Urzeala Tronului PNL: Rareş Bogdan a declanşat puciul anti-Orban. Ce tabere se conturează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, încadrat de cei doi lideri care îi cer demisia, Robert Sighiartău şi Rareş Bogdan. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Ludovic Orban, încadrat de cei doi lideri care îi cer demisia, Robert Sighiartău şi Rareş Bogdan. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, doi dintre liderii PNL, cer demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului şi anunţă crearea unui grup „reformist” care să dea formaţiunii politice un nou preşedinte. Şefului liberalilor i se reproşează eşecul de la parlamentare, negocierea ministerelor şi faptul că şi-a promovat oamenii din anturaj în funcţii.

Liberalii au trecut de la reproşurile din spatele uşilor închise la solicitarea publică a demisiei lui Ludovic Orban, preşedinte de partid care ar fi acţionat discreţionar, fără a-şi consulta colegii, când a stabilit ministerele PNL din Guvernul Cîţu şi care e considerat principalul vinovat de pierderea alegerilor parlamentare. Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a fost primul lider liberal care a ieşit public să ceară demisia lui Ludovic Orban, lansând numeroase atacuri referitoare la modul cum preşedintele PNL s-ar fi comportat cu ceilalţi colegi, după ce a ajuns premier.

„Ludovic Orban, din păcate, în loc să intre acolo (n.r. – la Palatul Victoria, în funcţia de premier) şi să rămână omul care a fost, la rândul lui, i s-a umflat capul. Şi-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le ştie pe toate”, a acuzat Rareş Bogdan în interviul pentru televiziunea Aleph News. Demisia lui Orban ar fi trebuit să vină, potrivit liderului liberal, imediat după anunţarea rezultatelor de la parlamentare. Prim-vicepreşedintele PNL a numit mai mulţi colegi care se poziţionează în tabăra care-l contestă pe Orban, nominalizându-i pe Emil Boc (primar al municipiului Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (şef CJ Bihor), Robert Sighiartău (secretar general al PML), Gheorghe Falcă (vicepreşedinte PNL), Florin Roman (vicepreşedinte PNL) şi Alina Gorghiu (senatoare). „Partidul e pe un butoi cu pulbere”, a subliniat Rareş Bogdan.

Şi-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte. Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL

Al doilea lider al PNL care a ieşit la atac a fost secretarul general, Robert Sighiartău, acuzându-l pe Ludovic Orban de faptul că a luat deciziile discreţionar în ceea ce priveşte direcţiile de guvernare, a promovat oameni în funcţie de fidelitatea faţă de el, nu de competenţe, şi că a evitat discutarea numirilor la nivel central în Biroul Permanent Naţional.

Congresul, în iunie sau iulie

„Domnul Orban are meritele lui, dar şi-a atins limitele şi, odată ce a început să marginalizeze oameni ca Boc, Bolojan, Rareş (Bogdan - n.r.) în actul guvernamental şi a luat deciziile discreţionar doar cu nişte consilieri de-ai dânsului care îi sunt doar loiali şi nimic mai mult, atunci normal că s-a rupt acest fir pe care PNL l-a construit din 2017”, a afirmat Robert Sighiartău pentru Agerpres, precizând că în iunie sau iulie trebuie organizat congresul partidului. De asemenea, pe lângă numele menţionate de Rareş Bogdan în ceea ce priveşte aşa-zisa grupare reformistă, secretarul general al PNL i-a menţionat pe Romeo Dunca (şef CJ Caraş-Severin) şi pe Ioan Popa (primarul Reşiţei). Potrivit unor surse politice, pe lista contestatarilor ar mai fi Mircea Hava (prim-vicepreşedinte PNL), dar şi Adrian Veştea (şef CJ Braşov).

Orban trebuie să-şi dea demisia. În ultimul an, partidul a fost condus discreţionar. Robert Sighiartău, secretar general PNL

Nu în ultimul rând, Robert Sighiartău a fost primul care a subliniat că în gruparea anti-Orban ar fi şi premierul Florin Cîţu, care însă nu s-a pronunţat public pe subiect. „Avem foarte mulţi reprezentanţi ai PNL, avem şi un prim-ministru care este provenit şi susţine gruparea aceasta reformistă, în sensul că îşi doreşte şi el o schimbare de abordare şi o întinerire a PNL. Din punctul meu de vedere, există oameni care vor susţine această grupare reformistă, pentru că oamenii sunt nemulţumiţi la firul ierbii de ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp”, a conchis Sighiartău.

Surse politice din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că Emil Boc şi Ilie Bolojan încă ezită să-l susţină public pe Rareş Bogdan în încercarea de a forţa demisia lui Orban, cu toate că au o relaţie proastă cu preşedintele PNL. Responsabil de convingerea acestora a rămas Robert Sighiartău.

Raluca Turcan, indecisă

Printre liderii din PNL care doar tatonează terenul, fără să fi luat decizia în ce tabără se plasează, se află Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL şi ministru al Muncii. Turcan a menţionat într-o intervenţie televizată că PNL simte o nevoie de „împrospătare”, dar nu a vrut să comenteze subiectul demisiei lui Orban, fiind de părere că orice discuţie delicată trebuie purtată în interiorul partidului. O poziţie neutră a avut Turcan şi timpul negocierilor pentru noul Guvern, evitând să-i susţină pe Sighiartău şi pe Rareş Bogdan când aceştia i-au transmis lui Orban că ar fi ruşinos să-l retragă iar pe Cîţu din funcţia de premier. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite