicare incertă, cuplată cu lacune de informare şi pe fondul măsurilor generate de criza COVID-19, va duce la o slabă prezenţă a diasporei la vot. Este un atac indirect la adresa drepturilor electorale ale celor care în ultimii ani au căutat să contribuie la dezvoltarea României. Un exemplu al abuzului pe care actuala putere liberală îl face din nou la adresa românilor. Ca român care a trăit şi s-a format în străinătate, sper ca acest moment să reprezinte un semnal pentru diaspora. Devine din ce în ce mai evident că dreapta doar s-a folosit de ea, când de fapt trebuia să le ofere românilor din afară un spaţiu în care ei să se exprime şi să contribuie la modernizarea României”, a mai precizat europarlamentarul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite