Surse. Negocierile cu PNL au deschis rănile în USR. Barna, acuzat că-i sabotează pe oamenii lui Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna încearcă să gestioneze orgoliile din partid
Dan Barna încearcă să gestioneze orgoliile din partid

Informaţia că Dan Barna a cedat Sectorul 3 pentru PNL la negocierile cu Orban a trezit un nou val de critici în partid. Ana Ciceală, candidatul USR pentru Sectorul 3, sacrificată de Barna, provine din vechiul USB, aşadar se numără printre apropiaţii lui Nicuşor Dan. Astfel, unii membri USR îl acuză pe Barna că-i sabotează pe candidaţii fideli fostului preşedinte. De cealaltă parte, Barna i-a promis Anei Ciceală funcţia de viceprimar al Capitalei

La negocierile cu PNL pentru candidaturi comune în Capitală, liderul USR Dan Barna a revendicat sectoarele 1, 2 şi 4. Prin urmare, sectoarele 3, 5 şi 6 ar reveni PNL. Decizia a stârnit nemulţumirea Anei Ciceală, candidatul USR la Primăria Sectorului 3, aflată în plină campanie împotriva lui Robert Negoiţă.

Mai mulţi membri USR Bucureşti îl acuză pe Dan Barna că a sacrificat-o pe Ana Ciceală ca să lovească în Nicuşor Dan. Ana Ciceală a fost aleasă consilier general în 2016  pe listele USB, fiind printre apropiaţii lui Nicuşor Dan. De altfel, Ana Ciceală l-a susţinut pe Nicuşor Dan în confruntarea internă cu Vlad Voiculescu pentru Primăria Capitalei. Pe de altă parte, Dan Barna susţine că Robert Negoiţă are peste 60% în sondaje, deci nu poate fi învins nici măcar printr-o alianţă a partidelor de dreapta. Drept compensaţie, liderul USR i-a promis Anei Ciceală funcţia de viceprimar al Capitalei, în cazul în care Nicuşor Dan o învinge pe Firea, iar PNL, USR şi PLUS vor asigura majoritatea în Consiliul General. Legea prevede trei posturi de viceprimar, deci partidele şi-ar putea împărţi uşor locurile. Un post de viceprimar ar reveni PNL, altul lui Vlad Voiculescu şi încă unul Anei Ciceală.

O parte din membrii USR îi mai reproşează lui Dan Barna că a sacrificat-o pe Ana Ciceală în schimbul lui Radu Mihaiu, candidat USR pentru Sectorul 2. Nici Radu Mihaiu nu are şanse, teoretic, să câştige Sectorul 2, acolo unde liberalul Dan Cristian Popescu  conduce în sondajele de opinie. Dan Barna speră că Ludovic Orban va renunţa la Dan Cristian Popescu, iar Radu Mihaiu, cu susţinerea PNL, ar putea ajunge primar. Problema e că Orban nu e dispus să renunţe la Popescu, singurul candidat PNL care poate câştiga o primărie în Capitală. Şi chiar dacă PNL l-ar susţine pe Radu Mihaiu, tot Dan Cristian Popescu ar pleca favorit, din postura de independent sau candidat PSD. Spre deosebire de Ana Ciceală, care e din tabăra lui Nicuşor Dan, Radu Mihaiu se numără printre apropiaţii tandemului Barna-Ghinea. A fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene în timpul guvernării tehnocrate, când Cristian Ghinea era ministru. Potrivit surselor Adevărul, Radu Mihaiu a postat pe un grup intern de comunicare al USR un mesaj în care susţinea că Ana Ciceală oricum nu are şanse să câştige Primăria Sectorului 3, deci Barna a negociat în interesul USR. 

Dan Barna a mai obţinut Sectorul 1 pentru Clotilde Armand, de asemenea aflată în tabăra sa. Dar, spre deosebire de Ana Ciceală şi Radu Mihaiu, Clotilde Armand e favorită pentru Primăria Sectorului 1 în competiţia cu Dan Tudorache (PSD) şi Tănase Stamule (PNL).  La Sectorul 4 ar urma să candideze Simona Spătaru (PLUS), cu şanse infime în faţa lui Daniel Băluţă.

De asemenea, Dan Barna e contestat în partid pentru că nu s-a luptat ca USR să primească primăria sectorului 6, pentru Alexandru Gâdiuţă, aflat în tabăra lui Nicuşor Dan. Barna l-a acceptat pe Ciprian Ciucu, candidatul PNL, unul dintre prietenii lui Cristian Ghinea dinainte să facă politică. Potrivit sondajelor, Gâdiuţă n-are nicio şansă în faţa lui Gabriel Mutu, primarul PSD în funcţie. Ciprian Ciucu îl poate învinge pe Mutu numai într-o alianţă de dreapta.

Oricum, negocierile dintre PNL şi USR-PLUS pentru candidaţi comuni la sectoarele Capitalei sunt în aer: liderul PNL Ludovic Orban nu i-a mai răspuns la telefon lui Dan Barna de duminica trecută, susţin surse politice. Alianţa USR-PLUS nu-i acceptă pe canidaţii PNL Dan Cristian Popescu (Sectorul 2) şi Dan Croitoru (Sectorul 5), care nu întrunesc criteriile de integritate.

Ana Ciceală, candidatul USR la Primăria Sectorului 3, susţine că nu există niciun acord cu PNL pentru susţinerea unui candidat liberal în confruntarea cu Robert Negoiţă. La primele negocieri cu Ludovic Orban pentru candidaturi comune în Capitală, liderul USR Dan Barna a solicitat sectoarele 1, 2 şi 4. Prin urmare, Sectorul 3 ar reveni candidatului PNL sau PMP. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite