Cum au rămas mii de români din diaspora închişi în Ungaria. Măsura lipsită de fair-play a guvernului Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a decretat luni stare de urgenţă şi a închis graniţele imediat, fără să anunţe restul statelor europene, cum cere cutuma diplomatică. Prin urmare, mii de românii care se întorceau acasă din ţările vestice au fost blocaţi pe teritoriul Ungariei. Minsitrul de Externe Bogdan Aurescu l-a convins pe omologul său maghiar să deschidă temporar graniţele, astfel încât situaţia s-a deblocat.

Luni, Guvernul condus de Viktor Orban a închis graniţele Ungariei pentru a stopa râspândirea Coronaviruslui. Decizia a intrat în vigoare imediat, fără a fi comunicată în prealabil partenerilor europeni. prin urmare, mii de cetăţeni români care veneau acasă din state ca Italia, Germania, Franţa sau Austria nu au mai apucat să treacă graniţa şi s-au trezit captivi pe teritoriul Unagriei. 

Marţi, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său maghiar, Peter Szijarto. În consecinţă, autorităţile maghiare le-au permis cetăţenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria între orele  21.00 - 05.00.  În jur de 6.000 de cetăţeni români erau blocaţi la vamă. Dat fiind numărul mare de persoane, nu toţi românii au reuşit să treacă graniţa până miercuri dimineaţă la ora 05.00. ”Au rămas peste 100 de vehicule”, a spus Aurescu la Digi 24.

Miercuri, Bogdan Aurescu a avut o nouă discuţie cu ministrul maghiar de Externe, astfel încât Ungaria să mai accepte o derogare. ”Am stabilti să fie deschisă graniţa până se epuizează coada”, a anunţat ministrul român de Externe. 

Astfel, cetăţenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autorităţile ungare, urmând să fie redirecţionaţi către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borş şi Cenad.

MAE face apel la cetăţenii români să dea dovadă de calm şi responsabilitate, să urmeze cu atenţie instrucţiunile autorităţilor ungare şi regulile rutiere, astfel încât să revină în siguranţă în ţară. Cetăţenii români vor primi pe Waze un traseu pe care trebuie să-l urmeze, iar autorităţile insistă să nu se abată de la el şi să nu se rătăcească prin zone foarte populare, întrucât traseul este pe drumuri secundare din Ungaria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite