Reuniune a miniştrilor Apărării din NATO. Geoană: E un moment foarte complicat. Avem semnale că diplomaţia ar putea relua cursul normal, suntem prudenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană FOTO Inquam Photos / George Calin
Mircea Geoană FOTO Inquam Photos / George Calin

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis într-un mesaj video că zilele acestea, în contextul reuniunii miniştrilor Apărării din NATO, reprezintă „poate cel mai complicat moment din ultimele decenii”. Geoană afirmă că „sunt semnale că diplomaţia ar putea să-şi reia cursul normal” în ceea ce priveşte situaţia tensionată generată în ultima perioadă de desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Secretarul general adjunct al NATO a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj video, în contextul în care miercuri începe reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO:

„E o zi importantă la NATO, se întâlnesc miniştrii Apărării din Alianţă. E un moment foarte complicat, poate cel mai complicat din ultimele decenii. Avem semnale că diplomaţia ar putea să-şi reia cursul normal. Suntem încă vigilenţi si prudenţi şi probabil că este cea mai importantă întâlnire a miniştrilor Apărării din NATO, de foarte multă vreme.

Aici vor veni miniştrii Apărării, vom avea o serie de întâlniri, la început bilaterale. Va veni secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, ne vom întâlni cu comandanţii militari ai NATO, şi după aceea vom intra în conferinţa propriu-zisă, unde vom discuta şi lucruri care interesează România şi zona Mării Negre, inclusiv discuţia cu privire la înfiinţarea de noi grupuri de luptă în zona Mării Negre şi unde România şi-a exprimat interesul să găzduiască un astfel de grup.

E un moment important, diplomaţia trebuie să fie pe primul plan. Dar şi apărarea, descurajarea şi vigilenţa, întotdeauna la NATO sunt în atenţia noastră”, a transmis Mircea Geoană.

Miniştrii Apărării din ţările NATO se întrunesc miercuri şi joi la Bruxelles, pe fondul situaţiei tensionate de la graniţa Ucrainei cu Federaţia Rusă. Liderii urmează să prezinte un plan detaliat ce prevede crearea unor noi grupuri de luptă în Europa de Sud-Est. În această privinţă o decizie finală va fi luată în cursul primăverii, potrivit Agerpres.

Planul ar putea duce la crearea a patru grupuri tactice multinaţionale în Europa de Sud-Est, formate fiecare din 1.000 de militari, în Bulgaria şi Romania, şi posibil în Slovacia şi Ungaria, ca răspuns la concentrarea de trupe militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite