PNL spune „adio” epocii Cîţu după şase luni. Nicolae Ciucă, împins să preia şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîţu este deja istorie în PNL, după doar şase luni de mandat, iar pentru funcţia de preşedinte este împins premierul Nicolae Ciucă, care probabil nici nu va avea contracandidat, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Demisia depusă sâmbătă de Florin Cîţu, din funcţia de preşedinte, a fost bine primită de liberali, în condiţiile în care luau în considerare să se ajungă la un congres în care să fie nevoie să-l îndepărteze. Până la urmă, cu majoritatea filialelor împotriva sa, Cîţu a făcut pasul în spate, la fel ca şi secretarul general, Dan Vîlceanu, după mandate de aproape şase luni. De altfel, cei doi nici nu au venit duminică, la Consiliul Naţional, unde au fost luate deciziile privind convocarea unui Congres Extraordinar.

Înainte de Convenţia Naţională, într-o şedinţă de Birou Politic Naţional, liberalii l-au uns ca şef interimar pe Gheorghe Flutur, decanul de vârstă dintre prim-vicepreşedinţi. Secretar general interimar a fost votat, tot în unanimitate, Lucian Bode. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, Bode are multe şanse ca la Congresul Extraordinar să fie votat secretar general cu puteri pline, pentru ca viitorul preşedinte să aibă o mână dreaptă de încredere, cu vechime în partid şi cu funcţie importantă în Guvern.

Liberalii deja îl împing de la spate pe Nicolae Ciucă să-şi depună candidatura, însă tema nu a fost atacată frontal în şedinţele PNL. „Până în acest moment nu am luat nicio decizie. Analizez”, a răspuns Ciucă, fiind întrebat de jurnalişti dacă-şi va depune candidatura. În PNL, deşi Ciucă nu se bucură de o mare simpatie, opinia majoritară este că nu mai trebuie puterea împărţită între şeful partidului şi premier, ci să fie una şi aceeaşi persoană. Cel mai probabil, susţin surse de vârful PNL, Ciucă nu va avea contracandidat. Însă noul preşedinte va trebui să răspundă mai prompt la cerinţele din partid. Surse liberale au precizat pentru „Adevărul” că Bolojan a mustrat actuala conducere pentru faptul că în loc să respecte organizaţiile performante, a reuşit „să-şi bată joc” de unele. Iar exemplul dat a fost PNL Vrancea, filială de top, dar care a fost lăsată fără oameni numiţi la centru, doar pentru că la precedentul congres l-a susţinut pe Orban.

Flutur caută consensul taberelor

Prim-vicepreşedinţii PNL au pledat atât în interior, cât şi în declaraţii pentru stabilitate şi unitate. Încă de la prima luare de cuvânt la Consiliul Naţional, Gheorghe Flutur a subliniat că PNL are nevoie de linişte, de decizii luate la rece şi de corectare a greşelilor făcute în ultimele luni: „Apelul meu e la moderaţie, echilibru, nu avem nevoie acum de nu ştiu ce supărări interne, nu e loc”, a subliniat preşedintele interimar. Mai mult, Flutur a fost cel care a punctat că PNL trebuie să arate că poate fi o formaţiune stabilă, mai ales că din rândul liberalilor provine şi prim-ministrul, iar ţara se confruntă cu mai multe crize, printre care cea generată de războiul din Ucraina sau problemele energetice, vizibile şi la nivel internaţional.

Responsabil de calmarea aleşilor locali, în condiţiile în care relaţia binomului Cîţu-Vîlceanu cu aceştia n-a fost cea mai bună, a fost Rareş Bogdan, cel care a dat asigurări că în curând vor veni banii din Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Mai mult, prim-vicepreşedintele PNL a venit şi cu o nuanţă legată de definirea doctrinară a partidului, adică una mai spre zona conservatoare şi creştină, nu doar liberală, aşa cum s-a întâmplat în mandatul lui Cîţu. Surse politice au explicat pentru „Adevărul” că Bogdan nu „a fost luat de val”, ci liberalii au în vedere recâştigarea electoratului lor din zona rurală, dar şi urbană, cu valenţe conservatoare, care a migrat, parţial, spre AUR şi PSD în 2020.

Cîţu, asemănat cu Ion Iliescu

Reevaluarea unor prim-vicepreşedinţi, cum a fost cazul lui Iulian Dumitrescu, a fost surprinzătoare, în condiţiile în care Florin Cîţu a ajuns să fie asemănat cu Ion Iliescu. „La Congresul de anul trecut am fost, din păcate, într-un fel de poveste Iliescu-Vadim, pe care sper să nu o mai trăim vreodată în Partidul Naţional Liberal. Între două rele am ales răul cel mai mic, iar în campania internă lungă şi dură s-au provocat destule răni care au rămas şi au rămas destule resentimente”, a afirmat Iulian Dumitrescu în faţa a circa 600 de liberali.

Date tehnice privind Congresul

Organizarea Congresului Extraordinar va fi în sarcina unei comisii de nouă aleşi, condusă de Robert Sighiartău, din care mai fac parte Gigel Ştirbu, Florin Roman, Stelian Bujduveanu, George Şişcu, Adrian Cozma, George Tuţă, Diana Baciună şi Bogdan Gheorghiu. La evenimentul de duminica viitoare, de la ora 11.00, vor participa 1.300 de delegaţi, 617 delegaţi fiind de drept, iar 683 delegaţi aleşi, adică în ultima categorie va conta mult ponderea rezultatelor la ultimele alegeri. Depunerea unei moţiuni de candidatură poate avea loc până miercuri seară, fiind necesară susţinerea acesteia, prin vot în organizaţiile judeţene, de cel puţin zece filiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite