Violeta Vijulie, candidat PNL la Sectorul 3: Negoiţă şi-a numit rudele şi prietenii pe bani sectorului. Să o ia pe Firea şi să plece acasă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Vijulie - FOTO Eduard Enea
Violeta Vijulie - FOTO Eduard Enea

Violeta Vijulie, candidat PNL pentru Primăria Sectorului 3, a vorbit, la Adevărul Live, despre lupta cu actualul edil, Robert Negoiţă, ales pe listele PSD, dar exclus din partid de Viorica Dăncilă. Va merge PNL cu candidaţi separaţi la Primăria Capitalei şi la sectoare sau vom avea candidaţi comuni ai dreptei? Cum pot fi învinşi Robert Negoiţă şi Gabriela Firea?

Adevărul: Cum vot fi desemnaţi candidaţii PNL la Primăria Capitalei şi primăriile de sectoare?

Violeta Vijulie: În afară de sondaj, se va face şi o analiză de caracter. E important şi omul. Oamenii cu multă notorietate de multe ori nu face cinste. E important ca notorietatea să fie ponderată cu o analiză a persoanei respective. Dar se vor face şi sondaje de opinie. Se vor face sondaje în fiecare sector. Întrebările nu se vor referi doar la candidaţii din partea PNL

Ce şanse aveţi să-l învingeţi pe Negoiţă în condiţiile în care vechea conducere a PNL Sector 3 era cunoscută a fi blatistă?

Au existat de mult timp nişte discuţii. Eu am locuit 35 de ani în sectorul 3. În filiala sectorului 3 a PNL sunt din 2003. Cunosc mulţi oameni de calitate din sectorul 3 şi din filiala noastră. Deşi unii colegi au făcut acum un pas în spate datorită unor probleme de conduită, există resursă umană foarte bună în Sectorul 3. Avem o echipă nouă, ne-au venit şi colegi noi. Negoiţă a dat ajutoare sociale la 55.000 de persoane din sectorul 3, adică 12% din populaţie. Domnul Negoiţă îşi cam asigură votul din ajutoare sociale.

Ce înseamnă ajutoare sociale?

Întrebarea era cum poţi încadra tu 55.000 de persoane la categoria de persoane defavorizate? Eu de exemplu pentru persoanele defavorizate aş face o cantină socială. Angajezi şomeri să lucreze. Masa caldă sigur, o ai asigurată. Locuri de muncă nu s-au înfiinţat deloc în Sectorul 3. Unul din proiectele mele presupune transformarea ruinelor de la Republica în parc tehnologic, care presupune poluare 0.

Deci cantină şi parc tehnologic. Mai aveţi planificat vreun alt proiect?

O problemă foarte gravă e problema gunoiului. Acum doi ani de zile s-a reziliat contractul cu serviciul de salubrizare într-o condiţie foarte negativă pentru locuitorii din Sectorul 3. Acum Robert Negoiţă a decis să facă salubritate cu angajaţii primăriei. Aduce cu autobuzul oameni, chiar şi din Teleorman, de la 4 dimineaţa, îi pune să adune gunoiul. Nu se poate face salubritate în condiţiile astea. Sectorul 3 are cea mai mare densitate de populaţie din România. Pentru curăţenia din acest oraş, orice firmă competentă de salubritate este interesată. Acum, cu ultimele tehnologii, gunoiul înseamnă bani. Reciclarea gunoiului în ţara în care fac asta în mod performant, se ajunge şi la 70% reciclare. Cum vii tu ca acum 50 de ani cu oameni care dau cu mătura pe stradă. Negoiţă ne mai spune că face digitalizare. A făcut o aplicaţie în care oamenii să-şi spună problemele. Locuitorii ne spun că umblă şobolanii prin blocuri, că nu e ridicat gunoiul. În ultimii ani Negoiţă a cumpărat spaţiu în afara Bucureştiului. Afli după aceea din presă de ce. A cumpărat în comuna Căţelu. Acolo de fapt a adus gunoi menajer. Există locuinţe la 100 de metri de această locaţie de care se strânge gunoi menajer. Pentru că locuitorii din zonă s-au adunat şi au făcut periţii, acest proiect a rămas în stand-by.

În ciuda reclamaţiilor, Negoiţă pleacă favorit. Nu ştim dacă va fi independent sau va merge la un partid. Cum credeţi că poate fi învins?

O dată prin coalizarea forţelor de opoziţie. Să avem candida unic. Cea mai bună soluţie ar fi să avem alegeri în două tururi de scrutin. Din păcate PNL a avut în Parlament chiar săptămâna trecută un proiect pentru alegerea primarilor în două tururi pe care PSD-ul nu l-a pus pe ordinea de zi.

PNL e la guvernare. V-aţi putea asuma răspunderea

Au fost discuţii în acest sens. Dacă acest lucru nu va fi posibil, da, cred că e nevoie de o unitate a forţelor de opoziţie. Există mai multe variante.

USR a desemnat-o pe Ana Ciceală. Aveţi o relaţie de colaborare cu ea?

Nu am o relaţie dar de multe ori punctele noastre de vedere din Consiliul Local au fost convergente privind problemele cetăţenilor.

Am avea două femei care se unesc pentru primărie.

E vorba chiar de 3 femei chiar. De la PMP au desemnat-o pe Ana Alexandru.

PNL va avea candidaţi pentru toate sectoarele sau va avea negocieri cu USR şi PLUS?

Clar vor fi discuţii cu toate partidele de Opoziţie. Aceste discuţii se întâmplă chiar zilele astea. Noi avem termen până pe 15 februarie să ştim toţi candidaţii.

La Capitală îl susţineţi pe Nicuşor Dan, Vlad Voiculescu, sau veţi veni cu Violeta Alexandru, aşa cum se aude?

În primul rând eu îl susţin pe unul dintre colegii mei, pentru că este şi normal. Le ştiu activitatea. Însă părerea cetăţenilor e cea mai importantă. Sunt convinsă că de data asta vom reuşi noi Opoziţia să luăm Bucureştiul din mâinile doamnei Firea.

Dacă aţi fi premier v-aţi asuma răspunderea pentru alegeri în două tururi?

Nu pot să spun lucrul ăsta pentru că sunt multe variabile. Domnul Orban are mult mai multe informaţii la dispoziţie decât am eu.

Există o presiune a primarilor din Transilvania care îşi doresc alegeri într-un singur tur pentru că asta le-ar asigura un mandat?

Nu cred că se întâmplă asta.

Alegeri anticipate vă doriţi?

Cred că alegerila anticipate sunt o soluţie bună pentru momentul actual pentru că încrederea cetăţenilor este destul de mare şi trebuie să fim conştienţi că atunci când implementezi reforme încrederea cetăţenilor scade. Deci ca să poţi implementa reforme reale, pe de o parte trebuie să ai majoritate în Parlament, pe de altă parte e destul de greu de gestionat din punctul de vedere al populaţiei. Să vă spun de ce. Ilie Bolojan, care a câştigat pentru prima oară după '90, în 2008 primăria, cu peste 50% din primul tur alegerile locale. După un an de zile, pentru că s-a apucat să spargă tot, să bage ţevi, e un disconfort pentru cetăţeni. Ajunsese la încredere de 11% după ce câştigase din primul tur cu peste 50%. Dar până la finalul tururului electoral, deci la finalul celor patru ani, cetăţeni iau văzut că Ilie Bolojan e de bună credinţă, că acele săpături au fost şi astupate, că au fost îmbunătăţiri, înclusiv în buzunarul cetăţeanului care a plătit mai puţin pe căldură, apă caldă şamd. şi a revenit încrederea. Însă, acum noi nu trebuie să uităm că în Parlament avem majoritate de la PSD.

Ok, îşi dă domnul Orban demisia, dar ce ne facem dacă cei din Parlament pun mâine guvern PSD? Vă daţi seama ce tragedie ar fi pentru poporul român să se întâmple acest lucru? Noi de abia am reuşit în două luni de zile să lipim cele mai mari găuri pe care le-a făcut PSD-ul. Dar avem atâtea găuri de lipit prin care se scurgeau banii publici, se împărţeau pomeni electorale, mai mult decât atât, oameni care erau într-adevăr vulnerabili, de exemplu pensionarii, nu aveau prevăzuţi bani în buget. Violeta Alexandru când a ajuns la Ministerul Muncii a văzut că nu sunt bani în buget pentru plata tuturor pensiilor. Păi nu se poate aşa ceva. Asta ne-a făcut PSD-ul. Şi atunci, Ludovic Orban, vă spun îl cunosc de foarte mulţi ani de zile, este omul care cunoaşte ţara asta în amănunt, şi cunoaşte zeci de mii de oameni după nume oriunde se duce prin ţară. Deci este chiar un om care a luat politica de la zero şi a făcut-o pas cu pas. Nu cred că s-ar ţine de scaun. Dar nici să lase scaunul cu riscul de a se întoarce un guvern PSD. Nu poate face asta.

Dar ca să se întoarcă un guvern PSD trebuie totuşi să nominalizeze Klaus Iohannis un nou premier PSD, deci greu de crezut.

Da, dar aţi văzut cu câtă perversitate politică învârte PSD-u lucrurile şi ce ar fi să întrăm într-o criză politică acum? Ar fi mult mai grav.

Ce i-aţi spune domnului Negoiţă dacă ar fi aici, în faţa dvs?

I-aş spune că ar fi trebuit să plece acasă încă de la alegerile din 2016 pentru că singura lui activitate a fost să-şi mulţumească rudele şi prietenii pe banii sectorului 3. I-aş spune că nu ar mai trebui să se mai plângă aşa cum a făcut-o în scrisoarea de ieri. păi cere el transparenţă financiară la PSD. Ar trebui să facă transparenţă financiară la Sectorul 3. Asta i-aş spune, să plece acasă. Şi să o ia şi pe doamna Firea cu dânsul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite