Majoritatea lui Dacian Cioloş. Cum l-au împins USR-iştii pe scări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

„Eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări şi este nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diferite combinaţii pentru a căuta soluţii” – spunea preşedintele României, Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă acordată jurnaliştilor care l-au însoţit în Slovenia.

Iată că, deşi în urmă cu o săptămână se declara extrem de pesimist în privinţa consultărilor pe care urma să le aibă cu partidele parlamentare în vederea găsirii unei soluţii pentru rezolvarea crizei politice, Iohannis a scos luni din joben un nume de premier. Pe Dacian Cioloş – liderul USR şi propunerea de premier pe care partidul a prezentat-o la negocierile de la Palatul Cotroceni.

Băgat în corzi de mutările politice mai mult decât discutabile pe care le-a girat în ultima vreme cu singurul scop de a scăpa de Ludovic Orban de la conducerea PNL, Iohannis a reuşit să-şi revină din pumnii încasaţi din partea mass-media şi să declanşeze un festival al laudelor la adresa sa. Ca la un semnal, toţi analiştii de casă ai Antenei 3 au şi pornit campania de rebranding a preşedintelui: şah pe toată masa, lovitură de maestru etc sunt doar câteva din etichetele cu care a fost gratulat preşedintele.

Însă, întrebarea este ce l-a apucat pe ezitantul şi şovăitorul Dacian Cioloş să intre dintr-o dată în rolul curajosului salvator al naţiunii? Iar răspunsul îl găsim în luptele interne de puterea care se dau în USR, după ce Dacian Cioloş a reuşit să-i fure la mustaţă partidul lui Dan Barna. Astfel că, orice vulnerabilizarea a lui Cioloş va fi numai bună de contabilizat şi de utilizat pentru îndepărtarea cât mai rapidă a acestuia din funcţia de preşedinte al partidului.

Criza politică care i-a avut drept principali protagonişti pe liderii USR a lovit extrem de dur în imaginea partidului. Scandalul Vlad Voiculescu, şicanele permanente cu UDMR pe tema desfiinţării SIIJ, lipsa de performanţă şi controversele stârnite de aleşii locali, precum şi scandalul declanşat în jurul ordonanţei Anghel Saligny, care a culminat cu demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, şi cu părăsirea USR a coaliţiei de guvernare şi depunerea unei moţiuni de cenzură alături de partidul AUR, au generat prăbuşirea USR în toate sondajele de opinie.

Dacă sondajul CURS, efectuat la comanda PSD, indică USR la 11%, în timp ce PSD este cotat la 36%, PNL la 19%, iar AUR la 14%, cel efectuat de INSCOP arată o prăbuşire a USR la 9,8%, în timp ce AUR înregistrează o creştere spectaculoasă la 17,1%, PSD fiind cotat cu 35,5%, iar PNL cu 21,9%. Practic, în acest moment, pricipala preocuparea a USR-iştilor nu mai are în centru imaginea partidului, ci este îndreptată spre persoana la care va rămâne ştampila partidului. Iar persoana aceea nu poate fi Dacian Cioloş.

  • În scenariul, puţin probabil, în care Dacian Cioloş va reuşi să contureze în jurul său o majoritate parlamentară care să-i ofere numărul de voturi necesar pentru a fi învestit în funcţia de premier, erodarea acestuia este inevitabilă. Dacă în mandatul precedent, exercitat într-o perioadă de linişte socială şi creştere economică, Cioloş a reuşit să câştige simpatia electoratului (în noiembrie 2017 Cioloş era preferat ca premier de aproximativ 38% dintre români), gestionarea unui guvern de coaliţie, precum şi contextul economic şi social extrem de dificil vor face din Cioloş o piatră de moară pentru USR. Adică, exact ce are nevoie echipa Barna pentru a pune la cale recuperarea cât mai rapidă a partidului din mâinile acestuia.
  • În scenariul în care Cioloş va eşua în demersurile de constituire a unei majorităţi parlamentare şi va fi respins de către Parlament, ori îşi va depune mandatul înainte de votul din plenul Parlamentului, poziţia acestuia în fruntea USR va fi, de asemenea, mult mai uşor de contestat de către echipa Barna. Mai mult, în ipoteza în care fosta coaliţie de guvernare PNL-USR-UDMR se va reface în jurul unui alt premier liberal, un Dacian Cioloş cu imaginea extrem de şifonată nu va putea emite pretenţii pentru a face parte din noul executiv. În schimb, Dan Barna şi apropiaţii săi vor putea să îşi negocieze fie revenirea pe vechile poziţii, fie obţinerea unor noi posturi guvernamentale.

Prin desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, Klaus Iohannis a reuşit să mute atenţia şi presiunea publică de pe liberali pe USR. Astfel, în următoarele zece zile toţi ochii vor fi îndreptaţi pe majoritatea parlamentară pe care Cioloş ar trebui să o strângă în jurul său. În scenariul în care Cioloş nu va reuşi să treacă cu brio acest test politic, numărătoarea inversă pentru debarcarea acestuia din funcţia de preşedinte al USR se va porni în mod automat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite