Corina Creţu: Parteneriatul public-privat nu e o soluţie în domeniul sănătăţii. Realizarea spitalelor prin fonduri europene poate fi accelerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Corina Creţu
FOTO Facebook Corina Creţu

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, a declarat luni pe Facebook că nu vede parteneratul Public-Privat ca fiind o soluţie pentru domeniul sănătăţii şi subliniază că spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova s-ar putea realiza prin fonduri europene nerambursabile.

„Realizarea Spitalelor Regionale la Iasi, Cluj şi Craiova, prin fonduri europene nerambursabile, poate fi accelerată. Contractele de finanţare, studiile de fezabilitate şi amplasamentele sunt aprobate. Ultima etapă care mai trebuie parcursă este cea a licitaţiilor şi a construcţiei. Există o majoritate politică în Parlamentul României, aşadar se poate adopta o lege privind reducerea termenelor înăuntrul cărora să se desfăşoare licitaţiile şi să se rezolve eventualele contestaţii. Polonia, de exemplu, a făcut acest lucru, reducând termenele la maximum 6 luni. După această perioadă, se poate trece la realizarea propriu-zisă a spitalelor. Sunt propuneri pe care le-am mai făcut şi, în general, nu trebuie să reinventăm roata. E suficient să vedem care sunt practicile în alte ţări europene şi cum le putem adapta astfel încât să eficientizăm acest proces şi în România”, a precizat Corina Creţu luni pe Facebook.

Europarlamentarul e de părere că Parteneriatul Public-Privat nu este o soluţie bună întrucât reduce accesul la serviciile medicale pentru cei cu venituri mici.

„În general, Parteneriatul Public-Privat nu este o soluţie în domeniul sănătăţii, pentru că nu face altceva decât să limiteze drastic accesul la servicii medicale persoanelor cu venituri scăzute şi foarte scăzute. Chiar nu cred că într-o ţară atât de săracă precum România ne permitem să transformăm aceste spitale – gândite ca fiind deschise tuturor – în spitale private, la care să poată apela doar persoanele de la un anumit venit în sus.

De fapt, ideea introducerii Parteneriatului Public-Privat în domeniul sănătăţii nu este una nouă şi a stat la baza rupturii mele de fostele Guverne ale României, care nu au înţeles importanţa strategică a Spitalelor Regionale, gândite tocmai pentru a asigura accesul tuturor la servicii de sănătate decente. 

Evident, salut prezenţa clinicilor private şi performanţa lor. M-am bucurat că, de pildă, Spitalul ”Regina Maria” a obţinut un împrumut de dezvoltare prin Planul Juncker. Dar aceste apeluri au fost deschise şi către unităţile de stat, care din păcate nu au folosit această oportunitate. De altfel, România a folosit sub 1% din totalul sumei de 350 miliarde EUR puse la dispoziţia Statelor Membre prin Planul Juncker. Aşadar, apreciez munca spitalelor private, dar cred cu toată fiinţa că România are nevoie urgentă de un sistem public de sănătate dezvoltat, performant şi echitabil”, a conchis Corina Creţu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite