Cristian Preda: „Maimuţărirea liberalismului este regretabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Preda critică atât PNL, cât şi PDL şi susţine că discuţia dintre cele două formaţuini privind o eventuală colaborare „a devenit un soi de joc gratuit şi previzibil“.

„Discuţia despre colaborarea PNL-PDL a devenit un soi de joc gratuit şi previzibil. PNL şi PD au colaborat între 2003, când s-a format Alianţa DA şi primăvara lui 2007, când coaliţia guvernamentală a fost spartă, cu larga contribuţie a PSD. După formarea PLD şi eliminarea de la guvernare a PD, relaţiile dintre cele două formaţiuni au devenit conflictuale. Atunci a început jocul“, arată Preda, într-o postare publicată pe blogul personal.

„PNL a spus (şi tot spune): «cooperăm după ce pleacă Băsescu de la Cotroceni». Trecut în opoziţie, PDL a zis şi el: «cooperăm după ce pleacă Antonescu de la şefia PNL». De câteva săptămâni jocul s-a reaprins“, crede Preda.

În opinia sa, astfel de reacţii dovedesc că ambele formaţiuni „pun persoanele mai presus de orice“.

„Acest comportament nu are legătură cu politica, în sensul ei liberal. (...) Maimuţărirea liberalismului este regretabilă. Când PNL sau PDL vor trece de la aversiunea faţă de un lider sau altul la evaluări raţionale, îşi vor merita numele. Deocamdată, litera L din numele lor nu înseamnă «liberal»“, conchide Cristian Preda. 

Reacţia lui Preda intervine în contextul în care, în ultimele zile, atât membri PDL, cât şi din cei de la PNL au discutat despre condiţiile unei alianţe.

În opinia lui Emil Boc, de exemplu, unificarea dreptei l-ar exclude pe preşedintele PNL, Crin Antonescu. La rândul lui, vicepreşedintele executiv al PNL, Puiu Haşotti, susţine că o astfel de discuţie se poate purta abia în patru-cinci ani. El a răspuns, ironic, propunerii lui Boc, declarând că liberalii vor, de asemenea, o alianţă care să îi excludă pe democrat-liberalii de notorietate precum Vasile Blaga, Elena Udrea, Emil Boc sau Adrian Videanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite