Iohannis: Alegerile sunt singura modalitate prin care românii pot alege un Parlament care să permită construirea unui Guvern puternic în jurul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, marţi seară, de ce insistă cu desfăşurarea alegerilor pe 6 decembrie, cu toate că numărul cazurilor de coronavirus creşte de la o zi la alta.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

UPDATE Klaus Iohannis: România se confruntă cu o situaţie complicată, iar retricţiile aflate în vigoare de ieri au un singur scop: reducerea numărului de cazuri şi a presiunii care există pe personalul sanitar. trebuie să dăm şansă la tratament celor bolnavi. E absolut de înţeles că măsurile nu sunt populare, produc supărare, după un an în care ne-am schimbat modul de viaţă. 

Din cauza virulenţei virusului am văzut că reglementările mai puţin restrictive au fost insuficiente. Lupta cu pandemia e şi un test al solidarităţii pe care trebuie să îl trecem. Am vorbit şi de posibilitatea de stocare şi distribuţie pentru vaccinuri. De vaccin va beneficia iniţial personalul din domeniul sănătăţi şi persoanele care sunt predispuse spre cazuri severe de boală.

O să mă refer şi la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.M-am bucurat să văd un vot pentru Maia Sandu, acesta fiind un vot pentru evoluţia democratică ireversabilă a Republicii Moldova. Am subliniat că drumul spre Europa este unul al progresului şi prin consolidarea democraţiei. România va continua să sprijine Republica Moldova în consolidarea acesteia. Vom fi atenţi la desfăşurarea scrutinului pentru ca viitorul Republicii Moldova să fie decis de votul liber al cetăţenilor.

Spuneaţi că virusul se răspândeşte mai repede ca în primăvară. Ce anume v-a făcut să vă răzgândiţi şi dacă e oportun să avem alegeri?

Vedeţi că, din nefericire, avem două probleme grave: una de sănătate publică, care e pandemia. Între timp am învăţat multe despre virus, ştim ce măsuri se pot lua pentru încetinirea virusului. Pandemia va fi rezolvată doar când vom avea un vaccin. 

Avem şi o problemă politică.PSD şi-a pierdut orice legitimitate. Guvernul se luptă să ţină lucrurile sub control, PSD trage frâna de mână şi lucrurile nu pot fi mişcate cum vor românii. Românii vor un Parlament legitim. Cu PSD în Parlament aceste lucruri funcţionează cu frâna de mână trasă. Democraţia nu poate fi ţinută în paranteză. Suntem în situaţia să organizăm alegeri la termen pentru că e singura soluţie prin care românii şi pot alege acum un nou Parlament. Numai aşa poate fi un guvern în jurul PNL şi a altor partide. 

Jandarmeria a oferit onoruri militare unui ofiţer de securitate care a fost operator de poliţie politică. Ce trebuie să se întâmple ca instituţiile să nu mai recurgă la gesturi de onoare faţă de oameni care s-au întors împotriva poporului?

Voi verifica. Trebuie să facem alegeri ca să avem un Parlament care reflectă voinţa românilor.

Faptul că Guvernul hotărăşte ceva, iar parlamentul inversul, e încă un argument pentru alegeri la termen. Suntem în plină criză sanitară.

Dacă se impun restricţii mai dure la nivel local sau naţional pentru că într-o hotărâre iniţială se vorbea de carantină?

Carantinarea unor localităţi e încă posibilă, dar trebuie analizat de specialişti. E un catalog întreg de criterii. Din păcate sunt localităţi din România unde rata de infectare e foarte mare şi s-a impus carantina locală. 

Nu veţi promulga legea care a ieşit azi din Camera Deputaţilor? V-aţi propus un anumite/ rată a infectărilor care să coboare restricţiile?

În toată Europa numărul persoanelor găsite pozitive creşte zilnic. Obiectivul restricţiilor e să încetinească răspândirea virusului. Măsurile sunt propuse de experţii noştri: medici, specialişti din INSP. Pentru a vedea dacă măsurile prind trebuie să avem răbdare. Adevărul e că nu se poate să iei zilnic alte măsuri. 

De ce nu este Slovacia un model de urmat pentru România?

Să vedem cum funcţionează măsura. Dacă se dovedeşte că măsura e oportună, realizabilă, putem discuta şi cu experţii noştri. OMS nu recomandă testările în masă, ci ţintite pentru a găsi contacţii unei persoane.

România se confruntă cu o criză a vaccinului obiţnuit. E o strategie sau ar trebui să fie una ca vaccinul să existe în noiembrie şi decembrie?

În fiecare lună vin tranşe de vaccin antigripal. Fostul guvern PSD a comandat 1,2 milioane de doze. Guvernul liberal a comandat 3,5 milioane de doze. Dozele vor veni în dozele negociate de guvern/. În condiţii de pandemie cererea e mai mare. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite