România, Letonia, Lituania şi Polonia cer UE fonduri pentru facilitarea mobilităţii trupelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru state est-europene membre ale Uniunii Europene şi NATO - România, Letonia, Lituania şi Polonia - cer blocului comunitar să găsească fonduri pentru a asigura o deplasare mai rapidă a forţelor armate pe continent, în contextul negocierilor dificile cu privire la viitorul cadrul bugetar european multianual.

Totul după ce dintr-un „document tehnic” al Comisiei Europene privind bugetul pentru 2021-2027 rezultă că se propune o finanţare zero pentru programul de mobilitate militară. Cele patru state consideră că Bruxellesul riscă să submineze ambiţiile europene prin reducerea finanţării programului de „mobilitate militară”, ce prevede măsuri ce ar permite deplasarea mai rapidă de trupe şi echipamente militare grele în cazul unui conflict. 

„Ambiţia UE, de a deveni un actor mai puternic pentru a putea face faţă celor mai iminente riscuri pentru securitate, va fi în mod serios compromisă dacă mobilitatea militară este lăsată fără finanţări adecvate încă de la început”, subliniază miniştrii apărării din cele patru state de pe flancu estic al NATO, în scrisoarea comună.

Semnatarii îi îndeamnă pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe alţi înalţi responsabili ai UE să „respecte angajamentele” legate de acest program, pe care îl consideră o „iniţiativă-far pentru cooperarea NATO-UE”.

Comisia Europeană a stabilit în 2018 un plan de ameliorare a infrastructurilor şi de eliminare a obstacolelor juridice spre a se permite o deplasare mai rapidă a trupelor şi vehiculelor militare pe continent, o problemă de securitate vitală pentru statele aflate în flancul estic al NATO şi al UE.

Componenta europeană de apărare a fost una din principalele „victime” ale celui mai recent proiect prezentat de Bruxelles la summitul din februarie, în contextul impasului în care se găseşte noul buget multianual.

România şi celelalte trei ţări aflate pe flancul estic al UE şi NATO nu pot fi lăsate singure în faţa unei Rusii tot mai agresive Costin Georgescu, fost director SRI

Rusia este tot mai agresivă

În timp ce un conflict major între Rusia şi NATO este considerat foarte puţin probabil, unii experţi avertizează că activitatea militară sporită în regiune creşte riscul unor incidente involuntare.

În cazul unui conflict, capacitatea Rusiei de a lansa un atac cu un preaviz de 24-48 de ore şi sistemul său centralizat de luare a deciziilor i-ar putea conferi pe termen scurt un „avantaj militar asupra vecinilor săi”, a avertizat cu ceva timp în urmă serviciul de informaţii al Lituaniei. În plus, Costin Georgescu, fost director al SRI, susţine că Rusia îşi consolidează prezenţa militară în zona Mării Negre. „Unităţile militare din Crimeea sunt modernizate, iar Moscova nu se uită la bani pentru a duce acest plan până la capăt. Tocmai din această cauză finanţarea programului „mobilitate militară” este crucială. România şi celălalte trei ţări aflate pe flancul estic al UE şi NATO nu pot fi lăsate singure în faţa unei Rusii tot mai agresive. Demersurile către forurile europene trebuie să continue şi, cred eu, ar fi bine să solicităm în acest sens şi sprijinul aliaţilor americani. Ar putea pune o vorbă bună la Bruxelles”, a precizat Costin Georgescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite