Adevărul Live. Siegfried Mureşan, despre reacţia PE la criza din Ucraina, sprijin pentru Moldova şi soluţii pentru independenţa de gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Siegfried Mureşan FOTO Arhivă personală
Eurodeputatul Siegfried Mureşan FOTO Arhivă personală

Siegfried Mureşan, eurodeputat şi vicepreşedinte al Grupului EPP, a vorbit, la Adevărul Live, despre reacţia Parlamentului European la criza din Ucraina, cum va fi sprijinită Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi, dar şi soluţiile Europei de a scăpa de dependenţa de gazul rusesc.

Principalele declaraţii:

Adevărul: Care este reacţia rapidă a Parlamentului European în cazul Ucrainei? Ce face concret PE pentru a ajuta Ucraina?

Sigfried Mureşan: Am oferit 1,2 miliarde de euro asistenţă macrofinanciară adoptată în procedură de urgenţă pentru Ucraina. Oferim 150 de milioane de euro asistenţă pentru Republica Moldova, vom da votul final săptămână aceasta şi banii vor fi la dispoziţie imediat pentru Guvernul de la Chişinău. 

În Republica Moldova avem 4% creştere a populaţiei datorită refugiaţilor ucraineni. Au venit sute de mii de refugiaţi care trebuiau ajutaţi. O parte din ei au plecat, dar mulţi au rămas. 13% din copiii aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova sunt copii refugiati ucraineni. 

Am adoptat în plenul PE o rezoluţie care prevede oferirea unei perspective de integrare europeană pentru Ucraina, care spune că vrea să devină membru al UE. Răspunsul nostru a fost: Da, este posibil. Trebuie să purtăm discuţii de aderare, negocieri. Semnalul clar dat de PE este că ne apucăm de treabă. În plus, eu spun că tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva de aderare. 

Mureşan: A investi în stabilitatea Rep. Moldova înseamnă a investi în stabilitatea UE

„Republica Moldova este ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi raportat la populaţie decât majoritatea ţărilor membre UE. Prin tot ceea ce face Republica Moldova, prin atitudinea proeuropeană de ajutorare a oamenilor a reuşit să îşi îmbunătăţească foarte mult cartea de vizită europeană. Colegii la nivelul instituţiilor europene înţeleg în sfârşit că nu putem să trăim în siguranţă în interiorul graniţelor ţărilor UE dacă nu suntem înconjuraţi de ţări stabile şi sigure. 

Este un lucru pe care îl spun de ani de zile, acum, în sfârşit, este înţeles la nivel european. A investi în stabilitatea şi siguranţa Republicii Moldova înseamnă a investi în siguranţa Uniunii Europene însăşi. UE înţelege că Republica Moldova este pentru securitatea UE la fel de relevantă precum Ucraina”.

Adevărul: Care ar fi o estimare realistă pentru obţinerea de către Rep. Moldova a statutului de ţară candidată la UE? 

Siegfried Mureşan: Există disponibilitate mai mare la nivelul instituţiilor UE de a ajuta Republica Moldova ca oricând. Există această disponibilitate, în primul rând pentru că înţeleg importanţa Rep. Moldova pentru siguranţa Uniunii şi pentru că la Chişinău există apropierea de UE- preşedinte, prim-ministru, conducerea guvernului şi a Parlamentului. 

Nimeni nu poate oferi o dată concretă de aderare. Este important să integrăm Republica Moldova în sistemele europene chiar şi înaintea datei la care va adera oficial. Propun includerea Rep. Moldova în piaţa unică europeană. Va avea acces nelimitat la piaţa unică europeană, va putea exporta şi importa nelimitat în piaţa europeană. Inseamnă o dezvoltare a schimburilor economice, preluarea de către Republica Moldova a multor standarde de calitate şi de mediu şi, practic, o creştere imediată a calităţii vieţii cetăţenilor Republicii Moldova. 

„Multe ţări UE au spus că vor să reducă dependenţa de gazul rusesc, dar în realitate au crescut-o”

Adevărul: Cum va face UE să se decupleze de la gazul rusesc?

Siegfried Mureşan: Din 2005 vorbim despre necesitatea reducerii dependenţei de gazul rusesc. În timp ce multe ţări au spus că vor să reducă dependenţa de gazul rusesc, în realitate şi-au crescut această dependenţă. Eu în continuare consider greşită construcţia celor 2 conducte de gaz care au legat direct Federaţia Rusă de Germania. Cred că trebuie să renunţăm complet la gazul rusesc cât mai repede.

Eu spun imediat, dar există ţări UE care spun că 20% din energia lor provine din gazul rusesc. Pentru a le câştiga şi pe ele trebuie să oferim soluţii alternative. Este nevoie de o interconectare mai bună la nivelul UE, de finalizarea interconectorului dintre Bulgaria şi Grecia, de conectarea peninsulei Iberice de Franţa. Cele mai multe terminale de gaz lichefiat există în Spania în momentul de faţă. Pentru a putea transfera către restul Uniunii trebuie să legăm Spania de Franţa. 

Avem în UE suficient soare, suficient vânt şi suficientă apă pentru hidrocentrale. Pentru a putea fi independenţi energertic pe termen lung, trebuie să accelerăm tranziţia spre o economie bazată pe energie regenerabilă. Până atunci, trebuie să diversificăm sursele de energie, ţările care să ne furnizeze şi căile de transport.  

„Ruşii depind mult mai mult de noi economic decât depindem noi de ei”

Adevărul: Care mai sunt discuţiile la nivelul PE despre sancţiunile împotriva Rusiei, în contextul în care mulţi angajaţi din ţările UE au fost afectaţi de acestea?

Siegfried Mureşan: 75% din investiţiile străine directe ce intră în Rusia vin dinspre UE, în timp ce doar 1,9% din investiţiile străine directe în Uniune vin din Federaţia Rusă. Rusia depinde multe mai mult de noi economic decât depindem noi de ei. (…)

Sancţiunile impuse afectează foarte mult Federaţia Rusă. E foarte important ca acestea să aibă costuri atât de mari încât regimul de la Kremlin să nu poată finanţa acest război pe termen lung. Aceste sancţiuni ne afectează şi pe noi însă într-o măsură mai mică. Trebuie să afecteze entităţi ruseşti, finanţarea războiului, oligarhi ruşi şi, evident, să încercăm să reducem efectele negative asupra economiilor noastre şi asupra oamenilor de la noi. (...)

Există de la nivel european programe care pot ajuta categorii ale populaţiei care, pe o perioadă limitată de timp, nu îşi pot exercita activitatea. (…) Va exista sprijin, inclusiv fonduri europene pentru acei oameni care trebuie ajutaţi în această perioadă pentru că poate au lucrat în companii care îşi au originea în Federaţia Rusă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite