VIDEO Premierul Chinei, despre legătura specială cu România: Aici mă simt ca acasă, nici nu ştiu când a trecut timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul chinez, Li Keqiang, a vorbit astăzi, în faţa Parlamentului, despre legătura specială dintre România şi China şi a dezvăluit că nu se află la prima sa vizită în ţara noastră.

Discursul ţinut de premierul Chinei, Li Keqiang, în Parlamentul României:

Stimate Crin Antonescu, preşedinte al Senatului, stimate domnule Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, stimate domnule prim-ministru, stimaţi prieteni parlamentari, bună ziua!

De când am preluat funcţia de prim-ministru al Chinei este prima dată când efectuez o vizită în Europa Centrală şi de Est şi România este prima ţară din acest turneu. De când am ieşit din avion, am văzut că vremea este senină ca şi primăvara, Guvernul ţării dumneavoastră m-a primit foarte călduros, a făcut aranjamente speciale pentru delegaţia noastră şi a transformat această iarnă într-o primăvară.

Adineauri, am avut întâlniri cu preşedintele Senatului, al Camerei Deputaţilor şi cei doi preşedinţi m-au invitat să mă simt ca acasă în România, iar eu le-am spus că am sosit de câteva zile în România şi nu ştiu în ce dată suntem astăzi, fiindcă nu am simţit că am plecat de acasă. Mă simt ca acasă.

Când am intrat în Parlament, am simţit solemnitatea, înţelepciunea, forţa şi aspiraţiile poporului român. Toate acestea se simt în Palatul Parlamentului. Dumneavoastră, dragi prieteni parlamentari, vă dedicaţi timp îndelungat cauzei prieteniei chino-române şi aţi făcut eforturi excepţionale privind vitalitatea prieteniei noastre. Vă mulţumesc, în numele Guvernului chinez, pentru aceste eforturi. Nu este prima dată când vin în România. Acum 20 de ani, am mai vizitat ţara dumneavoastră şi, cu toate că ţara dumneavoastră se confrunta cu schimbări, programul vizitei mele nu a fost modificat, iar asta dovedeşte că, indiferent ce schimbări au loc, prietenia dintre popoarele noastre nu e afectată. Când pun piciorul pe aceste meleaguri, sunt surprins de frumuseţea lor. După criza financiară, în contextul datoriilor europene, poporul român a manifestat hărnicie, înţelepciune, s-a manifestat ca un tigru economic al Europei. Avem convingerea că poporul român va avea un viitor şi mai luminos.

România are o istorie îndelungată, o cultură splendidă. Prietenia chino-română are şi o sursă istorică: în secolul al XVII-lea, cărturarul ţării dumneavoastră, Nicolae Milescu, a relatat experienţele sale de călătorie, a prezentat China către occidentali, încă din cele mai vechi timpuri.

După proclamarea Chinei Noi, România este printre primele ţări care a stabilit relaţii diplomatice cu China Nouă. Relaţiile dintre cele două ţări au intrat într-o nouă perioadă, avem un amplu parteneriat de prietenie şi cooperare, iar schimburile economice şi interumane sunt bogate. Relaţia chino-română este ca o corabie care trece prin furtunile istoriei, dar se îndreaptă cu încredere şi stabilitate către viitor.

China este cea mai mare ţară în curs de dezvoltare din lume, iar România este printre primele ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv ca suprafaţă. România dezvoltă o politică spre Est, în timp ce China dezvoltă o politică spre Vest, ceea ce corespunde intereselor comune ale celor două state.

România are forţă de muncă de calitate, bază agricolă şi industrială solidă. China are capacitatea de realizare a proiectelor din domeniul infrastructurii şi de a le finanţa adecvat. China şi România se completează reciproc, din punct de vedere economic, iar poporul chinez acordă importanţă nu doar intereselor economice, ci şi sentimentelor de prietenie. Între noi există şi o tradiţională prietenie. China consideră România un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală şi de Est şi cu Uniunea Europeană. Vedem, realmente, între China şi România există un potenţial uriaş de cooperare.

China va continua să coopereze cu România, pentru ca ambele popoare să se bucure de rezultatele cooperării. De la stabilirea relaţiilor diplomatice au trecut aproape 65 de ani. În secolul trecut, în anii ’50, România a ajutat China, iar ajutorul dezinteresat acordat de poporul român nu va fi niciodată uitat de poporul chinez. Eu, personal, am lucrat la o veche bază industrială din China. Acolo există multiple instalaţii româneşti pe care ni le-aţi oferit în anii 50. Acum, în ziua de azi, poporul de acolo nu poate uita asta şi, cu ajutorul acestor utilaje, au fost instruite generaţii de specialişti. Putem, astfel,  să vedem că între România şi China este o prietenie specială, sentimentală.

China şi România sunt prieteni adevăraţi, care se cunosc la nevoie. În anii 1970, România a suferit o inundaţie serioasă, iar poporul chinez a ajutat poporul să se refacă după dezastru.

Schimburile economice sunt, de asemenea, serioase.

Apa trece, pietrele rămân. În China, avem şi noi un proverb. Spunem că prietenia are rădăcini şi înfloreşte. Aceste două proverbe sunt similare şi reflectă prietenia chino-română: au depăşit încercările, limitele de timp şi spaţiu şi sunt profund înrădăcinate în cele două ţări.

Doamnelor şi domnilor, fenomenul globalizării se extinde. Economiile dezvoltate se dezvoltă în continuare, dar cele emergente se confruntă cu presiuni. Cooperarea chino-română va promova economiile din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Europa.

Am următoarele propuneri:

În primul rând,aprofundarea încrederii politice dintre cele două state. Interesele ambelor ţări converg din ce în ce mai mult. Avem nevoie să promovăm în continuare schimburile la nivel înalt, interparlamentar şi în alte sectoare. Acum este nevoie să ne pregătim pentru sărbătorirea a 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Propunerea mea constă în valorificarea potenţialului cooperării pragmatice. Este nevoie să folosim şi să extindem comerţul bilateral, să creştem cooperarea industrială. Asigurăm exportul de carne şi alte produse româneşti. Anul viitor, China va importa din România aproape 5000 de vite, iar importul cărnii de vită va creşte în următorii ani. Cele două părţi pot construi împreună parcuri economice, iar relaxarea regimului de acordare a vizelor, precum şi memorandumul de cooperare economică oferă condiţii favorabile pentru ambele părţi.

În al treilea rând, România are nevoie de infrastructură modernă. În China, avem tehnologii avansate, de calitate mare şi cu preţuri mici. Dumneavoastră ştiţi asta, “fabricat în China” a devenit o formulă populară  în toată lumea.

În al patrulea rând,  vrem să construim o punte de schimburi interumane. Popoarele noastre sunt apropiate, iar schimburile culturale şi interumane pot construi o punte sufletească. Seminţele de inspiraţie culturale trebuie să crească în sufletul celor două popoare.

Salutăm participarea studenţilor români în programul de burse pentru Europa Centrală şi de Est, sperăm să fie cât mai mulţi tineri în acest program.

Vrem ca prietenia chino-română să se continue din generaţie în generaţie. In urmă cu peste 20 de ani, când am vizitat România, eram tânăr. Aici mi-am făcut mulţi prieteni români. Domnul Antonescu mi-a spus astăzi că diseară doreşte să îmi facă o surpriză : întâlnirea cu un prieten vechi, care acum este senator.

Susţinem o politică de stabilitate, nu am crescut deficitul financiar, am făcut eforturi pentru descentralizare, să încurajăm investiţiile. In trimestrul al treilea, economia chineză merge în continuare bine. China poate realiza o creştere economică de aproape 7,5% în acest an.

Nu demult, am făcut planuri generale pentru reformă: vom aprofunda în continuare reforma şi vom continua deschiderea către exterior, pentru ca piaţa să joace un rol decizional în alocarea resurselor.

Avem convingerea că asta va oferi şi condiţiile optime pentru cooperarea dintre România şi China.

Săptămâna trecută, a fost adoptată Strategia 2020 de Cooperare China-UE. Ieri, am publicat programul de acţiune referitor la cooperarea noastră. Vrem ca acest program să fie Programul din Bucureşti.

Cooperarea chino-română trebuie să reprezinte un fanion al cooperării dintre China şi Europa Centrală şi de Est. Cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est va reprezenta un punct de pornire pentru cooperarea China-UE.

Ca să mergem mai departe, avem nevoie de o corabie mare, dar şi de vânt potrivit. Avem  corabia, avem şi vântul potrivit, aşa că acum corabia va spinteca valurile şi va merge înainte !

Vă mulţumesc foarte mult !

Materiale pe aceeaşi temă:

Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe

Premierul chinez, Li Keqiang, anunţă dublarea investiţiilor în Europa Centrală şi de Est

Li Keqiang, premierul chinez: România va deveni un Tigru al Europei. China e gata să semneze acorduri de swap valutar cu statele Europei Centrale şi de Est

Forumul China-Europa Centrală şi de Est. Premierul chinez, Li Keqiang: Să trecem la treabă pentru a transpune în realitate aceste linii directoare

Prietenia româno-chineză şi interesul Chinei în reunificare

Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi

 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite