Parlamentul a decis: primarul poate semna, fără teamă, „ca primarul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege a fost susţinut de toate partidele, cu excepţia USR. FOTO Inquam Photos
Proiectul de lege a fost susţinut de toate partidele, cu excepţia USR. FOTO Inquam Photos

Senatorii au adoptat cu 97 de voturi „pentru“ şi 8 „împotrivă“ proiectul prin care aleşii locali sunt exceptaţi de răspundere pentru unele acte administrative semnate. În această nouă formă, primarii, viceprimarii şi preşedinţii de consiliu judeţean pot da socoteală mai greu pentru demersurile lor, în condiţiile în care pot invoca principii precum „necesitatea“ şi „oportunitatea“ actului administrativ.

Proiectul iniţiat de 30 de parlamentari PNL, PMP şi ALDE prevedea, iniţial, că  aleşii locali răspund „exclusiv“ pentru actele semnate de ei doar dacă acestea „nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis“.  Un act emis de o instituţie publică locală care va fi dovedit ilegal atrăgea doar răspunderea funcţionarilor publici care l-au semnat, absolvind de vină alesul local. Alesul local putea fi tras la răspundere doar dacă semnează acte care nu au primit astfel de avize. 

image

De ce s-a opus USR iniţiativei

Împotriva proiectului de lege a votat doar USR. Senatoarea Florina Presadă a precizat: „E nevoie ca fiecare funcţionar public să răspundă pentru actele pe care le semnează credem că şi primarul trebuie să răspundă la fel. Ceea este periculos în această iniţiativă este posibilitatea exonerării primarilor de răspunderea pe care le-o dă semnarea sau contrasemnarea actelor administrative“.

În urma criticilor venite dinspre societatea civilă, senatorii din Comisia juridică şi de administraţie l-au modificat precizând că aleşii locali răspund „după caz“, contravenţional, civil sau penal pentru documentele emise sau adoptate. Pe de altă parte, senatorii au lăsat o portiţă prin care aleşii locali pot invoca în momentul adoptării sau emiterii unui act principiul „necesităţii” şi al „oportunităţii”. Mai precis, alineatul 3 al articolului 128 prevede următorul lucru: „Aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi. Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate şi semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice”.

Se ajunge tot la „răspunderea exclusivă“

De asemenea, la alineatul 5 al aceluiaşi articol se precizează că un act administrativ produce efecte juridice şi în cazul în care nu are toate semnăturile necesare pentru a fi adoptat sau emis, iar în cazul unor „consecinţe vătămătoare“ e angajată exclusiv răspunderea semnatarilor.

Mai exact, alineatul cu pricina arată că: „Actele autorităţilor administraţiei publice locale aprobate sau emise fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate din punct de vedere tehnic sau al legalităţii produce efecte juridice depline, iar în cazul producerii unor consecinţe vătămătoare este angajată răspunderea juridică a semnatarilor“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite