Un deputat USR îl contrazice pe Vlad Voiculescu: În realitate, atât bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi cel al CNAS cresc în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Wiener şi Vlad Voiculescu. FOTO: Facebook/ Adrian Wiener
Adrian Wiener şi Vlad Voiculescu. FOTO: Facebook/ Adrian Wiener

Deputatul USR Adrian Wiener a postat pe pagina sa de Facebook un set de precizări cu privire la bugetul pentru anul în curs şi susţine că bugetul alocat Sănătăţii pentru anul 2021 este mai mare decât cel de anul trecut.

Precizările vin în contextul  presupuselor nemulţumiri pe care Vlad Voiculescu le-ar avea cu privire la buget.

„Se cuvin câteva precizări legate de bugetul Sănătăţii.
Bugetul Sănătăţii este format din două mari componente, ambele cu subcomponente:
- Bugetul Ministerului Sănătăţii (MS)
- Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) – bugetul Casei Naţional de Asigurări de Sănătate (CNAS)
FNUASS este subvenţionat în fiecare an cu sume de la bugetul de stat prin intermediul bugetului MS, astfel că aceste sume apar atât la capitolul cheltuieli al MS cât şi la capitolul venituri al CNAS. Aşadar, bugetul real al MS este ceea ce rămâne după aceste transferuri de echilibrare. Spre exemplu, în 2020 aceste transferuri au fost de 9,2 mld lei (an pandemic) comparativ cu 2019 – 5,4 mld lei şi cu previziunile pentru 2021 – 6 mld lei. (fig. 1).
Astfel, bugetul real al MS în 2021 este în fapt cu 750 milioane lei mai mare decât în 2020 (cu aprox 7%) şi cu 2,2 mld mai mare decât în 2019 (creştere de 24,3%).
Mai mult, capitolul Sănătate din bugetul CNAS – ceea ce rămâne după decontarea concediilor medicale, de carantină, îndemnizaţiilor de sarcină, lăuzie, îngrijire copil – adică cheltuiala efectivă pentru servicii de sănătate este cu 400 de milioane mai mare în 2021 faţă de 2020 şi cu 3 mld de lei mai mare decât în 2019. (fig. 2).
În figura 3 este reprezentat bugetul sănătăţii (bugetul real al MS + capitolul Sănătate al CNAS).
În realitate bugetul MS cât şi cel al CNAS cresc în 2021 comparativ cu 2020 şi sunt semnificativ mai mari comparativ cu 2019. Creşteri de:
- 6% pentru Medicina Primară;
- 25% pentru Ambulatoriile de specialitate;
- 8% pentru paraclinic;
- 1% pentru spitale;
Se mai cuvine să precizăm că pentru Sănătate vor mai fi disponibili în următorul exerciţiu financiar, încă 4,07 mld euro prin Programul Operaţional Sănătate şi 1,85 mld euro prin PNRR (29% din pilonul 2 al PNRR) şi sume semnificative prin programele EU4Health şi Horizon”, a scris Adrian Wiener. 

Citeşte şi:

Florin Cîţu, despre nemulţumirile privind bugetul pentru 2021: Mulţi nu ştiu să citească un buget sau vor doar scandal

Surse. Iohannis îi bagă în şedinţă pe Florin Cîţu şi liderii coaliţiei. Tema discuţiilor: bugetul pe 2021

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite