Radu Mazăre, despre sesizarea trimisă de DNA la Inspecţia Judiciară: Băsescu împarte teroarea cu procurorii de la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, marţi, referitor la faptul că procurorii anticorupţie au sesizat Inspecţie Judiciară (IJ) cu privire la judecătoarea care a decis punerea sa în libertate, că preşedintele Traian Băsescu „împarte teroarea cu procurorii de la DNA”.

„Ceauşescu împărţea teroarea cu securiştii, Băsescu împarte teroarea cu procurorii de la DNA. Acelaşi lucru l-a făcut şi în cazul doamnei judecătoare. Avocaţii mi-au spus că este unic în analele istoriei ca procurorul să reclame judecătorul, şi de la Înalta Curte, că a făcut, că n-a făcut. Eu i-am felicitat şi atunci şi îi felicit şi în continuare şi mai spun o dată: dacă ne scapă cineva de teroarea asta, judecătorii ne scapă. Să dea Dumnezeu să-i ţină tare”, a spus Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti, după finalizarea termenului de judecată din dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri din judeţul Constanţa.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară din CSM în cazul judecătoarei Rodica Cosma, de la instanţa supremă, care a dispus punerea în libertate a lui Radu Mazăre, arătând că magistratul a considerat ca nefiind concludente toate probele din dosar din cauza lipsei uneia singure.

DNA arată în cererea către Inspecţia Judiciară că „este important de subliniat faptul că judecătorul de drepturi şi libertăţi în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, nu a motivat de ce a înlăturat probele pe care le-a invocat procurorul şi pe care şi-a întemeiat propunerea de arestare preventivă”.

Procurorii cer Inspecţiei Judiciare să stabilească dacă există „indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către Rodica Cosma, faptă ce ar putea constitui abatere disciplinară”.

În referatul prin care au cerut arestare primarului Mazăre, procurorii arătau că traseul banilor pentru şpagă a fost următorul: firma off shore Larton Consultants Ltd. (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) a transferat banii în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Emilian Schwartzenberg), care, ulterior, i-a transferat mai departe în conturile personale ale primarului Mazăre şi ale fratelui său, senatorul Alexandru Mazăre, deschise la Israel Discount Bank. Toate sumele virate fraţilor Mazăre au avut titlul de „onorariu“.

În motivarea deciziei prin care a hotărât ca primarul să fie cercetat în libertate, judecătorul spun însă că anchetatorii DNA nu au făcut dovada că banii respectivi au fost primiţi de Mazăre drept mită. 

„Transferul banilor este o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate că banii au fost primiţi de Radu Mazăre pentru ca firma Shapir Structures să câştige licitaţia în condiţii ilicite. Totodată, din interceptările telefonice ale lui Mazăre, Morgenstern şi Schwartzenberg nu rezultă primirea vreunei sume de bani pentru demersuri în favoarea SC Shapir Structures SRL. Nici din declaraţiile martorilor audiaţi de procuror nu rezultă darea, respectiv, luarea de mită“, se menţionează în decizia de punere în libertate a primarului Constanţei

Mărturii ocolite de judecători

Astfel, declaraţiile martorilor nu au fost luate în considerare pentru că ar fi avut un caracter general, referindu-se la „licitaţii câştigate de firme deţinute de persoane interpuse grupării conduse de Radu Mazăre“. În plus, susţine instanţa, declaraţiile se referă la licitaţii din anii 2004-2009 şi nu la licitaţia vizată de cercetări. 

În motivare, magistratul mai arată că „iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Local Constanţa de către Radu Mazăre intra în atribuţiile sale de serviciu, nefiind reţinută în sarcina acestuia infracţiunea de abuz în serviciu ori de neglijenţă în serviciu“. 

Prin urmare, judecătorii au considerat că DNA nu a administrat probe „care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea de către Radu Mazăre a vreunei sume de bani (...) pentru ca, în schimbul acesteia, primarul să faciliteze câştigarea licitaţiei de către firma Shapir Structures SRL, al cărei reprezentant era Avraham Morgenstern“.

Pe aceeaşi temă:

Judecătoarea Rodica Cosma a văzut banii, dar nu şi şpaga pe care ar fi primit-o Radu Mazăre şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre

Radu Mazăre şi fratele său Alexandru au primit bani de la omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar procurorii nu pot dovedi că sumele respective au constituit mită pentru favorizarea la licitaţie a firmei lui Avraham Morgenstern. Aşa explică magistratul Rodica Cosma, de la CurteaSupremă, motivul pentru care edilul constănţean şi Avraham Morgenstern sunt cercetaţi acum în stare de libertate.

VIDEO STENOGRAME Radu Mazăre: „Dacă nu rezolvă problema, mă ocup eu de ei personal!”

Primarul Radu Mazăre i-ar fi cerut viceprimarului din Constanţa să rezolve urgent problemele cu autorizaţii şi avize de construcţie pe care le întâmpina societatea „Shapir” - ce aparţine omului de afaceri israelian care i-ar fi dat 175.000 euro mită. Stenogramele de la dosar arată cum edilul ameninţă că în caz contrar se va ocupa personal „de toată direcţia de urbanism”.

Radu Mazăre, eliberat: „Ruşanu a sforăit de m-a rupt!” DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga.

Elan Schwartzenberg, intermediar între Radu Mazăre şi omul de afaceri israelian care i-ar fi dat mită de 175.000 de euro

Radu Mazăre a fost dus la Curtea Supremă unde magistraţii judecă cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, după ce procurorii au decis noaptea trecută să-l reţină pentru 24 de ore sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro euro. În acest dosar mai este suspectat şi senatorul Alexandru Mazăre, iar omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat că a intermediat darea şi luarea de mită. Instanţa a rămas în pronunţare.

Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită

La mai puţin de trei săptămâni de la momentul în care procurorii anticorupţie cereau arestarea şefului Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, marţi a venit rândul edilului constănţean Radu Mazăre să fie ridicat de mascaţi. Acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore.

Mazăre, acuzat de luare de mită. Procurorii îl duc în arest pentru 24 ore. Primarul a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite