S-a lansat „Politiscop“, un sistem de analiză a politicienilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

George Butunoiu a lansat, marţi proiectul "Politoscop" (politoscop.ro), care este un sistem de analiză a profilurilor individuale ale politicienilor români, de analiză sociologică a grupurilor de politicieni în instituţiile în care aceştia activează, de sintetizare a informaţiilor şi de prezentare a lor către public, toate acestea într-un sistem unitar.

Potrivit comunicatului de presă, proiectul a fost lansat înaintea alegerilor locale pentru că cetăţenii să aibă la îndemână o sursă competenţă în plus de evaluare a profilurile celor care le cer voturile.

Data de început a analizei este luna august 2020, şi se va întinde pe toată durata de viaţă a proiectului Politoscop (ab initio, termen nedefinit). Analiza se derulează secvenţial, în sensul că la un moment dat analizăm componenţii unei singure entităţi politice şi ai unei singure legislaturi/ciclu electoral, şi se trece la următoarea doar după epuizarea subiecţilor respectivi şi publicarea rezultatelor. Prin urmare, vor fi studiate doar profilurile politicienilor care sunt activi în poziţiile respective la momentul analizei.

După ce vor fi acumulate mai multe astfel de studii unitare (pe grupuri omogene), se vor face şi studii comparative şi transversale, urmărind evoluţia în timp a indicatorilor de la un ciclu politic la altul, pentru a decoperi tipologii, tendinţe, corelaţii etc.

Analiza CV-urilor este făcută exclusiv de către George Butunoiu, la fel ca şi comentariile asupra acestor CV-uri, pentru a menţine un standard unitar de evaluare şi de comunicare a rezultatelor. O scurtă prezentare a lui George Butunoiu şi a celorlalţi membri ai echipei Politoscop este de găsit în secţiunea (articolul) Cine suntem.

Politiscop

Pentru evaluarea profilurilor politicienilor exclusiv pe baza CV-urilor, sunt exact aceleaşi metode şi instrumente de analiză pe care fondatorul Politoscop, George Butunoiu, le foloseşte de 30 de ani în firma sa de “executive search” în evaluarea angajaţilor pe poziţii de management din marile companii. Mai precis spus, sunt aceleaşi metode de analiză şi instrumente folosite la nivel internaţional de toate marile companii de executive search şi de către angajatorii de top.

Toţi politicienii, indiferent de afilierea politică, de poziţia şi funcţia de la momentul analizei sau de alt context, sunt evaluaţi exact la fel şi rezultatele sunt stocate şi prelucrate într-un mod şi cu un sistem unic, unitar, care este de aşteptat să rămână neschimbat pe termen lung în cadrul proiectului Politoscop.

Pentru început, Politiscop a analizat profilurile tuturor deputaţilor din legislatura curantă, urmând ca în următoarele două luni să fie analizaţi şi toţi senatorii, apoi pe cei din Parlamentul European, primarii marilor oraşe şi consilierii judeţeni etc.

Dintre analizele care sunt deja pe site:

Educaţia deputaţilor români, cu statistici şi ierarhia completă, de la cei mai educaţi la cei cu educaţie precară

Doctoratele deputaţilor şi limbile străine

Nivelul profesional al deputaţilor români – ierarhia completă şi statistici

Valoarea pe piaţa muncii a deputaţilor români – ierarhia completă şi statistici

Politiscop

Dată fiind experienţa evaluatorului George Butunoiu în recrutarea poziţiilor de senior management pentru companiile de top, sistemul de referinţă folosit în evaluarea profilelor politicienilor este cel al companiilor internaţionale şi al celor locale cu cele mai înalte standarde profesionale şi pentru poziţii de la “middle management” în sus. Cu alte cuvinte, scorurile reprezintă “angajabilitatea politicianului respectiv în companii cu standarde înalte la nivel internaţional, pe poziţii de senior management”

O secţiune importantă este şi aceea în care sunt analizate CV-urile şi profilurile parlamentarilor: Politcieni.

Criteriile de evaluare

Analizele şi statisticile Politoscop sunt făcute cu două grupuri de criterii/ indicatori:

Indicatori primari, adică informaţii extrase din CV-uri, indicatori care pot fi direcţi sau indirecţi/ estimaţi

Indicatori globali (cumulativi/ calculaţi), pe care îi calculăm noi din mai mulţi indicatori primari pe baza unor formule mai mult sau mai puţin complexe.

Indicatorii primari folosiţi în analizele Politoscop:
 

  • Sexul
  • Anul naşterii/ Vârsta
  • Vârsta la intrarea în instititia (Parlament, guvern, consilii etc.) şi în perioada studiate (legislatură, dată fixă etc.)
  • Vârsta la începerea şi la terminarea primei facultăţi
  • Numărul de facultăţi făcute (cu licenţă), numărul de mastere şi de doctorate
  • Tipul primei facultăţi (stat/ privat/ străinătate/ fără facultate)
  • Domeniul studiilor la prima facultate cu licenţă
  • Calitatea educaţiei formale (prestigiul universităţilor şi al celorlalte instituţii de învăţământ)
  • Cantitatea educaţiei formale
  • Calitatea educaţiei adiţionale
  • Cantitatea educaţiei adiţionale
  • Profesia
  • Calitatea angajatorilor
  • Tipul preponderent al angajatorilor (de stat/ privat / mixt)
  • Calitatea joburilor
  • Nivelul de senioritate managerială
  • Alte activităţi
  • Volumul total al experienţei
  • Nivelul de specializare profesională în domeniul principal de activitate
  • Limba engleză
  • Alte limbi străine
  • Partidul de care aparţine sau statutul politic la momentul analizei
Politiscop

Sursele de informaţii, metodele şi instrumentele folosite pentru culegerea şi prelucrarea datelor sunt descrise în detaliu în secţiunea (articolul) Metodologia Politoscop. Tipurile de studii, de informaţii şi comentarii prezentate de către Politoscop sunt detaliate în secţiunea (articolul) Structura Politoscop (structura site-ului).

Precizări despre exactitatea rezultatelor, despre modul în care trebuie citite şi interpretate rezultatele analizelor Politoscop sunt detaliate în secţiunea (articolul) Metodologia Politoscop.

Studiile, articolele, rezultatele şi graficele Politoscop pot să fie preluate de către oricine, cu obligaţia de a menţiona clar Politoscop ca autor al acestora şi de a face trimitere cu linkul www.politoscop.ro către site-ul lor în caz de republicare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite