Eugen Tomac cere un minister în viitorul Guvern: Ori ne punem la masă şi suntem un partener respectat, ori ne vedem în Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac
Eugen Tomac

Liderul PMP Eugen Tomac a vorbit marţi la Adevărul Live despre şansele partidului la alegerile parlamentare, explicând că PMP are „cel mai loial electorat” şi că nu va avea probleme în a trece pragul. Tomac a explicat apoi că formaţiunea sa nu îşi mai doreşte să rămână în Opoziţie şi că şi-ar dori un minister în viitorul guvern liberal. Totodată, acesta a recomandat formarea unui minister pentru inovare, digitalizare şi inteligenţă artificială.

Adevărul: Unele sondaje vă dau peste pragul electoral, altele sub. Ce vă faceţi să credeţi că intraţi în Parlament?
Eugen Tomac: După alegerile de locale, partidul care a obţinut cele mai multe mandate după PNL şi PSD este PMP. Oricât şi-ar dori ceilalţi să-şi atingă visul ca PMP să nu mai aibă viitor, le dau o veste proastă. Alegătorii PMP sunt oameni determinaţi să participe la vot. Un sondaj pe care l-am văzut mai devreme, prezentat de IMAS care spune că PMP nu va trece pragul. Acelaşi institut, pe 25 seprembrie cu 2 zile înainte de locale, spunea că Ponta va avea 9%. A luat 4%. Există din păcate acest interes de a prezenta deformat realitatea. Nu ne mai înspăimântă abordarea aceasta. Când ai 6-7% trebuie să faci tot ce ai în putinţă pentru a-i convinge pe oameni să vină la vot.

Deci credeţi că veţi avea peste 6%.
Am dori să confirmăm rezultatul de la locale şi există toate premisele pentru asta. Avem oameni importanţi care susţin PMP-ul, inclusiv Traian Băsescu. Avem oameni mobilizaţi în toată ţara. Vom obţine peste 7%, sunt convins de acest lucru.

În această campanie nu l-am mai văzut activ pe Traian Băsescu, spre deosebire de campania pentru locale.
PMP a luat anul trecut la europarlamentare 550.000 de voturi.

Tot cu Traian Băsescu pe listă.
La prezidenţiale PMP a luat tot 550.000 de voturi. La locale am luat peste 500.000 de voturi. Credeţi că alegătorii noştri se vor supăra că n-a ieşit preşedintele şi vor vota alt partid? Exclus.

Deci aveţi un electorat fidel.
Cel mai loial electorat îl are PMP. Noi nu am facut vreo greşeală care să-i dezamăgească pe oameni. Noi nu am făcut niciun târg cu PSD în Parlament spre deosebire de ceilalţi.

Cu excepţia parlamentarilor PMP care au trecut la PSD.
Ei erau din UNPR iar acest lucru a fost asumat de partid. S-au întors de unde erai vremelnic.

De ce atacaţi atât de frenetic USR-PLUS pe care-i numiţi neo-marxişti?
Sunt lucruri care trebuiesc spuse. Noi ne-am sumat identitatea noastră. În schimb USR susţine că e un partid de dreapta dar promovează o agendă de stânga. La un moment dat trebuie să aibă curajul şi sinceritatea de a spune că sunt un partid progresist, cu un alt set de valori decât cea de dreapta. Sunt lucruri de bun simţ în politică. Sunt multe puncte de vedere în comun între PMP şi USR, dar şi lucruri fundamental.

Care e lucrul care vă separă fundamental?
Ei spun că ar trebui să închidem bisericile şi să o scoatem din dialogul cu Statul. Noi spunem că e o instituţie importantă iar identitatea noastră s-a format la pas cu Biserica. Fără creştinism nu am fi fost ce suntem azi. N-ar trebui să privim lucrurile atât de abrupt. Noi punem accent pe ceea ce înseamnă protejarea patrimoniului cultural. Sunt lucruri care nu le putem negocia cu nimeni. USR spune că tot răul din această ţară e făcut de reprezentanţi ai Bisericii. Nu suntem de acord. Românii şi-au păstrat starea de optimism prin credinţă.

Aveţi şi puncte comune cu USR. Reducerea numărului de parlamentari şi trecerea de la bicameralism la cameralism. E bătaie mare pe aceste teme.
Nu e o bătaie. Nu e un lucru rău, e foarte bine. Dacă va exista majoritate în Parlament, vom reuşi să aplicăm aceste obiective. Reducerea numărului de parlamentari la 300 e un obiectiv asumat de PMP. Dacă le pasă atât de mult celor din USR la reducerea numărului de parlamentari ce i-a oprit patru ani de zile să iniţieze o iniţiativă? De asta noi le reproşăm. Iniţiativa Fără Penali este a USR, e foarte bine şi o susţinem. La fel ar fi trebuie să facă şi ei cu iniţiativa PMP. Eu m-am bătut singur pentru acest proiect. Nu a venit nici USR, nici PNL. Am conştiinţa împăcată că e o iniţiativă PMP.

Dacă treceţi pragul electoral iar PNL face majoritate cu USR ce faceţi?
Rămâne să vedem rezultatele. La ora 21.00 se închd urnele. PMP e un partid care s-a născut în opoziţie. Atunci când am pus umărul, fără voturile PMP, Dăncilă nu pleca acasă. Spre deosebire de USR care a spus să-i lăsăm pe liberali să-şi rupă gâtul, noi am fost alături de ei. Avem linia noastră politică. Dacă vor avea maturitatea necesară de a ne aşeza toţi la masă să dăm o majoritate stabilă, noi suntem acolo aşa cum am fost şi anul trecut., Dacă vor avea o agendă distinctă prin fapte faţă de ce au spus public, PMP va rezista indiferent de conjunctură. Eu cred că am ratat nişte oportunităţi. 2019 a fost un an compromis pentru că am avut două rânduri de alegeri. Nimeni nu a făcut nimic în această ţară. Dacă 2021 va începe tot cu ceartă compromitem această ţară şi mai pleacă 4 milioane de români. Noi vrem să ne apucăm de treabă.

Credeţi că PNL are o datorie morală faţă de PMP şi prin asta spun că ar trebui să vă ia la guvernare în continuare din moment ce PMP a votat pentru căderea guvernului Dăncilă?
PNL are propria agendă. În politică nu există moralitate. Ca partid de dreapta noi am pus umărul unde a fost nevoie. La toate discuţiile cu cei de stânga, în plină criză economică, am fost de partea corectă a lucrurilor. Dacă PMP trăda PNL în steptembrie, Ludovic Orban nu mai guverna azi. Ne dorim o colaborare pe dreapta pentru că de asta facem politică, să putem guverna împreună. Dacă nu, nu avem o emoţie în ce priveşte evoluţia lucrurilor. 

Vă vedeţi într-o guvernare cu PNL şi USR-PLUS?
Mi s-ar părea o formulă naturală. Având în vedere că aceste trei partide au făcut front comun împotriva PSD în Parlament. Atâta timp cât am putut lucra în Parlament, nu văd problema în a creiona un proiect de guvernare.

Să adăugăm şi UDMR?
În funcţie de rezultatul alegerilor,. trebuie găsită o formulă pentru o majoritate stabilă în Parlament. Guvernul are două ţinde majore. Unu, din ianuare suntem obligaţi în fiecare lună să trimitem sute de proiecte către UE. Pe lângă aceste proiecte, să începem reforme structurale fundamentale în domenii cheie. Cum e sănătatea, unde trebuie depolitizat totul, educaţia. Nu se poate ca azi elevii să nu aibă instrumente de a putea studia de la distanţă. Insist ca viitorul Cabinet să creeze un minister pentru Inovare, Dezvoltare şi Inteligenţă artificială.

Aveţi un nume din PMP pentru acest minister?
Avem, dar nu ţinem neapărat să coordonăm acest minister. UE pune la dispoziţie 143 de mld de euro doar pentru inovare şi digitalizare. O ţară care are o resursă umană atât de importantă cum e România, trebuie să investească în acest domeniu. Suntem ţara cu cea mai slabă colectare a veniturilor de stat. 

Să spunem că ajungeţi la guvernare. Peste patru ani, ce proiect concret al PMP va fi într-adevăr realizat?
Cu faptul că vom avea o autostradă care va pleca de la Târgu-Mureş şi se va opri şi Chişinău.

În patru ani?
Am această convingere că dacă PMP va fi la guvernare şi vom gestiona un domeniu important, acest obiectiv poate fi realizat. Există bani de la UE pentru acest proiect de infrastructură. Schimbarea din Republica Moldova ne creează premiza pentru un astfel de proiect. Ne va ajuta enorm. Avem obligaţia să conectăm toată Moldova la UE prin infrastructură modernă.

Dacă PNL vă va propune să susţineţi guvernul din Parlament fără portofolii, veţi accepta?
E o glumă.

E realitatea, asta faceţi acum susţineţi guvernul dar nu aveţi miniştri.
Pentru a nu bloca investirea unui nou guvern, noi am pus la dispoziţie specialişti, dar guvernarea e a PNL. Vom fi într-o nouă realitate politică. Ori ne aşezăm şi vom fi un partener respectat, ori ne vedem de realitatea noastră politică. Nu cred că-i convine cuiva un partid cu multe voci în Opoziţie. Noi nu vrem să fim în opoziţie.

Cine va fi premier în următorii patru ani?
Partidul care va câştiga alegerile va da premierul. Dacă nu se va înţelege PNL cu USR, avem soluţia, Dar să aşteptăm rezultatul.

Dacă va câştiga PSD alegerile Klaus Iohannis va desemna un premier social-democrat?
PSD şi-a atins limitele. Oricât ar vrea domnul Ciolacu să spună că e altceva decât Dragnea, nu este. La recompensat pe Florion Iordache cu şefia Consiliului Legislativ. O guvernare PSD ar însemna un dezastru. Au făcut praf statul, nu sunt capabili să guverneze. Au ratat patru ani în care nu au adus banii pentru renovarea şcolilor, a spitalelor. Rămân antologice certurile între Corina Creţi şi Dăncilă. Să rămânem la perioada în care totul se justifică prin ceartă politică?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite