Ipocrizia PSD: are pârghiile puterii, dar se plânge că alţii deţin controlul

Ipocrizia PSD: are pârghiile puterii, dar se
plânge că alţii deţin controlul

Mihai Tudose şi Liviu Dragnea conduc Guvernul şi Camera Deputaţilor. Totuşi, cei doi susţin că ar fi împiedicaţi să pună în aplicare programul de guvernare, deşi au parghiile necesare pentru a face acest lcuru. FOTO Inquam Photos

Liderii PSD au declarat război „statului paralel“, noul duşman al formaţiunii, care ar deţine, de fapt, puterea. Realitatea e alta. PSD are toate pârghiile: Guvernul, Parlamentul şi aproape toate instituţiile, cu excepţia serviciilor secrete, a magistraturii şi Preşedinţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conducerea PSD a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute la Băile Herculane, o rezoluţie în care vorbeşte de „statul paralel şi ilegitim“, acesta fiind considerat responsabil de atacurile la adresa liderilor PSD şi de problemele cu Justiţia pe care le au aceştia. În document nu este explicat în mod clar cine ar face parte din statul paralel, ci se vorbeşte doar vag de anumite instituţii care nu pun piedici guvernării PSD-ALDE, inclusiv implementarea măsurilor economice, sau procesului legislativ din Parlament. 

„PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii «Statului Paralel şi Ilegitim», cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească“, susţine rezoluţia PSD, adoptată în unanimitate de conducerea formaţiunii. Ceea ce uită însă e faptul că, la nivelul Legislativului, PSD şi ALDE au peste 55% din deputaţi şi senatori. Alături de UDMR, depăşesc 60%, ceea ce înseamnă o majoritate puternică. Mai mult, guvernarea PSD-ALDE e stabilă atât timp cât cele două formaţiuni nu-şi dau jos ele însele propriul prim-ministru, cum s-a întâmplat în vară cu Sorin Grindeanu. Forţa celor două partide s-a văzut şi în momentele în care procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii pentru foştii miniştri Rovana Plumb şi Viorel Ilie, dar şi pentru deputatul Eugen Bejinariu. Parlamentarii au făcut zid în faţa Justiţiei şi nu s-a putut începe urmărirea penală a acestora. 

Eurodeputat PSD, demisie cu scandal

Europarlamentarul Sorin Moisă, politicianul care a negociat acordul comercial dintre UE şi Canada pentru liber-schimb, şi-a anunţat demisia din PSD şi din grupul parlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor de la Bruxelles. Moisă aduce acuze dure liderilor din partid şi susţine că „PSD aruncă România într-o văgăună a istoriei pentru a-l apăra pe domnul Dragnea“ şi că formaţiunea merge spre un proiect „autoritar“. Anunţul său a fost urmat de atacuri dure ale foştilor colegi, cea mai vehementă fiind Lia Olguţa Vasilescu, ministru al Muncii în Guvernul Tudose, cea care l-a făcut „securist mititel şi neînsemnat“.

Iohannis, „complice al statului paralel“

„PSD constată lipsa de reacţie complice a preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,«Statului Paralel şi Ilegitim», începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale“, mai susţin social-democraţii în rezoluţia lor, drept reacţie la faptul că preşedintele Klaus Iohannis a sugerat de mai multe ori faptul ca persoanele cu probleme penale să facă un pas în spate. De altfel, liderul PSD a avut un atac direct şi la adresa lui Iohannis, după ce şeful statului îi ceruse voalat demisia din fruntea Camerei Deputaţilor. „Probabil că numai cei care iau câteva case de la stat prin fals pot sta acolo (într-o funcţie de conducere din stat - n. red.)”, a fost replica lui Dragnea.

Nu în ultimul rând, liderii PSD consideră că aşa-zişii „exponenţi ai statului paralel“ ar folosi resursele financiare publice şi anumite pârghii ale statului pentru „a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici“. Dar şi aici, partidul condus de Dragnea uită complet faptul că instituţii precum Curtea de Conturi sau ANAF au în conducerea lor persoane fie din PSD, fie care au legături strânse cu formaţiunea. În plus, PSD se bazează şi pe faptul că în cadrul Curţii Constituţionale deţine majoritatea, încă din această vară.

Cine nu e alături de PSD

Singurele instituţii pe care PSD nu le controlează sunt cele din zona magistraturii, fie că vorbim de procurori sau judecători, Preşedinţia, precum şi serviciile de informaţii. Atât magistraţii, cât şi preşedintele şi oamenii din servicii sunt obligaţi prin lege să fie neutri sau să nu se implice în deciziile politice. Pe de altă parte, în zona politică, singurele partide care sunt constant în Opoziţie faţă de guvernare sunt PNL şi USR, dar care au mai puţin de 30% în Parlament.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările