Cât de mare este riscul unui conflict militar Rusia-NATO?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Putin nu mai are mintea întreagă. Doar un om nebun poate trimite la moarte, în secolul al XXI-lea, mii sau zeci de mii de militari şi civili. Speranţa că tot ce face Rusia este doar un bluff nu mai stă în picioare. Desfăşurarea de trupe cu care a înconjurat Ucraina, ultimele declaraţii şi acţiuni ne arată un om bolnav la cap, care visează să instaureze o nouă ordine mondială.

Putin face parte din categoria unor lideri cărora puterea le-a luat minţile: Hitler, Stalin, Hussein, Gaddafi, Pol Pot.

Ce urmăreşte Putin

Miza nu mai este doar Ucraina. Cerinţele lui Putin, pe care le-am luat în derâdere până acum, ne arată un om cu mintea bolnavă. Revenirea la situaţia geostrategică din 1977, plecarea NATO din Europa de Est, reconstruirea Rusiei mari, o nouă ordine mondială. Şi toate cu preţul a zecii de mii de vieţi omeneşti. Criticile aduse lui Lenin şi Stalin ne demonstrează că se consideră superior acestora. Putin promite un răspuns „puternic” şi „dureros” la sancţiunile anunţate de SUA. În opinia mea se referă la un răspuns militar, altfel nu văd reacţii la sancţiunile economice. Mai spune Putin că Rusia deţine o armă extrem de puternică, nemaivăzută de restul lumii.

Declanşarea conflictului militar se măsoară acum în ore. Riscul unor coliziuni cu trupe NATO este foarte mare.

Cum s-ar ajunge la un conflict militar Rusia-NATO

În condiţiile unui război Rusia-Ucraina, situaţia devine atât de tensionată încât nu mai poate fi controlată de la centru. Avioanele şi navele aflate în perimetrul Mării Negre se pot apropia periculos unele de altele, astfel încât până la deschiderea focului rămâne doar un pas. Acest fapt atrage după sine reacţii şi contrareacţii, ce nu mai pot fi controlate politic. Decizia rămâne doar la liderii militari.

NATO şi America sunt tentate să ajute cu armament trupele ucrainiene în caz de conflict militar cu Rusia. Bineinteles că acest fapt va fi considerat de Rusia ca un act ostil la adresa armatei ruse, şi va fi contracarat cu lovituri militare împotriva trupelor NATO, cu aviaţie şi rachete.

Putin a spus că scuturile de apărare de la Deveselu şi din Polonia se pot transforma în baze de atac cu rachete la adresa Rusiei. Nu ar fi de mirare să încerce să le anihileze din start cu lovituri de rachete multiple, la care scutul de apărare anti rachetă să nu poată face faţă.

Dacă atacurile asupra Kievului vor fi însoţite de mii sau zeci de mii de morţi, militari şi civili (o ştire de presă spune că Rusia a cumpărat 45.000 de saci mortuari), n-ar fi exclus ca trupele NATO să intervină pentru a apăra civilii din Ucraina.

Repet. În caz de război devastator, politicienii tac, nu mai au puterea să decidă. Decizia revine doar conducătorilor militari şi se ia in minute sau secunde.

O singură şansă mai există. Şefii militari şi civili ai Rusiei să-l oprească pe Putin

Nu pot crede că şefii armatei şi miniştrii Rusiei sunt toţi nebuni şi nu realizează spre ce aventură îndreaptă Putin Rusia. Spre ce genocid şi spre ce risc să declanşeze un război general între Rusia şi NATO. Şi Erdogan al Turciei, China, Ungaria, toate ţările spun că integritatea teritorială a naţiunilor este inviolabilă şi inatacabilă.

Cred că mai marii lumii libere, Biden, Macron, Scholz, şefii NATO şi UE ar trebui să deschidă discuţii particulare şi secrete şi să găsească o cale de înţelegere cu adjuncţii lui Putin, inclusiv prin debarcarea acestuia de la conducerea Rusiei. Să le promită un tratat de pace şi cooperare, cu lucruri care pot fi realizate, nu cu aberaţiile lui Putin.

Ceasul ticăie, iar timpul rămas până la izbucnirea războiului se numără în ore. Niciun efort nu este prea mare pentru preîntâmpinarea acestui conflict militar dublat de genocid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite