Ciucă, la 32 de ani de la izbucnirea Revoluţiei: Democraţia s-a dobândit cu sânge şi avem datoria să nu uităm. Să nu irosim şansa de a fi scăpat de totalitarism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a transmis într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989 că „milioanele de români care au ieşit atunci în stradă, oameni obişnuiţi, mobilizaţi de dorinţa de a trăi în libertate şi democraţie, sunt eroii acelor zile”. Potrivit premierului, aflarea adevărului trebuie să fie „garanţia că greşelile trecutului nu se vor mai repeta vreodată”.

„Luna decembrie, privită prin prisma istoriei, a devenit un simbol important al unităţii noastre, prin Revoluţia din Decembrie 1989. Întâi la Timişoara, apoi la Bucureşti şi în toată ţara, unitatea de voinţă a românilor a dus la răsturnarea dictaturii comuniste. Ceea ce i-a mobilizat atunci pe oamenii care au ieşit în stradă a fost mai presus de interesul fiecăruia, a fost dorinţa de a trăi într-o societate mai bună pentru toţi. A fost încă un exemplu din istoria noastră care ne-a demonstrat că doar împreună putem depăşi toate obstacolele”, a transmis şeful Executivului. 

Nicolae Ciucă a completat că astăzi, trăieşte „un sentiment de speranţă”, privind „tinerele generaţii, care nu au cunoscut ororile regimului totalitar”. „Mă gândesc, însă, şi la responsabilitatea pe care o avem de a nu lăsa ca astfel de lucruri să mai întunece vreodată soarta acestui popor”, a completat premierul. 

„Dragi români, democraţia s-a dobândit cu sânge şi avem datoria să nu uităm! Scânteia aprinsă la Timişoara a schimbat radical cursul întregii ţări, redeschizându-ne calea democraţiei, după decenii în care românii au fost lipsiţi de orice libertate de a-şi exprima voinţa, au suferit de frig, de foame şi în teamă. Milioanele de români care au ieşit atunci în stradă, oameni obişnuiţi, mobilizaţi de dorinţa de a trăi în libertate şi democraţie, sunt eroii acelor zile, iar mai mult de 1.000 dintre ei, civili, dar şi militari, au plătit cu viaţa curajul de a se opune dictaturii sau de a se alătura revoltei populare. Le suntem recunoscători şi le mulţumim pentru drumul pe care determinarea lor l-a deschis României şi tuturor românilor„, a mai transmis şeful Executivului. 

Potrivit premierului, „România de astăzi, reintegrată în spaţiul politic, economic şi cultural al democraţiilor lumii, este visul împlinit al tuturor celor care au înfruntat dictatura şi au făcut posibilă victoria democraţiei, în decembrie 1989, gândindu-se la viitor. Mă înclin în faţa exemplului lor de curaj şi de solidaritate, care, în mod cert, a schimbat în bine destinul întregii ţări. Este cel mai înalt semn de respect pentru suferinţele şi vieţile curmate în anii de întuneric ai comunismului să nu irosim niciodată şansa de a fi scăpat de totalitarism şi de a ne decide în mod democratic viitorul”.

„Suntem datori să le cerem iertare tuturor celor care au avut de suferit sau au pierit în căutarea libertăţii, iar aflarea adevărului să fie garanţia că greşelile trecutului nu se vor mai repeta vreodată. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi toate victimele comunismului”, a mai transmis Nicolae Ciucă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite