Dragoş Tudorache: O confruntare cu Iohannis la prezidenţiale va fi una sănătoasă. Dacă PSD-ALDE ajunge în turul 2, vom susţine candidatul PNL
0Europarlamentarul Dragoş Tudorache, membru al Biroului Naţional PLUS şi fost ministru de Interne în Guvernul Cioloş, a vorbit, la „Adevărul Live”, despre proiectul de reformă a statului şi despre planurile PLUS pentru următoarele alegeri. Dragoş Tudorache a explicat în ce condiţii l-ar putea susţine Alianţa 2020 pe Klaus Iohannis la prezidenţiale.
Adevărul: De ce e importantă alegerea lui Dacian Cioloş la preşedinţia Renew Europe?
Dragoş Tudorache: Primul plan e cel al influenţei delegaţiei române pe care a căpătat-o cu această nominalizare. Grupul nostru funcţionează ca liant. Poate coaliza celelalte poziţii. Faptul că prin Cioloş avem acest acest pol de putere în politică în această familie este foarte important. Produce efecte deja. Ce e nou în această legislatură e faptul că forţele politice importante din Parlament s-au pus de acord să elaboreze o platformă de conţinut strategic care să reprezinte intresele politice ale grupurilor din Parlament. E foarte important pentru că asta cuprinde o cuplare a ceea ce noi ne angajăm în faţa electoratului
Spuneţi-ne ceva ce va ajuta cetăţenii români şi se va regăsi pe agenda Comisiei
Pentru pachetul securitate, statul de drept şi corupţie eu am fost nominalizat ca negociator din partea noului grup. Aproape tot ce am avut în programul electoral se va regăsi în această platformă. Începând de la mecanismul care va înlocui MCV-ul. Vom putea scăpa de discuţia cu dublul standard. Nu pot să vă spun pentru că încă se negociază la nivelul preşedinţilor. Propunerile de program sunt pe masa preşedinţilor grupurilor. Din nou, foarte important, Dacian Cioloş este acolo. La finalul acestei săptămâni sau săptămâna viitoare va ieşi programul final pe care PE îl va pune în mâna viitorului preşedinte al Comisiei Europene.
Mai e mult până se va găsi o soluţie pentru alegerea preşedintelui Comisiei?
Sperăm să se aleagă în această săptămână. E important să arătăm alegătorilor europeni că nu stăm să pierdem timp negociind. E un semnal important pe care instituţiile europene trebuie să îl dea cetăţenilor. În al doilea rând, potrivit calendarului, săptămâna viitoare ar trebui să alegem preşedintele Parlamentului European. Va fi greu acest pas dacă întreaga configuraţie nu e deja stabilită. E important ca la summitul de duminică să se găsească o soluţie.
Să vorbim şi despre proiectul „România Unită”. Manifestul ambiţios semnat de Dan Barna şi Dacian Cioloş. Se vorbeşte acolo de unificarea Opoziţiei pentru a câştiga alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Înainte de a vorbide proiectul ăsta v-aş întreba cum e cu unitatea Alianţei USR-PLUS. În clipa asta nu mai există. Cum staţi cu negocierile pentru o nouă alianţă ?
Absolut. Noi am înţeles cu toată maturitatea votul românilor din 26 mai. De aceea aş spune că alianţa formală a încetat imediat după alegeri dar la nivel informal nu a încetat. Noi continuăm să lucrăm, am păstrat şi sediul, şi un embrion de structură comună. Vrem să trecem la faza următoare, la alianţa politică comună. Vom ajunge la un program politic comun care să ne dea un sens şi o direcţie comună. E de fapt ceea ce Dacian Cioloş şi Dan Barna au spus de la început când au lansat alianţa. Nouă ne-a fost clar de atunci că asta va fi direcţia. Timpul ne-a presat să intrăm în logica de europarlamentare şi nu am avut timpul să discutăm de conturul unei alianţe politice.
Unde se poticnesc negocierile?
Nu avem deloc probleme. Sunt discutii fireşti. Discuţii pe modul de funcţionare şi pe ce vrem să obţinem. E foarte important să avem o structură bine aşezată şi o proiectare clară a modului în care vom selecţiona cei mai buni candidaţi din partea ambelor partide. Vrem să ne asigurăm vă vom pune pe cei mai buni. E important să stabilim acum aceste lucruri să nu stăm atunci.
Cu USR discutaţi alianţa. Ce fel de uniune vedeţi cu PNL-ul?
Pe noi ne interesează o unitate de obiective politice şi de înţelegere a ceea ce e important şi prioritar pentru România. Noi am pus în manifest domenii pe care credem că sunt importante. Obiectivul e să avem o majoritate solidă în Parlament pentru a implementa acea listă. Vrem să ne asigurăm că la nivel de alianţă ne aliniem pe obiectivele respective. Vom veni cu o formulă de guvernare cât mai curând. Ar fi pentru prima oară în istoria României, vrem să pregătim o ofertă de guvernare de pe acum astfel încât oamenii să ştie pentru ce votează. Apelul pentru ceilalţi posibili parteneri este să reuşim în perioada următoare să ne punem de acord privind priorităţile României. Ce construim acum ne va ajuta mai târziu.
Deci vreţi să purtaţi discuţii de pe acum cu PNL privind obiective comune pentru o guvernare dar nu vreţi o alianţă cu PNL, astfel încât să aveţi candidaţi comuni la alegeri?
Da. Dacă vom ajunge după alegerile locale şi parlamentare la o formulă de colaborare, să fie mult mai limpede şi să nu ne întrebăm atunci care sunt punctele de convergenţă. Să fie clar care e platforma de măsuri. Am văzut ieri un răspuns de la doamna Turcan care avea două condiţionalităţi care sunt foarte simple pentru noi. Reforma Constituţională, noi am semnat deja pactul cu preşedintele Iohannis. E uşor să spunem „da” la acele condiţii, plus angajamentul european şi trans-atlantic.
O să vă confruntaţi în câteva luni cu PNL. Veţi avea un candidat la preşedinţie care va fi în competiţie cu Klaus Iohannis?
Da, o astfel de confruntare va fi una sănătoasă.
Dacă candidatul PSD-ALDE ajunge în turul 2, atunci va fi candidatul PSD-ALDE contra fie candidatul PNL, fie cel USR-PLUS. Veţi discuta cu PNL să vă susţineţi candidaţii?
Bineînţeles. Susţinerea se va baza pe un fond comun de interese şi obiective, aşa cum se arată în manifestul nostru.
Legea alegerilor locale e cum e . Primarii se aleg dintr-un singur tur. Nu veţi putea face ca la prezidenţiale. Cum veţi discuta despre alegerila astea locale ? Vă veţi lupta şi cu candidaţii PNL sau e mai important ca PSD-ul să nu câştige multe localităţi şi vă veţi susţine candidaţi comuni?
E o discuţie. Nu vreau să anticipez formula pe care o vom găsi. E o preocupare pe care o avem şi noi. Noi vrem să găsim pentru fiecare localitate candidatul care va reprezenta cel mai bine interesele respectivei localităţi.
În manifest se vorbeşte şi despre politici publice pentru amenajarea teritoriului. La ce fel de reformă vă gândiţi?
Ne gândim la o generalizare. Trebuie să ne uităm la viabilitatea economică a OAT-urilor. Sunt OAT-uri care economic nu sunt viabile, nu reuşesc să producă cât cheltuie. Ce ar fi greşit, şi ce ar vântura alţii în trecut, fără date în spate, a fost să vină cu creionul pe hârtie şi să spună că desenăm noi regiuni, după interesele baronilor. Trebuie să ne uităm în sens invers, la viabilitatea economică, la cum ar putea funcţiona de exemplu două comune împreună. La fel de importantă e accesul oamenilor. Tema asta duce la temerea că va duce la o distanţă între cetăţean şi administraţie. De aia noi nu ne grăbim. Trebuie să facem nişte paşi. Mai întâi trebuie să te asiguri nu mai ai zone care nu sunt acoperite de Internet. Apoi să existe o educaţie digitală la nivel de om în comună. Că ai apoi capacitatea de a accesa servicii publice în online. După ce m-am asigurat de asta, că omul nu mai e nevoie să meargă la primărie pentru o hârtie, atunci pot să apăs şi butonul reaşezării teritoriale, fără să forţez lucrurile.