Procurorii strâng rândurile împotriva abrogării pensiilor de serviciu. Şeful Inspecţiei Judiciare a „sunat” adunarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul CSM Imagine: Mediafax
Plenul CSM Imagine: Mediafax

Şeful Inspecţiei Judiciare Lucian Netejoru a emis, vineri, un ordin prin care îi convoacă pe inspectorii judiciari din subordine pentru data de 21 ianuarie pentru a formula un punct de vedere motivat cu privire la „iminenta abrogare a pensiilor de serviciu”. Demersul vine la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a convocat o adunare generală a procurorilor, în acelaşi scop, programată tot pentru 21 ianuarie.

„Convoacă Adunarea genarală a inspectorilor judiciari la data de 21 ianuarie 2020 ora 12:00, pentru formularea unuui punct de vedere motivat privind iminenta abrogare a prevederilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi statutului constituţional al judecătorilor şi procurorilor”, se arată în ordinul semnat de şeful Inspecţiei Judiciare (facsimil).

Imagine indisponibilă

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să convoace Adunările generale ale procurorilor pe 21.01.2020 pentru a-şi susţine punctul de vedere privind abrogarea pensiilor de serviciu „din perspectiva independenţei şi afectării statutului constituţional al procurorilor”, transmite MainNews.ro.
„Soluţie Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât convocarea Adunărilor generale ale procurorilor,  (…) la data de 21.01.2020 ora 12.00, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al procurorilor”, se arată pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, CSM a decis sesizarea Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare şi a Consiliului Consultativ al Procurorilor  Europeni pentru un punct de vedere „(…)din perspectiva afectării statutului procurorilor ca efect al potenţialei abrogări a dispoziţiilor legale privind pensia de serviciu”.

Totodată, Secţia pentru judecători a CSM a decis convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, dar şi sesizarea Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare şi a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni.
Potrivit Agerpres, Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite