Negocieri la sânge pentru împărţirea prefecţilor. Care sunt primele numiri controversate în Guvernul Cîţu
0Partajarea pe judeţe a prefecţilor a dus la blocarea negocierilor între partidele aflate la guvernare, toate ţintind să pună mâna pe unităţile administrative dezvoltate. Mai mult, nu e stabilit clar nici algoritmul în urma căruia ar urma să aibă loc repartizarea. În schimb, în Guvernul Cîţu au apărut primele numiri de secretari de stat, în unele cazuri fiind vorba de persoane controversate.
Negocierile purtate marţi după-amiază de liderii partidelor aflate la guvernare s-au oprit după ce formaţiunile nu s-au înţeles în ceea ce priveşte modul cum urmează să fie repartizaţi prefecţii, în funcţie de numărul stabilit anterior şi de preferinţele pentru judeţe. Toate formaţiunile aspiră la prefecţi în judeţe dezvoltate, Bucureştiul, Clujul, Iaşiul, Sibiul, Timiş şi Constanţa fiind revendicate atât de PNL, cât şi de USR-PLUS, în timp ce şi UDMR ar vrea să aibă în teritoriu reprezentanţi în cel puţin un judeţ puternic dezvoltat, cum e Bihorul, au precizat surse politice pentru „Adevărul”. USR-PLUS a venit cu ideea folosirii unui sistem de alegere a judeţelor unde să fie instalaţi propriii prefecţi care să ţină cont de ponderea în coaliţie. Astfel, cei din USR-PLUS ar fi vrut să poată alege cel puţin trei prefecţi din primele zece opţiuni exprimate de partide.
Ludovic Orban a cerut răgaz pentru a discuta şi cu colegii, mai ales că din cei 42 de prefecţi ai unităţilor administrative, adică 41 de judeţe şi Bucureştiul, PNL are alocate 23 de posturi, celor de la USR-PLUS le revin 14 prefecţi, iar UDMR-ului, 5 prefecţi. Cert e că în urma întâlnirii de marţi după-amiază nu a fost stabilită nicio modalitate de împărţire care să fie considerată echitabilă de toate părţile implicate în proces.
Liderii liberali din teritoriu aşteaptă să fie convocaţi de Ludovic Orban într-o şedinţă de Birou Executiv, iar apoi de BPN, pentru a fi discutată lista de judeţe unde să fie ceruţi prefecţi la negocieri, în funcţie şi de rezultatele de la ultimele alegeri. Iar pe această listă figurează şi o parte din judeţele pe care le revendică şi USR-PLUS. Prim-ministrul Florin Cîţu le-ar fi transmis colegilor de partid că ar vrea ca situaţia prefecţilor să fie tranşată până în a doua parte a săptămânii viitoare, pentru a putea trece la numiri, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Prin urmare, o şedinţă e aşteptată pentru acest weekend sau pentru ziua de luni.
Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că normal ar fi ca inclusiv situaţia secretarilor de stat, adică ce organizaţii propun diferiţi oameni politici, să fie tranşată într-o şedinţă de BPN, nu să fie decise discreţionar de câţiva lideri.
Propuneri controversate la Justiţie şi la Fonduri
Până la discuţiile interne ale liberalilor, deja au început numirile de secretari de stat în Guvernul Cîţu. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, i-a propus lui Florin Cîţu numirea ca secretar de stat la Justiţie pe Alexandru Dimitriu, membru al PLUS şi fost membru al PNL timp de zece ani, care este „partener” la firma „Piperea şi Asociaţii”. Gheorghe Piperea, fondatorul firmei, este unul dintre cei mai mari critici ai guvernării liberale şi a fost la un pas de a fi pe listele PSD pentru parlamentare. Mai mult, printre clienţii reprezentaţi de Alexandru Dimitriu se numără şi firma European Drinks a fraţilor Micula, care au câştigat un proces arbitral de peste 900 de milioane de lei împotriva statului român, potrivit publicaţiei „Newsweek”.
Nu în ultimul rând, Alexandru Dimitriu s-a evidenţiat în trecut şi prin participarea sa la show-ul „Vara ispitelor” de la PRO TV, acolo unde a participat alături de prietena sa de la acea vreme: Cosmina Păsărin. Cei doi au devenit cunoscuţi după ce Cosmina Păsărin l-a înşelat pe viitorul secretar de stat la Justiţie cu fotomodelul Bogdan Vlădău, în faţa camerelor de filmat.
Liberalii au decis să-l numească pe Marius Mihai Vasiliu, secretar-adjunct până de curând la Ministerul Dezvoltării, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Apropiat de Ion Ştefan şi agreat de echipa Orban, Vasiliu a fost unul dintre principalii susţinători ai reorganizării eşuate a Ministerului Dezvoltării în timpul stării de urgenţă, chiar dacă întreaga procedură ignora numeroase legi care nu permiteau concedieri sau concursuri în administraţia publică, lucru pentru care ministerul a fost dat în judecată de o parte dintre angajaţi. După semnarea ordinului de încetare a reorganizării, în iunie 2020, Vasiliu a fost criticat dur de secretarul general al ministerului şi de mai mulţi secretari de stat, dar şi huiduit de angajaţi aflaţi la un pas de a fi daţi afară.
Medic epidemiolog, secretar de stat la Sănătate
Pe de altă parte, la Ministerul Sănătăţii a fost numită secretar de stat Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi unul dintre cei mai cunoscuţi medici epidemiologi din ţară. Aceasta a fost decorată pentru activitatea sa de Klaus Iohannis în 2019.