Nou val de proiecte inutile în Parlament. Temele serioase şi cu impact, amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi preşedinţi ai Parlamentului, Ludovic Orban şi Anca Dragu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cei doi preşedinţi ai Parlamentului, Ludovic Orban şi Anca Dragu. FOTO Inquam Photos / George Călin

Aleşii din Legislativ arată, din nou, că amână discutarea temelor serioase şi cu impact, fiind mai degrabă interesaţi de adoptarea unor legi care permit cheltuirea de resurse financiare pentru a celebra alegătorii, mărţişoarele sau înotul.

Zeci de aleşi PNL, printre care Florin Cîţu, Alina Gorghiu şi Monica Anisie, au depus un proiect de lege pentru ca ziua de 26 mai să fie declarată „Ziua Naţională a Alegătorului”. Alegerea datei se referă la 26 mai 2019, zi când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, cu o prezenţă neaşteptat de mare pentru un asemenea scrutin (49%). Însă tot pe 26 mai 2019 a fost şi „Referendumul pentru Justiţie”, când românii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, dar şi dacă sunt de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.

Bineînţeles că este lăudat şi demersul lui Klaus Iohannis: „Referendumul pentru Justiţie din 26 mai 2019 a arătat clasei politice dorinţa alegătorilor de a participa activ la procesul democratic, dar a reprezentat totodată premisa unor reforme majore ale sistemului electoral românesc, care au facilitat accesul la vot şi au asigurat condiţii mult mai bune pentru alegători la scrutinele ce au urmat. Ca o reparaţie morală pentru obstacolele întâmpinate de cetăţenii români din străinătate la votul din 26 mai 2019 şi pentru a celebra civismul tuturor celor care au votat în ciuda condiţiilor nefavorabile, considerăm că această zi ar trebui să fie marcată Ziua Naţională a Alegătorului”, explică liberalii în expunerea de motive.

În schimb, din rândul PNL şi al Coaliţiei nu sunt semnale privind îmbunătăţirea procesului pentru votul prin corespondenţă sau cel electronic, un demers care ar ajuta cu adevărat românii care vor să voteze.   

Autorităţile pot aloca bani pentru organizarea de evenimente care să marcheze ziua de 26 mai. De asemenea, în perioada 16 mai-26 mai, Televiziunea Română şi Radio România vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului. Fie că vor sau nu, în cadrul emisiunilor informative dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului trebuie să participe şi reprezentanţi ai AEP.

Sportul, sărbătorit şi el

Zeci de aleşi ai PNL au depus un proiect prin care 19 iulie e declarată Ziua Naţională a Înotului. Proiectul se află pe masa senatorilor, fiind la un pas de adoptare, mai ales că a primit raport favorabil de la Comisia de învăţământ, educaţie şi sport. Prin intermediul proiectului, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”. Mai mult, Televiziunea Română şi Radio România sunt obligate să difuzeze emisiuni de promovare a evenimentelor dedicate Zilei naţionale a înotului.

Camera Deputaţilor este, de asemenea, la un pas de adoptarea proiectului de lege prin care este instituită Ziua Mărţişorului, pe 1 martie, ca zi de sărbătoare naţională, o iniţiativă legislativă prin care are loc „oficializarea, punerea în valoare şi promovarea unei sărbători populare româneşti ancestrale incluse în patrimoniul universal”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite