Românii nu prea cred în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate dintre români cred că ştirile despre recesiune sunt doar poveşti. Din 52 de state, suntem ultima ţară în care consumatorii ar accepta să cumpere alimente mai ieftine. Suntem dispuşi să economisim doar la haine şi la energie.

 Românii sunt impasibili în faţa crizei financiare cu care se confruntă restul lumii: mai mult de jumătate sunt convinşi că nici măcar nu traversăm o perioadă de recesiune, iar cei care recunosc totuşi existenţa unor tulburări economice spun că acestea nu se pot prelungi pe mai mult de un an de zile.

Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu al companiei de cercetare de piaţă Nielsen, axat pe percepţia consumatorilor din 52 de ţări – inclusiv România – în faţa crizei financiare globale.

De aici şi atitudinea la cumpărături. Contrar majorităţii ţărilor analizate de Nielsen, doar 16% din consumatorii români sunt dispuşi să cumpere produse alimentare mai ieftine. De altfel, suntem ultima ţară din cele 52 de state analizate în care consumatorii ar fi dispuşi să cumpere alimente mai ieftine în caz de criză în portofel.

Prin comparaţie, 70% din austrieci şi 62% din nemţi ar fi dispuşi să se orienteze în viitor către magazinele de tip discounter. Cheltuielile cu alimentele, băuturile  şi produsele de larg consum ating circa 80% din bugetul destinat cumpărăturilor al unei familii din România.

“Românii se află încă pe valul expansiunii economice din ultima vreme şi, cel puţin deocamdată, nu au simţit nevoia să îşi ajusteze stilul de viaţă sau nivelul de consum în vreun fel”, sintetizează rezultatele studiului Emanuel Sanda, directorul general al Nielsen în România.

Renunţăm la haine

Întrebaţi la ce tip de investiţii ar renunţa totuşi în caz de criză economică, unul din doi consumatori a declarat că se gândeşte să-şi reducă bugetul pentru haine noi şi va mai amâna modernizarea tehnologiei, precum şi înlocuirea produselor casnice majore. Iar când vine vorba de strâns serios cureaua, 2 din 5 români spun că vor încerca să economisească la facturile de gaz şi electricitate.

Datele Nielsen sunt în acord cu aşteptările mai toturor retailerilor de electronice-electrocasnice şi îmbrăcăminte, care au declarat în ultimul timp că se pot înregistra temperări ale consumului, însă nu semnificative.

Vesticii sunt temători

Majoritatea locuitorilor din Europa de Vest  – Franţa, Italia, Spania – s-au arătat temători în privinţa propriilor economii. Esticii, în schimb, printre care şi românii, privesc recesiunea mai relaxat şi au înregistrat un indice de încredere în economie mai mare decât media, potrivit studiului Nielsen, care pune aceste diferenţe pe seama ritmului rapid de dezvoltare a acestor ţări.

„În economiile emergente, aşa cum sunt China, Vietnam, Rusia, dar şi România şi Bulgaria, mai multe categorii de produse şi servicii continuă să îşi menţină creşterea de două cifre, consumul nefiind afectat în aceeaşi măsură ca în economiile occidentale”, se arată în analiza Nielsen.

Autorii studiului apreciază că sumele cheltuite cu ocazia sărbătorilor de iarnă vor fi reduse în ţările occidentale, însă nu acelaşi lucru se va întâmpla şi în Est.

Studiul a fost realizat în perioada 22 septembrie - 6 octombrie, fiind intervievaţi peste 26.000 de utilizatori de internet din 52 de ţări din toată lumea. 

Criza atinge serios călătoriile

lDacă în 2006 şi 2007, operatorii aerieni se lăudau cu creşterea cu până la 30% a numărului de pasageri, acum, cele mai optimiste previziuni arată o scădere a traficului cu 10%. Numărul de pasageri a stagnat şi chiar a scăzut pentru o mare parte dintre companii în luna septembrie.

“Este imposibil ca acest segment să nu fie atins de criza economică. Sperăm să fie scăderi de doar 10% comparativ cu anul trecut în ceea ce priveşte numărul de bilete vândute”, susţin reprezentanţii firmelor low-cost ce operează în România.

Pachetele scoase la vânzare pentru vacanţa de iarnă sunt aproape epuizate, însă reprezentanţii industriei spun că vor veni perioade mai dificile în primăvară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite