Ghimpu-Şalaru, un conflict cu miros de KGB şi unionism?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de la vârful Partidului Liberal (PL) îl pune într-o lumină nefavorabilă, în primul rând, pe însuşi Mihai Ghimpu, care se teme să îşi pună mandatul în jocul sorţii, la un posibil Congres reformator al liberalilor. Cu un scor de aproximativ 1,83 % obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale din această toamnă, liderul PL a intrat în penumbra politicii de la Chişinău.

Cererea de revocare a lui Mihai Ghimpu din fruntea Partidului Liberal(PL) iniţiată de către ministrul Apărării, Anatol Şalaru ar putea fi justificată prin scorul ruşinos obţinut de liderul PL în primul tur al alegerilor prezidenţiale  şi totodată de lipsa de reacţie a acestuia, din turul al doilea, în sprijinirea Maiei Sandu. Pe de altă parte, reformarea Partidului Liberal (PL) ar putea însemna recalibrarea formaţiunii, prin promovarea unui suflu nou în faţa binomului Dodon- Plahotniuc. O altă problemă pentru formaţiunea lui Ghimpu o reprezintă pierderea unui important segment de electorat cu orientare pro-unionistă în favoarea  fostului preşedinte al României, Traian Băsescu şi al formaţiunii acestuia, PMP (Partidul Mişcarea Populară). Miza conflictului dintre Ghimpu şi Şelaru este complexă şi priveşte relaţia pe care actorii politici de la Bucureşti au cultivat-o în cadrul PL, în speranţa construcţiei unei aripi politice unioniste la Chişinău. Pe de altă parte, electoratul moldav este deosebit de important pentru partidele politice de la Bucureşti în construcţia curentului pro-unionist şi totodată o resursă importantă de voturi în balanţa jocurilor de putere dâmboviţene. În faţa provocării lansate de Anatol Şalaru, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a ales non-combatul şi i-a retras acestuia în primă fază  susţinerea politică, după care a lansat ipoteza unui pretins puci iniţiat de ministrul liberal   al Apărării pentru preluarea formaţiunii.

„Biroul Politic al Partidului Liberal s-a întrunit în şedinţă, la care au participat şi deputaţii şi miniştrii PL. Unul din subiectele discutate a fost comportamentul nestatutar al domnului Anatol Şalaru, în raport cu PL din ultimele trei luni. Anatol Şalarul nu a avut curajul să recunoscută acţiunile întreprinse de Dlui, a spus că doar a vorbit cu mai mulţi colegi despre convocarea unui congres extraordinar. Fiind întrebat de ce nu a a abordat subiectul la şedinţele biroului polic, acesta s-a eschivat de la un răspuns. De asemenea suntem în măsură să confirmăm că Dnul Anatol Şalaru în ultimele 2 luni a avut o strategie de PR comună cu Igor Dodon prin care ultimul era informat sistematic de agenda şi acţiunile PL, strategie care presupunea provocarea de scandaluri artificiale. Decizia Biroului Politic al PL, nu a fost deloc uşoară, este una conforma statutului partidului şi o acţiune de a preveni un nou aprilie 2013”, se arată în textul comunicatului de presă emis de liderii PL, potrivit basarabia.md.

Dincolo de textul sec al comunicatului de presă emis de liderii PL în chestiunea Şalaru, Ghimpu a susţinut într-un interviu acordat europaliberă.org că în primăvara anului liderul PCRM, Vladimir Voronin l-ar fi avertizat cu privire la intenţiile lui Şalaru de rupere a partidului. „A început totul de la de la o şedinţă, când am examinat moţiunea înaintată de comunişti şi socialişti împotriva ministrului Şalaru. Atunci Voronin a strigat, nevorbind la microfon: «Ce îl aperi, Mihai, că el doar îţi pregăteşte o lovitură de partid?». Eu am zis: «Hai, lasă prostiile». Iată Voronin e Voronin, dar a spus un adevăr, înseamnă că ştia el când mi-a zis mie. Am ajuns la aceea că în campanie nu s-a implicat, ba din contra”, a declarat liderul PL.

Pe de altă parte, conflictul intern din cadrul Partidului Liberal îl pune într-o postură nefavorabilă pe Mihai Ghimpu care în disperarea sa de a şi păstra ”scaunul” dinamitează relaţiile cu liderii politici de la Bucureşti şi implicit dă apă la moară politicienilor pro-Kremlin din jurul lui Igor Dodon. Un scandal mediatic cu fostul preşedinte al României, Traian Băsescu nu îi poate aduce capital politic lui Mihai Ghimpu, întrucât PMP (Partidul Mişcarea Populară) are propriul drum pe eşichierul politic moldav deşi au acelaşi segment de electorat unionist cu PL. Ipoteza lui Ghimpu cu privire la o posibilă implicare a lui Traian Băsescu în ruperea PL alături de Anatol Şalaru nu este credibilă întrucât fostul şef al statului român are propria sa formaţiune politică iar pentru moment nu are interes să devină un politician jucător pe scena politică moldavă dacă nu va fi stârnit de Igor Dodon.

„Traian Băsescu să-şi bată capul de partidul lui, eu nu mă amestec în partidul lui şi nici el nu are ce se amesteca în partidul nostru. Dacă va veni ziua, voi scoate şi eu, am multe ce spune, dar nu vreau să o fac. Eu, în comparaţie cu dumnealui, sunt un om mai responsabil. Oricum îl respect, că a fost preşedintele României şi tac la nişte lucruri pe care pot să le spun. Să îşi caute de treabă”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu, potrivit independent.md.

La rândul său, vicepremierul liberal, Gheorghe Brega a scris pe Facebook că ministrul Apărării, Anatol Şalaru ar fi avut legături cu KGB în perioada când acesta a lucrat în industria petrolului. „Dacă, urmărim unde a lucrat dl.Şalaru vom vedea că a lucrat în ţările Asiei Mijlocii, în domeniul petrolului. E cunoscut faptul că, unde e petrolul, acolo prezenţa KGB-ului este sporită. În toate aceste ţări, influenţa Moscovei la acel moment era foarte puternica (Turkmenistan, Iran, Irak etc.). Deci, a putut fi influenţat de securitatea Moscovei, căci s-a mai epuizat din entuziasm, tinereţe şi la mijloc erau bani mari, or din interior pentru unele păcate”. Pe de altă parte, nici Mihai Ghimpu nu a lămurit unele aspecte din trecutul său din perioada sovietică în timp ce dosarele elitei moldave se află la KGB din Tiraspol şi la Kremlin. Circul mediatic pe care Ghimpu a încercat să îl amplifice în aceste zile la Chişinău în conflictul cu Anatol Şalaru nu acoperă problemele reale ale PL în raport cu societatea moldavă dar nici necesitatea unei primeniri ideologice.

Să-şi dea demisia de onoare, să convoace Cogresul, iar după aceea Congresul îl poate reconfirma în funcţie dacă va găsi de cuviinţă că Mihai Ghimpu merită acest lucru. Dar acum se crează senzaţia că el se teme de acest Congres. Mihai Ghimpu trebuie să înţeleagă că oamenii vin şi pleacă din anumite funcţii, iar partidul nu este o proprietate privată, a declarat Anatol Şalaru, precizând totodată că nici el nu pretinde funcţia de preşedinte de partid, potrivit independent.md.

Dacă va accepta sau nu provocarea lui Anatol Şalaru de a convoca Congresul, viitorul politic al lui Mihai Ghimpu rămâne incert, în contextul în care au apărut forţe politice noi, cu oameni noi, pe eşichierul curentului unionist de la Chişinău, unde Traian Băsescu va fi un jucător activ stârnit de acţiunile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite