VIDEO Iohannis avertizează: Unii au înţeles complet greşit starea de alertă. Vom fi obligaţi să reintrăm în starea de urgenţă dacă presiunea va creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut românilor să respecte în continuare regulile de distanţare socială, în caz contrar va impune din nou starea de urgenţă. ”Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol”, a spus Iohannis, care a lansat un nou atac la adresa PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis: 

  • România a trecut, de câteva zile, din starea de urgenţă în starea de alertă. În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulţi români care respectă în continuare regulile, care poartă măşti de protecţie şi menţin distanţarea socială.  
  • Am văzut, de asemenea, instituţii publice şi companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activităţii şi au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.  
  • Din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol.  
  • Virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranţă spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri.  
  • Solicit autorităţilor locale să îşi asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situaţiei în comunităţile pe care le administrează. Am reuşit până acum să controlăm epidemia, iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgenţă şi-au dovedit eficienţa.  
  • Au fost două luni foarte grele pentru toţi, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reuşit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viaţă mai apropiat de cel cu care eram obişnuiţi. Cred că nimeni nu-şi mai doreşte să reintrăm în starea de urgenţă, dar vom fi obligaţi să luăm din nou această decizie în situaţia în care ritmul de infectare şi presiunea pe spitale vor creşte semnificativ.  
  • Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconştienţă, alţii din rea-voinţă, dezinformări şi propagă tot soiul de teorii ale conspiraţiei cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor.Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe, afectând solidaritatea şi responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăşi cu bine această perioadă dificilă. Când am fost uniţi într-un efort naţional, cu toţii - cetăţeni responsabili, specialişti şi guvernanţi - am reuşit să salvăm vieţi şi să limităm răspândirea noului coronavirus. Să nu irosim, dragi români, tot ce am câştigat în aceste două luni cu mari sacrificii!  
  • Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor şi nerespectarea măsurilor de protecţie. Sunt aceiaşi vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român şi care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru naţional să eşueze. Ba, mai mult, în vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetăţeanului şi programul economic care să ducă la reconstrucţie, prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, aşa cum a anunţat cu mândrie liderul acestui partid.  
  • Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate. PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce ştie să facă mai bine, de jocuri politice şi combinaţii meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contra timp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor. O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta îşi doreşte PSD pentru România! Este aproape de neimaginat cum ar fi arătat ţara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcţie. România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare şi de reconstrucţie.  
  • În concluzie, priorităţile în perioada următoare sunt menţinerea sănătăţii cetăţenilor noştri şi relansarea economică. Dragi români, împreună am trecut cu bine prin încercările dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democraţiei noastre. Împreună am depăşit cu bine două luni de stare de urgenţă şi am reuşit să ţinem sub control una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii populaţiei cu care ne-am confruntat în ultimii 50 de ani.  
  • Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înţelepciune, şi să ne unim eforturile pentru a depăşi această criză şi pentru a construi împreună ţara pe care ne-o dorim!
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite