Incendiul de la centrala Zaporojie ne arată că riscurile sunt mai mari decât ne imaginăm. Ce putem face?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Nexta
FOTO Nexta

Un singur om, Hitler, a aruncat lumea în al doilea război Mondial. Un singur om, Putin, vrea să lichideze  lumea civilizată. O spunea propaganda rusă din 2018: „ce rost are o lume în care Rusia nu-şi găseşte locul pe care îl merită?”. Incendiul de azi noapte de la centrala Zaporojie ne arată că  armata rusă este un pericol mai mare decât credeam noi. Nu are ordine să protejeze centralele nucleare.

Ce facem, asistăm neputincioşi la această ameninţare?

Incendiul de la centrala Zaporojie

Armata rusă a bombardat şi atacat centrala nucleară de la Zaporijie, cea mai mare din Europa. N-au existat instrucţiuni date ofiţerilor ruşi să protejeze centralele nucleare. Doar întâmplarea a făcut că bombardamentele să  afecteze doar corpul de clădiri adiacente centralei, şi nu clădirea care adăposteşte reactoarele nucleare sau reziduurile radioactive rezultate din activitatea centralei. Iniţial, trupele ruseşti n-au dat voie pompierilor să stingă focul, ceea ce denotă că habar n-aveau de riscul existent. O explozie a centralei Zaporojie ar fi fost de 10 ori mai puternică decât aceea de la Cernobîl. Abia dupa câteva ore, ruşii au permis pompierilor să stingă focul.

Gravitatea situaţiei este demonstrată şi de faptul că, în miez de noapte, şefii Americii, Marii Britanii, Ucrainei, ai celor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), au avut convorbiri telefonice pentru a evalua situaţia. Din fericire, în acest caz centrala principală n-a avut de suferit. Dar data viitoare?

Acesta este încă un risc mortal la care să ne aşteptăm. Repetarea scenariului Cernobîl, de data aceasta cu centrale mult mai mari şi mai puternice. Armata rusă nu are instrucţiuni, din câte s-a constatat azi noapte, să protejeze centralele nucleare ucrainene. Se pare că nu realizează pericolul pe care îl reprezintă.

Demnitarii ruşi vorbesc de un posibil război nuclear

Şi Putin, şi Lavrov, evocă posibilitatea de a se ajunge la un război nuclear. În afara de armele nucleare strategice, care ar însemna sfârşitul omenirii, există şi ameninţarea cu arme nucleare tactice. Mai mici şi mai puţin periculoase decât cele strategice. Va apela Rusia la aceste arme?

Speranţa este că Putin singur nu poate declanşa folosirea armelor nucleare. Există şi alte verigi, alte „butoane nucleare”, care să fie apăsate şi de subalternii săi. Au aceştia vocaţia sinuciderii colective? Speranţa este că nu. Au şi ei familii, copii, nepoţi. Cum să-i condamne la moarte?

Rusia se află acum într-o situaţie economică imposibilă. Sancţiunile occidentului îşi fac efectul, astfel încât vom asista în Rusia la foamete, inflaţie, demonstraţii masive împotriva regimului Putin. Deocamdată doar intelectualii, savanţii, elita ştiinţifică a Rusiei condamnă public acţiunile lui Putin în Ucraina. Peste câteva săptămâni, când foamea va cuprinde populaţia Rusiei, nu se ştie ce va fi. Sper ca liota de conducători ruşi, acum obedienţi lui Putin, să ia în calcul şi ce va urma.

Faptul că ţări europene, America, ajută cu arme ofensive şi defensive armata Ucrainei, reprezintă un bun prilej pentru Rusia să escaladeze conflictul la nivelul UE şi NATO. Va ajunge până acolo? Nimeni nu pare să ştie.

Ce se poate face în această situaţie extrem de periculoasă

Nu am eu informaţiile şi capacităţile de acţiune ale serviciilor de informaţii, ale cancelariilor şi armatei NATO. Trebuie doar ca aceşti factori cu putere mare din lumea civilizată să cântărească cu grijă riscurile şi necesitatea unor acţiuni împotriva Rusiei şi a lui Putin.

Accidente ca acela de la centrala Zaporojie pot interveni oricând. Sau utilizarea unor bombe nucleare tactice. Stăm impasibili până se va întâmpla ireparabilul? Până vom trece de punctul de la care nu mai există întoarcere?

Tot ce sper este ca şefii NATO şi ai lumii libere să-şi pună acţiunile şi soluţiile în aceşti termeni de gândire.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite