Video FOTO VIDEO Papa Francisc, despre pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc, în faţa miilor de pelerini: Aparţine moştenirii Transilvaniei; este simbolul fraternităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc a oficiat sâmbătă, la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc, Sfânta Liturghie. În cadrul unui discurs, care a fost tradus din italiană în limbile română şi maghiară, Sfântul Părinte, care a sosit la bordul unui papamobil Dacia Duster, a vorbit despre pelerinajul anual de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc care este un simbol al dialogului şi fraternităţii.

Transmisiunile video în direct, pe parcursul celor trei zile ale vizitei Papei Francisc în România, oferite pe adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a Adevărul au fost realizate prin amabilitatea Televiziunii Române, care a pus la dispoziţie semnalul video gratuit, în calitate de broadcaster oficial al evenimentului.

Papa Francisc oficiază Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc 

GALERIE FOTO

UPDATE 13:17 Papa Francisc părăseşte Sanctuarul marian, la bordul papamobilului Duster. După ce va saluta mulţimea, papa se va retrage la mănăstirea franciscană de la Şumuleu-Ciuc, unde va lua prânzul şi va avea un program privat.

Suveranul Pontif se va deplasa ulterior la Iaşi, unde va avea mai multe întâlniri cu tineri şi familii de credincioşi şi va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină“

UPDATE 13:13 Suvernul Pontif s-a retras de pe scena Sanctuarului, după ce slujba s-a încheiat.

 La Şumuleu-Ciuc urmează o serie de manifestări  religios-artistice pentru pelerini.

UPDATE 13:02 Papa Francisc a adus drept ofrandă Madonei de la Şumeleu Ciuc un trandafir de aur şi alte obiecte pentru clerul catolic şi greco-catolic.

Suveranul Pontif a aşezat trandafirul la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

papa francisc trandafir aur sumuleu ciuc

Trandafirul dăruit de Sfântul Părinte este din argint 925 placat cu aur de 24 kt (tulpina şi frunzele), aşezat într-o vază de argint cu stema papală realizată în aur. Cele două flori sunt din chihlimbar, iar suportul trandafirului este din marmură roz, conform descrierii Vatican News.

azx

UPDATE 12:53 Slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Papa Francisc, se apropie de final. Preoţii au coborât în mulţime pentru a le oferi Sfânta Împărtăşanie.

UPDATE 12:45 La evenimentul de la Şumuleu-Ciuc participă şi preşedintele Ungariei, Janos Ader.

Slujba Papa Francisc - Şumuleu Ciuc - Janos Ader / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 1 iun 2019

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 12:12 Discursul Papei Francisc a fost citit în limba română, iar acum este citit şi în limba maghiară. De altfel întreaga slujbă religioasă este ţinută în română şi maghiară, iar unele pasaje sunt rostite şi în alte limbi.

UPDATE 12:06 Papa Francisc a ţinut un discurs, în limba italiană, în care a vorbit despre pelerinajul anual care are loc la Şumuleu-Ciuc:  Aparţine moştenirii Transilvaniei; este simbolul dialogului, fraternităţii.

image

Foto EPA EFE

„Cu bucurie şi recunoscător lui Dumnezeu mă aflu astăzi aici, împreună cu voi, dragi fraţi şi surori în acest îndrăgit sanctuar marian, bogat în istorie şi credinţă, unde, ca fii, venim s-o întâlnim pe Mama noastră şi să ne recunoaştem ca fraţi. Sanctuarele, locuri aproape 'sacramentale' ale unei Biserici spital de campanie, păstrează memoria poporului credincios care, în mijlocul necazurilor sale, nu oboseşte în a căuta izvorul de apă vie de unde să-şi împrospăteze speranţa. Sunt locuri de sărbătoare şi de celebrare, de lacrimi şi de implorare. Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este 'Calea, Adevărul şi Viaţa'. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini", a spus Suveranul Pontif în mesajul de la Şumuleu-Ciuc, potrvit AGERPRES.

Papa a făcut referire la semnificaţiile pelerinajului, menţionând că „a peregrina“ înseamnă „a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră“.

„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului“, a transmis Suveranul Pontif.

Papa Francisc a vorbit în mesajul său şi despre faptul că nu trebuie ca "rănile din trecut" să constituie un obstacol pentru o "convieţuire fraternă".

image

Foto EPA EFE

"Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte, nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune; înseamnă a ne dezancora din siguranţele şi comodităţile noastre în căutarea unui pământ nou pe care Domnul vrea să ni-l dăruiască. A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta. A peregrina înseamnă a participa la acea maree puţin haotică ce se poate transforma într-o adevărată experienţă de fraternitate, o caravană mereu solidară pentru a construi istoria", a rostit Suveranul Pontif. 

În mesajul de la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a făcut trimitere la "calea împăcării", dar şi la credinţa că Dumnezeu este "în mijlocul nostru".

"A peregrina este a privi nu atât la ceea ce ar fi putut fi (şi nu a fost), dar mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate. Este angajarea de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, şi protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru a face aceasta este nevoie de o muncă artizanală de a ţese împreună viitorul", a subliniat Sfântul Părinte.

pelerini romani sumuleu ciuc foto facebook

Papa Francisc şi-a încheiat mesajul cu îndemnul de "a merge împreună" şi de a crede în "bucuria mântuirii".

"Iată de ce suntem aici pentru a spune împreună: Mamă, învaţă-ne să trasăm împreună viitorul. Faptul de a fi pelerini la acest sanctuar ne determină să ne îndreptăm privirea spre Maria şi spre misterul alegerii lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman precum şi la periferia Israelului, prin 'da'-ul ei, a fost capabilă să dea început revoluţiei gingăşiei. Misterul alegerii din partea lui Dumnezeu, care îşi fixează privirea asupra celor slabi pentru a-i umili pe cei puternici, ne împinge şi ne încurajează şi pe noi să spunem 'da', ca şi ea, pentru a parcurge calea împăcării. Domnul nu-1 dezamăgeşte pe cel care riscă. Să mergem, şi să mergem împreună, lăsând ca Evanghelia să fie fermentul capabil să impregneze totul şi să dea popoarelor noastre bucuria mântuirii", a arătat Suveranul Pontif

UPDATE 11:59 Papa poartă veşminte create de Cristina Sabău-Trifu din Satu Mare. Veşmântul este ornat, printr-un desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu şi aţă colorată, cu imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi logo-ul vizitei papale, „Să mergem împreună!”.

image

Infula - simbolul episcopiei - pe care Sanctitatea Sa o poartă pe cap, precum şi dalmatica (veşmânt liturgic catolic, cu mâneci scurte), purtată cei patru diaconi, au fost create tot de Cristina Sabău-Trifu.

UPDATE 11:45 Numărul pelerinilor care asistă la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc este de circa 100.000.

image

Foto Elena Stolerciuc

UPDATE 11:35 Papa Francisc a ieşit din sacristia improvizată într-un container şi se îndreaptă spre Sanctuarul unde va oficia slujba religioasă.

image

UPDATE 11:13 Papa Francisc a sosit la Şumuleu-Ciuc, iar pelerinii l-au primit cu urale şi aplauze. Sfântul Părinte e la bordul unui Duster special modificat.

image

„Papamobilul românesc a fost conceput ca urmare a unei analize minuţioase a prezenţei Papei Francisc în alte ţări, care conform tradiţiei au oferit şi pus la dispoziţia Suveranului Pontif pentru deplasare, maşini de producţie autohtonă. Momentul utilizării papamobilului românesc este decis, dar din motive de securitate această informaţie nu poate fi făcută publică deocamdată”, au transmis, joi, organizatorii vizitei, potrivit News.ro.

UPDATE 11:08 Potrivit Comitetului interministerial care se ocupă de vizita Papei în România, circa 84.000 de pelerini sunt la această oră pe dealul Şumuleu, unde aşteaptă sosirea Papei Francisc.

Papa Francisc soseşte la Şumuleu-Ciuc, unde este aşteptat de peste 80.000 de pelerini

UPDATE 11:00 Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri au ajuns la Şumuleu-Ciuc pentru a asista la Liturghia oficiată de Papa Francisc. Printre oficialităţi se numără Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei, şi Toni Greblă, secretarul general al Guvernului.

UPDATE 10:40 Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi pentru patru judeţe din nord-estul ţării, inclusiv pentru Iaşi, unde Papa Francisc va ajunge în această după-amiază. Alte 26 de judeţe sunt sub cod galben. Avertizarea este valabilă până duminică la ora 6.00.

image

UPDATE 10:25 Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” precizează că 40.000 de pelerini sunt prezenţi astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Şumuleu-Ciuc. Din informaţiile oferite de autorităţi, circa 14.000 de cetăţeni străini declarat, la intrarea în România, că sunt pelerini care vin să-l vadă pe Papa Francisc.

Din informaţiile primite de la echipajele aflate la faţa locului, pănă la ora 9.30 au fost asistate medical 67 de persoane care participau la evenimentele de la Şumuleu-Ciuc. Dintre acestea, 36 sunt copii care au suferit diverse afecţiuni medicale, generate de temperaturile scăzute înregistrate în zonă. 

image

Foto Elena Stolerciuc

20 dintre copii au fost deja preluaţi şi transportaţi, cu un microbuz al ISU,  la baza dealului Şumuleu pentru evaluare medicală amănunţită, urmând ca şi ceilalţi 16 să fie transportaţi. 

Misiunile de acordare a asistentei medicale de urgenţă şi prim-ajutor sunt continuate de către echipajele  mobilizate la faţa locului pentru buna desfăşurare a evenimentului.

UPDATE 10:15 Ceaţa de pe dealul Şumuleu, unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie, s-a mai ridicat, iar ploaia s-a mai domolit. 

UPDATE 10:00 Papa Francisc a fost aşteptat de mai multe persoane la Aeroportul Târgu Mureş, Suveranul Pontif salutându-le şi zâmbindu-le, transmite News.ro.

image

Foto: Aeroportul Transilvania din Târgul Mureş via Facebook.com

Conform imaginilor difuzate de Realitatea de Mureş, Papa Francisc, aflat pe locul din spate al maşinii care l-a preluat de la aeroport, le-a făcut cu mâna celor care îl aşteptau.

Potrivit aceleiaşi surse, Suveranul pontif a fost întâmpinat de prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa.

Suveranul Pontif va merge cu maşina la Miercurea Ciuc, urmând să oficieze Liturghia la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

Iniţial, aeronava trebuia să aterizeze la Bacău, dr programul a fost modificat din cauza condiţiilor meteo, astfel că avionul care l-a adus le Papa Francisc de la Bucureşti a aterizat la Târgu Mureş.

UPDATE 9.00 Miile de pelerini urcă încet, pe o vreme ploioasă, spre dealul unde construit Sanctuarul marian, unde Sfântul Părinte va oficia slujba.

image

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de furtună pentru zona Miercurea Ciuc, valabil până la ora 10.00. Se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula în jur de 35 l/mp, potrivit meteorologilor.

image

UPDATE 8:30 Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi la Şumuleu-Ciuc. Unii pelerini au ajuns deja de vineri, mulţi petrecând noaptea rugându-se.

image

Oamenii aşteaptă acum, la coada care se întinde pe câţiva kilometri, să ajungă la Sanctuarul marian unde Papa Francisc va oficia Sfânta Liturghie. Adevarul.ro va transmite în direct sosirea Papei Francisc şi slujba de la Şumulei-Ciuc. Imaginile, puse la dispoziţie de TVR, vor fi disponibile şi pe Facebook Adevărul.

image

***

Comitetul Interminiserial pentru ”Securitate Vizita Papa Francisc” a analizat condiţiile meteo şi a decis ca, sâmbătă, aeronava care îl va transporta pe Sanctitatea Sa să aterizeze la Targu Mureş, nu în judeţul Bacău, cum era anunţat iniţial.

”Schimbarea traseului nu afectează programul iniţial al Papei Francisc care va ajunge la Sumuleu Ciuc si la Iasi la orele anuntate”, a transmis Comitetul Interminiserial pentru Securitate “Vizita Papa Francisc”.

Sanctuarul marian Şumuleu Ciuc

Papa Francisc va oficia, la 11:30, Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc, judeţul Harghita. La această slujbă şi-au anunţat prezenţa premierul României, Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Ungariei, János Áder. De asemenea, vor fi prezenţi peste 110.000 de credincioşi. 

SPP a anunţat că Sanctitatea Sa va folosi la Miercurea Ciuc papamobilul construit de uzina Dacia special pentru acest eveniment. 

În localitatea Şumuleu Ciuc din judeţul Harghit se află Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan.

Data construirii prime biserici nu este cunoscută, însă istoria a consemnat reconstruirea edificiului, în perioada 1442-1448, ca urmare a distrugerilor provocate de invaziile turco-tătare.

În România există încă trei bazilici minore, în afara celei de la Şumuleu Ciuc - la Cacica, la Maria Radna şi la Oradea. Toate cele patru bazilici sunt sanctuare mariane şi sunt asociate pelerinajelor prilejuite de marile sărbători creştine.

În arhitectura interioară a bazilicii mariane din Şumuleu sunt reprezentative altarele lui Isus cel Suferind şi a Sfântului Ioan Botezătorul.

Cel mai mare pelerinaj catolic din Europa de Est are loc aici în sâmbăta Rusaliilor.

Mănăstirea franciscană adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, de 2,27 metri înălţime, fiind cea mai mare din lume.

Vizita Suveranului pontif la Iaşi

Ulterior, sanctitatea Sa va pleca spre Iaşi, unde va vizita, potrivit programului oficial, la ora 17.25, Catedrala „Sfânta Maria Regină”. De asemenea, la Iaşi, Papa Francisc va avea întâlniri cu tinerii şi cu familiile, la Palatul Culturii.

Catedrala "Sfânta Maria Regină" Iaşi este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005. La 24 iunie 1998, a fost celebrate prima sfântă Liturghie. Spaţiul de cult are 76 de bănci şi patru confesionale din stejar, baptisteriul pe partea dreaptă, la mijloc, şi un al doilea tabernacol pe stânga, la mijloc. Altarul, aşezat într-un desen care formează un peşte, are de o parte şi de alta pupitre de la care se proclamă lecturile sfinte. Potrivit site-ului amdis.ro, de la intrare până la altar este un covor din marmură cu stele. Pe cupola catedralei, cu cele 24 de nervuri, este monograma lui Hristos din centrul căreia coboară un candelabru, o replică a cupolei. Vitraliile sunt aşezate pe trei registre reprezentând teme legate de creaţie, alianţă, sacramente, misterele Rozariului.

De asemenea, Suveranul pontif va avea o Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile la Palatul Culturii din Iaşi la ora 17.45. Papa Francisc va susţine şi un discurs.

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc.

Palatul de Justiţie şi Administraţie din Iaşi, construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al clădirii, care atinge 55 de metri înălţime, făcea ca Palatul să fie considerat în epocă cea mai înaltă clădire din oraş cu o amprentă la sol de 7330 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 34.236, 35 mp.

Clădirea se distingea prin instalaţiile şi echipamentele tehnice moderne, achiziţionate din Germania, precum şi prin feroneria realizată de Casa Haug şi de renumitele firme franceze Krieger, Mericier şi Bagvès. Mobilierul Palatului de Justiţie, în stil neogotic, a fost proiectat şi realizat în celebrele ateliere Albert Goumain din Paris şi de către firma Mappel din Anglia.

În prezent, Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi are sediul central în Palatul Culturii din Iaşi, unde funcţionează patru muzee de renume:  Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu", Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic al Moldovei.

Măsuri de securitate

În oraşele pe care le vizitează Suveranul Pontif sunt luate măsuri sporite de securitate şi s-au stabilit puncte de informare, puncte de acces pentru pelerini şi puncte de prim-ajuntor. 

În Miercurea Ciuc vor fi instalate nouă spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Leliceni; în Şaua Şumuleului, la intersecţia drumurilor spre localitatea Păuleni-Ciuc; pe Dealul Şumuleului, la liziera pădurii (4 spitale); în parcarea de lângă Catedrala Franciscană din Şumuleu-Ciuc (două spitale).

În Iaşi vor fi amplasate patru spitale mobile şi puncte de prim-ajutor: la Catedrala Catolică; în parcarea de lângă Prefectură; pe strada Palat (în partea stângă a Palatului Culturii); pe strada Anastasie Panu (în partea dreaptă a Palatului Culturii).

În ambele oraşe, credincioşii sunt rugaţi să nu fotografieze, să nu filmeze de pe balcoanele, terasele, sau din ferestrele clădirilor adiacente şi să nu folosească drone.

Autorităţile au stabilit şi o serie de obiecte interzise şi obiecte permise pentru accesul în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc de la Şumuleu-Ciuc:

Obiecte interzise: arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice); obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.; obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.; arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate; băuturi alcoolice, droguri etc.; dispozitive cu lichid sub presiune (spray); dispozitive cu şocuri electrice; substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise: scaun pliabil de mici dimensiuni; ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile; umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston”); steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă; radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii; aparate foto; căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil.

De asemenea, în ambele oraşe au fost stabilite restricţii de circulaţie, locuri speciale de parcare şi trasee pe care pelerinii le pot urma pentru a ajunge în sectoarele special destinate spectatorilor la evenimentele publice ale Suveranului Pontif.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite