Prezidenţiale 2019. PSD, refuzat de Pro România şi ALDE privind candidatul comun

Prezidenţiale 2019. PSD, refuzat de Pro România şi ALDE privind candidatul comun

Viorica Dăncilă se poate baza pe sprijinul lui Mihai Fifor, cel care a anunţat că se retrage din cursa pentru prezidenţiale şi o susţine pe aceasta. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Negocierile purtate de premierul Viorica Dăncilă cu liderii ALDE şi Pro România, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Victor Ponta, nu au dat roade pentru PSD, fiecare dintre formaţiuni fiind decise să vină cu propriul candidat pentru prezidenţialele din toamnă, cu toate că se vehicula ideea unui candidat comun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintre cei trei, fostul premier Victor Ponta a fost cel care a rupt tăcerea în ceea ce priveşte discuţiile cu Dăncilă. „Am insistat doar pe obiectivul principal al Pro Romania - o schimbare radicală faţă de tot ceea ce s-a întâmplat din ianuarie 2017 şi până în 27 mai 2019: asigurarea unei guvernări eficiente şi a unor reforme adevarate în domeniul administraţiei publice, al economiei şi finanţelor, educaţie, sănătate, mediu şamd. Evident că nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice (asemenea decizii pot fi luate doar de către echipa Pro România)“, a scris pe Facebook Victor Ponta. De altfel, unul dintre vicepreşedinţii formaţiunii, Ioana Petrescu, a vorbit tot luni despre necesitatea ca Pro România să aibă propriul candidat

Tăriceanu ar vrea el susţinerea PSD

Pe de altă parte nici Dăncilă, nici Tăriceanu nu a ieşit cu niciun anunţ. Surse politice au precizat pentru „Adevărul“ că nu s-a ajuns la o înţelegere, Tăriceanu fiind convins să candideze la prezidenţiale. De altfel, această candidatură e văzută în ALDE drept o posibilitate de revigorare a partidului înainte de locale şi parlamentare, după eşecul de la europarlamentare, când liberal-democraţii au scos sub pragul electoral.

De asemenea, cei doi lideri au vorbit şi despre viitorul coaliţiei de guvernare. Tăriceanu i-a anunţat pe cei din PSD că partidul pe care îl conduce nu va ieşi la guvernare, cu toate că nu există un consens pentru susţinerea sa.  

Dăncilă, favorită PSD pentru prezidenţiale

De cealaltă parte, PSD va stabili azi, în şedinţa de Comitet Executiv, candidatul cu care va defila la următoarele prezidenţiale. Duminică şi luni s-au retras din cursa pentru prezidenţiabilul PSD preşedintele executiv, Eugen Teodorovici, şi secretarul general, Mihai Fifor. Secretarul general a şi subliniat, în anunţul de retragere a candidaturii, că o susţine pe Viorica Dăncilă.

Astfel, în cursa internă a PSD au rămas Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Cele mai mari şanse le are Dăncilă, atuul ei fiind că în mâinile sale de află guvernarea. Premierul se bucură de sprijinul aproape unanim al filialelor PSD. Singurele organizaţii care nu o sprijină pe Viorica Dăncilă sunt cele din Olt, Dolj şi Bucureşti, acestea fiind controlate de Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: