
Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter.
În schimb, Gheorghe Mărmureanu, fostul director al INFP, arată că deşi cutremurul de sâmbătă a avut magnitudinea 5 pe scara Richter, asta nu înseamnă că în următorii ani va avea loc un cutremur catastrofal în România.
„Cutremur catastrofal pentru zona Vrancea înseamnă 7,1 grade pe scara Richter. Nu avem cum să anticipăm un astfel de cutremur, în ciuda sistemului performant pe care îl avem de câţiva ani. Cutremurele de 4,9 în Vrancea nu au nicio relevanţă. Ele devin importante abia de la magnitudinea 7 în sus, or de asta nici nu poate fi vorba”, a explicat profesorul.
Cinci cutremure sâmbătă
Seismul de sâmbătă seară a fost precedat de patru cutremure mai mici înregistrate în aceeaşi zi, primul la ora 03.55, cu o magnitudine de 4,3. Celelalte trei au avut intensitate mică şi ca atare ele nu au intrat în raportarea INFP ca având activităţi notabile.
Anul acesta, în Vrancea s-au mai produs cinci cutremure cu magnitudinea de peste 4 pe scara Richter: 12 ianuarie (magnitudinea 4,4 ), 23 ianuarie (4,7), 3 februarie (4,3), 24 februarie (4,4), 26 martie (4,6).
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: