Deputaţii au votat împotriva începerii urmăririi penale faţă de premier. Iohannis îi cere din nou demisia lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta va susţine un discurs în Parlament FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta va susţine un discurs în Parlament FOTO Mediafax

Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta, cu 231 de voturi „împotrivă“ şi 120 „pentru“ începerea urmăririi penale. Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a funcţionat încă o dată perfect.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat după votul din Parlament: 

„Îmi menţin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie. Regret faptul că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.

Este o dovadă de maximă iresponsabilitate şi de sfidare la adresa cetăţenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiţia să-şi facă datoria, sunt dispuşi să distrugă instituţia Parlamentului, aşa cum ar trebui ea să funcţioneze într-un stat de drept, şi să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană.

Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetăţeni, care a fost unul foarte clar: stop corupţiei, politică făcută cu integritate şi responsabilitate. În continuare consider că soluţia pentru ieşirea din actuala situaţie este demisia domnului Victor Ponta din funcţia de prim-ministru.”

UPDATE Şedinţa Camerei Deputaţilor s-a terminat.

UPDATE Rezultatul votului:  231 de deputaţi au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce doar 120 au votat „pentru“. Rezultatul a fost primit cu aplauze de aleşii Puterii.

Cum arată matematica parlamentară: 

PSD+UNPR= 182 de deputaţi.

PC+PLR= 26 de deputaţi.

Minorităţi= 17 deputaţi.

UDMR=17 deputaţi.

Chiar dacă la şedinţă ar fi venit toţi deputaţii coaliţiei de guvernare împreună cu toţi cei 17 de parlmentari ai minorităţilor, rezultatul arată că Ponta a primit încă şase voturi de la deputaţii UDMR. „Vă mai amintiţi de Laszlo Borbely, care a fost salvat de majoritatea PSD? Probabil azi i-au întors serviciul lui Ponta“, a acuzat Ludovic Orban.

De partea cealaltă, PNL şi-a mobilizat exemplar deputaţii, însă degeaba. Alături de cei 112 de liberali, împotriva lui Ponta au mai votat câţiva deputaţi din grupul lui Daniel Fenechiu (fost PPDD) şi de la PMP.

UPDATE Votul s-a terminat. A început numărătoarea într-o sală separată. 

UPDATE Deputaţii votează. La şedinţă au fost prezenţi 288 din 367

UPDATE Discursul lui Victor Ponta susţinut în plen:

Cred că astăzi în faţa dvs. trebuie dezbătute şi decise de către Parlament două situaţii extrem de importante şi vreau să le prezint aşa cum le văd.

Dumneavoastră trebuie să decideţi dacă tot ce ţine de decizii politice pot fi cenzurate de o altă putere. Numirea unui ministru se face în baza unei propuneri a partidului, în cazul de faţă, Dan Şova, de la PSD, în baza deciziei coaliţiei, a alianţei care a fost USL, şi aş vrea să le mulţumesc şi celor de la PNL, şi în baza decretului emis de preşedintele de atunci, Traian Băsescu.

Cred că este un lucru extrem de important pe care îl decideţi azi şi care trebuie să rămână ca precedent clar pentru echilibrul puterilor în stat.

Un guvern este investit şi demis prin proceduri constituţionale. Eu am devenit premier după o moţiune de cenzură împotriva lui Ungureanu, nu printr-un dosar penal făcut lui Mihai Răzvan-Ungureanu. Veţi decide azi dacă păstrăm acest sistem sau dacă un guvern e demis printr-un act al reprezentantului unei alte puteri. Vă rog să vă pronunţaţi. Votul popular nu a legitimat altă putere.

Vreau să fac un ultim apel, în urma deciziei CCR făcută la solicitarea PNL-PDL, CCR a spus clar că trebuie  adoptată o hotărâre. Vă rog frumos să adoptaţi o hotărâre. E un gen de şmecherie de Transalpina.

Vă rog frumos să nu votaţi politic astăzi, ci ca cetăţeni şi deputaţi, iar vineri, la moţiunea de cenzură, să votaţi politic!

UPDATE Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, în plen: „Nu faceţi de râs România. Nu încercaţi să-l puneţi pe Ponta mai presus de lege şi de Constituţie“.

UPDATE Ora 10.16. Şedinţa plenului a început.

UPDATE Ora 10.15.  Ponta a ajuns în plen. Întrebat dacă are emoţii, premierul a răspuns:„Întotdeauna am emoţii în faţa Parlamentului“. 

UPDATE Ora 09.45. Premierul Victor Ponta a ajuns la Parlament, dar a intrat mai întâi în biroul lui Valeriu Zgonea. Victor Ponta a refuzat să facă declaraţii. 

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a întrunit ieri-dimineaţă pentru a stabili când îl va chema la audieri pe premierul  Victor Ponta, pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Ponta s-a prezentat încă de dimineaţă la şedinţa deputaţilor jurişti pentru a le cere să grăbească întreaga procedură. Majoritatea PSD din Comisia Juridică a acceptat pe loc şi l-a programat pe Ponta la audieri câteva ore mai târziu. La şedinţă de după-amiază, Ponta a venit din nou, s-a apărat timp de doar câteva minute, însă a fost suficient ca deputaţii jurişti să dea aviz negativ pentru începerea urmăririi penale.

Toţi deputaţii PSD, UNPR şi PLR au votat împotriva solicitării DNA, în timp ce liberalii s-au exprimat în favoarea urmăririi penale a premierului. Astfel, cererea DNA a fot respinsă cu scorul de 18 la 7, iar un deputat s-a abţinut. „Colegii de la PNL mi-au dat toţi dreptate, apoi au votat cu ordinul de la doamna Gorghiu. Toată lumea ştie, nu trebuie să fii jurist, că să propui un ministru în Guvern nu înseamnă conflict de interese“, a spus Ponta, după aflarea votului, încercând să-i discrediteze din nou pe liberali.

„PSD a arătat că se opune unei Justiţii independente. Argumentele pe care le-a prezentat Ponta în faţa Comisiei trebuia să le susţină în faţa instanţei“, a spus deputatul PNL Valeria Schelean.  Potrivit unor surse din Comisia Juridică, premierul Ponta s-a apărat, spunând că „imunitatea este prevăzută în lege tocmai ca o putere să nu abuzeze“. „Nu e normal ca un premier să fie schimbat de un procuror“, le-a mai transmis Ponta deputaţilor jurişti. Astăzi, plenul va da votul final, însă deznodământul va fi acelaşi ca şi în Comisia Juridică, din moment ce PSD are o majoritate lejeră în Camera Deputaţilor.

Dorinţa lui Ponta de fi repede audiat a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât premierul avea toate pârghiile pentru a amâna cerera DNA chiar şi până în toamnă. Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia Juridică are la dispoziţie 14 zile pentru a da un aviz, fie el pozitiv sau negativ. Dar cele două săptămâni coincid cu zilele pe care le mai au de lucrat aleşii în această sesiune parlamentară. Cu un mic efort, cazul Ponta putea fi amânat până în toamnnă, când începe sesiunea următoare. Atunci de ce a forţat Ponta mâna Palramentului?

Planul premierului are legătură cu moţiunea de cenzură depusă de PNL. Tot ieri, la Parlament, majoritatea PSD a stabilit ca moţiunea liberalilor să fie dezbătută şi votată vineri. Astfel, Ponta a încercat să-şi rezolve toate problemele cu Justiţia în Parlament până vineri, pentru  a nu fi luat şi mai mult la ţintă de liberali. „Punctajul lui Ponta primit de la consilieri spune că trebuie să insiste pe faptul că numai poporul sau Parlamentul îl poate schimba. Ponta e, deocamdată, la faza de a rezolva problema Parlamentului. Majoritatea PSD îl va salva de începerea urmăririi penale, iar Ponta va putea spune  că a fost la mâna Parlamentului, care e vocea poporului“, au dezvăluit surse din PSD.

PSD îl susţine pe Ponta în unanimitate

Tot ieri, Victor Ponta i-a convocat la Bucureşti pe toţi liderii importanţi din PSD – baroni şi parlamentari – pentru a le arăta că nu au de ce să se teamă în privinţa rămânerii la guvernare a PSD, în ciuda punerii sale sub învinuire de către DNA. La finalul unei şedinţe care a durat două ore şi jumătate, Victor Ponta a primit un vot de susţinere din partea tututor social-democraţilor, fără excepţie. Nicio voce critică, niciun vot împotriva continuării sale atât în fruntea PSD, cât şi la Palatul Victoria.

Pentru a fi sigur că nimeni nu va ridica vocea în şedinţă, Ponta i-a adus în faţa partidului pe ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernământ, Gabriel Oprea (UNPR), Călin Popescu Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC). Cei trei parteneri de guvernare au luat cuvântul pentru a asigura PSD de întreaga lor loialitate pentru Victor Ponta. Vocea pe care toţi o voiau să o audă era cea a vicepremierului Gabriel Oprea, care are toate resursele parlamentare pentru a răsturna, în orice moment, raportul de forţe din Parlament, mai ales în perspectiva moţiunii de cenzură a PNL. Potrivit unor surse din interiorul partidului, Gabriel Oprea le-a transmis social-democraţilor că este alături de PSD, dar mai ales de Victor Ponta. Vicepremierul a lăsat să se înţeleagă că UNPR ar putea schimba foaia dacă PSD îi retrage sprijinul lui Victor Ponta.

Citeşte şi:

Iohannis contraatacă: Regret că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, îi cere premierului să renunţe la imunitate

Cum demontează politologii lovitura de stat reclamată de Victor Ponta

De ce a forţat Victor Ponta un vot rapid în Parlament

Regula în Europa pentru demnitari corupţi: demisia imediată

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite