Multe discuţii, puţine rezultate: marile restanţe ale Coaliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia mai are multe promisiuni şi urgenţe de pus la punct FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Coaliţia mai are multe promisiuni şi urgenţe de pus la punct FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Coaliţia bate pasul pe loc în ceea ce priveşte legi considerate urgente, cum ar fi cea offhsore sau pachetul pe securitate naţională, cu toate că a clamat importanţa adoptării lor. Iar lista priorităţilor care stagnează nu se opreşte la acestea.

Coaliţia a atacat începutul acestei sesiuni parlamentare cu planuri îndrăzneţe de a trece într-un timp cât mai scurt numeroase iniţiative, de la noua lege offshore, desfiinţarea SIIJ, legile siguranţei naţionale până la pregătirea legilor Justiţiei. Însă ritmul reformelor dorite este mult mai lent în ceea ce priveşte adoptarea sau implementarea lor faţă de promisiunile făcute de reprezentanţii Puterii.

Iar o dovada o reprezintă lista scurtă a realizărilor şi seria de legi care sunt încă la stadiul de negocieri la nivelul Coaliţiei. Singurele priorităţi din această sesiune parlamentară care au fost bifate sunt Certificatul verde şi desfiinţarea SIIJ. Însă în ceea ce priveşte Certificatul verde, problema a fost rezolvată de la sine, adică acesta nu se mai aplică nicăieri, cu excepţia ieşirilor din ţară. Şi Secţia specială a fost desfiinţată, iar acum, din partea Comisiei de la Veneţia, apar critici referitoare la forma aleasă.

„Urgenţe”, dar fără orizont de rezolvare

În schimb, Coaliţia bate pasul pe loc pe teme importante. Florin Cîţu (liderul PNL) afirma pe 1 februarie că legea offshore este o „urgenţă” a noii sesiuni parlamentare. Luni seară, Virgil Popescu, ministrul Energiei, sublinia într-o intervenţie la Prima TV că, în viitorul apropiat, legea offshore va ajunge în Parlament. Ce înseamnă viitorul apropiat nu a explicat, dat fiind că iniţiativa tot întârzie. Potrivit surselor „Adevărul”, proiectul este blocat acum de PSD.

De asemenea, pachetul de legi pe securitate naţională încă nu e gata la nivelul Ministerului Apărării, pentru a fi pus în dezbatere publică, avizat, apoi trimis pentru a fi adoptat în procedură de urgenţă de Parlament. Cu două zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, SRI, într-un comunicat de presă, sublinia că trebuie actualizat „pachetul de legi privind securitatea naţională, cu atât mai mult cu cât mediul regional de securitate este într-o dinamică continuă”. În ultimele săptămâni, Florin Cîţu a punctat că Parlamentul aşteaptă pachetul de legi. De altfel, pe 2 martie, preşedintele Senatului asigura că ambele Camere vor trece foarte repede aceste legi, dacă ele ajung în legislativ. S-au scurs trei săptămâni de când liderul PNL amintea de urgenţa adoptării acestor legi, iar pachetul legislativ nu e nici măcar în dezbatere publică.  

Liberalii vor şi simplificarea achiziţiilor privind terenurile agricole, ca să fie deblocate vânzările şi cumpărările de terenuri agricole, după ce o lege promovată de PSD în 2020 a complicat procedurile de înstrăinare a acestor terenuri. De asemenea, Coaliţia trebuie să înceapă discuţiile concrete pentru modificarea legilor Justiţiei. Şi aici trebuie să ajungă la un compromis cu PSD, dat fiind că cele trei acte normative au fost modificate de social-democraţi în epoca Dragnea, când la conducerea PSD era o altă garnitură de lideri.

Ultimele zile pentru PNRR

Guvernanţii sunt într-o cursă contra cronometru şi în ceea ce priveşte stadiul de realizare a jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care la sfârşitul săptămânii trecute erau bifate doar trei din cele 24 de ţinte din exerciţiul T1/2022, adică perioada de raportare cu dată-limită 31 martie 2022.

Printre legile fundamentale privind bunul mers al reformelor sunt şi cele referitoare la salarizare şi cea a pensiilor. Coaliţia trebuie să pună bazele unei noi legi a salarizării, în care să fie rezolvată şi problema sporurilor, astfel încât să nu se mai ajungă la cazuri în care acestea ajung practic să dubleze venitul de bază. În prezent, Guvernul este încă la stadiul strângerii tuturor datelor de la ministere în ceea ce priveşte salarizarea şi sporurile.

Desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi militarilor, ar trebui să intre pe agenda Legislativului, dat fiind că până la finalul lui 2022 trebuie clarificat tot domeniul pensiilor. Pentru pensiile speciale ar trebui găsită o formulă de calcul prin care să fie aduse ca valoare aproape de cea a pensiilor exclusiv pe bază de contributivitate, adică să se ţină cont mai mult de contribuţie de-a lungul timpului, nu de salariul avut în ultimele luni de activitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite