Poliţistul ucis avea în dotare un pistol Carpaţi, produs în urmă cu 45 de ani. Şeful Poliţiei Române: Dotarea cu armament şi veste se face gradual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filtru în judeţul Timiş
Filtru în judeţul Timiş

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, susţine că 80% din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpaţi, model 74.

„80% din efective sunt dotate, în acest moment, cu pistoale Carpaţi, model 74, şi aici fac trimitere la forţele de ordine publică, Poliţie Rutieră, şi aşa mai departe, cu excepţia celor de la Judiciar, care au pistoale moderne, ceilalţi sunt dotaţi cu acele pistoale. Sunt situaţii în care nici nu au pistol, nu există armament în dotare nici acel Carpaţi. Deci cam aici suntem. Ar trebui să avem acele elemente de protecţie pentru că legea obligă. Vesta de protecţie şi alte elemente de logistică le-am tot discutat noi, în nenumărate cazuri, la speţa de la Suceava, 47 de lovituri de cuţit, la speţa de la Baia Mare, lovituri de cuţit în sediul Poliţiei. Credeţi că se poate mai mult de atât?", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

Acesta a declarat că poliţiştii care au încercat să-l prindă pe urmăritul internaţional pentru tâlhărie nu au greşit cu absolut nimic.

"Nu au greşit absolut deloc pentru că ştiu foarte bine ce s-a întâmplat acolo, erau în verificarea unor informaţii. Suspectul avea o armă modernă, mult mai bună decât a celor de la formaţiunea de Poliţie Rutieră din zona respectivă. Fac precizarea că el a fost împuşcat cu un pistol Glock şi e vorba de cei din structurile de poliţie judiciară, care au în dotare un acest tip de armament. Ministrul trebuia să finanţeze sistemul. Poliţişti nu aveau informaţii că suspectul era înarmat, ca să fie foarte clar. Poliţiştii, la momentul la care verificau această investigaţie nu aveau această informaţie că infractorul avea în dotare un pistol", a mai spus acesta.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual cere demisia ministrului.

"Este al patrulea poliţist care-şi pierde viaţa de când e ministru Carmen Dan. Am trecut foarte uşor peste cazul Păun Ion de la Târgovişte. În ianuarie 2019, deci în acest an, criminalistul vine de la faţa locului, după o noapte de cercetare, ajunge la birou pentru că nu i s-a aplicat liberul de drept pentru refacerea capacităţii de muncă, accident vascular cerebral, moare, iar Ministerul de Interne nici măcar nu a avut bunul simţ ca familia să primească acele despăgubiri pe care legea le prevede, e vorba de 20.000 de euro pentru familie, dar asta nu mai contează", a declarat, luni, Dumitru Coarnă, la sediul MAI.

Şeful Poliţiei Române- IGPR cumpără dotări de ultimă generaţie pentru poliţişti

Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat, luni, că acţiunea în urma căreia un poliţist de 43 de ani din Timiş a fost ucis de către un bărbat urmărit internaţional pentru tâlhărie a fost organizată defectuos de către Inspectoratul Judeţean Timiş, care avea informaţii şi trebuia să intervină, conform Mediafax.

"Poliţistul care a fost ucis putea să dispună de o vestă anti-glonţ, probabil că nu îl ajuta. În primul rând, discutăm de organizarea acţiunii. Acţiunea a fost organizată defectuos, o să vă explic de ce şi cum la momentul oportun. Astăzi ne concentrăm să-l prindem pe criminal. După care venim şi facem o analiză a evenimentelor. După ce analizăm cum s-a intervenit, o să venim cu detalii, dar este important să-l prindem pe criminal astăzi. Poliţiştii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat şi a dispărut într-o lizieră. Poliţistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă..Erau doi, unul a luat-o într-o direcţie, celălalt în altă direcţie. Poliţistul a acţionat corect", a declarat, luni, Ioan Buda, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Acesta a precizat că dotarea cu echipamente şi veste de protectie se face gradual, începând cu cei din structurile operative.

O să discutăm după, ca procedură, de ce au fost trimişi doar patru poliţişti, poliţişti de la urmăriri, este un compartiment, au fost bine echipaţi, au fost prezenţi în zonă, probabil că trebuiau să fie şi alte măsuri de supraveghere a zonei respective...O să vi le precizez pe toate. Există armament performant în dotarea Poliţiei şi există şi acele pistoale vechi de care discutăm astăzi. Ei, dotarea poliţiştilor cu armament şi cu veste va fi făcută tot aşa gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenţii şi până la toţi. Au fost dotaţi cu aceste echipamente cei care au acţionat, binenţeles că cei care au asigurat zona trebuiau să fie asiguraţi şi ei. Poliţiştii de la ordine publică au în dotare şi ei aceste veste, trebuie să înţelegem că există astăzi un contract pentru achiziţionarea a peste 35.000 de veste, s-au achiziţionat anul trecut în jur de 3.500, achiziţia continuă. Nu discutăm doar de veste, ci şi de alte echipamente", a completat Ioan Buda.

Un poliţist în vârstă de 43 ani, de la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal, în misiune, de un fugar, respectiv Marcel Ionel Lepa, de 47 de ani, din oraşul Lugoj, care era dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite