Politicieni noi, metehne vechi. Barna acuză că afirmaţia sa privind tragedia de la Caracal a fost scoasă din context, deşi declaraţia sa a fost citată exact

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele USR, Dan Barna, a venit cu o clarificare după ce ieri într-un interviu a declarat că dacă ar fi fost preşedintele României, tragedia de la Caracal nu ar mai fi avut loc. Liderul USR afirmă că declaraţia sa a fost scoasă din context şi îşi reia ideile de campanie susţinând că un preşedinte „nu poate să lucreze doar în timpul crizelor, el trebue să lucreze mai ales între crize”.

„Vreau să clarific o afirmaţie care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că preşedintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituţiile care se ocupă de siguranţa publică a cetăţenilor funcţionează cum trebuie”, a afirmat Dan Barna pe Fcebook.

Acesta şi-a continuat apoi mesajul explicând modul în care trebuie să acţioneze preşedintele în cazul unei asemenea tragedii, după care subliniază că în cinci ani de mandat se pot schmba multe în sistem dacă preşedintele se implică.

„Modul în care au acţionat Poliţia şi celelalte instituţii publice în ultimele două săptămâni este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare. În viziunea mea, preşedintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncţionalităţile din instituţii care ajung să producă drame. Preşedintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituţiilor din stat, preşedintele poate seta un standard în privinţa modului de lucru între instituţiile statului, preşedintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competenţă în numirea oamenilor în instituţii. Cred că în 5 ani de mandat se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă din partea preşedintelui”, a conchis preşedintele USR pe Facebook.

Precizarea acestuia vine după ce aseară Barna a afirmat că dacă el ar fi fost preşedintele României, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că acolo nu a fost vorba despre greşeala unui om, ci despre o problemă de sistem, iar măsurile care trebuie luate trebuie să modifice modul de a gândi.
 
„Preşedintele Iohannis reprezintă vechea clasa politică. Este un om bun, este un om în regulă, dar el face parte, în realitate, din vechea clasă politică care a adus România aici. Pentru că lucrurile astea nu s-au întâmplat peste noapte, s-au degradat uşor-uşor şi am ajuns în situaţia care ţine România cu sufletul la gură”, a spus Barna.
 
Când moderatorul a revenit cu întrebarea ce ar fi fost diferit în aceste zile dacă el ar fi fost preşedintele României, Dan Barna a spus: „Eu vreau să cred că dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, a fost efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranţei cetăţeanului”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite